• BIST 10225.16
  • Altın 2432.017
  • Dolar 32.2517
  • Euro 34.844
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

O kadar Fakir miyiz?

Mustafa BOZDAĞ

Türkiye’de Sosyal güvenlik sisteminin 3 Aşamadan Oluşmaktadır. Bunlar Sosyal sigorta, sosyal hizmet ve sosyal yardım…

Sosyal sigorta sistemi; prim ödeme ve kaydıyla devletin bazı hizmetlerden yararlanılması anlamına geliyor. Sistemin Bu aşamasını bilmeyen yoktur.

2.si Sosyal hizmet; sigorta sisteminin dışında kalmış kişilere doğrudan yardım yapılmaması ve bu kişilere belirli hizmetlerin sağlanması anlamına geliyor. Örneğin, yaşlılara yönelik bakım ve ulaşım hizmeti sağlanması...

3.sü ise Sosyal yardım; ise doğrudan gerekli koşulları sağlayan kişilere parasal veya ayni yardım yapılması anlamınına gelen bir sistemdir.

İşte bugünkü esas mevzu sosyal yardımlar…

Üniversite Yıllarım Doğu Karadeniz Bölgesinde geçti. Ordunun Mesudiye Tokat’ın Reşadiye Niksar Almus İlçelerini başta olmak üzere Karadeniz’in birçok yerini gezme fırsatı oldu.

O bölgedeki en büyük tarla babamın bahçesi kadar diyebilirim. Kısaca dağlık bölge oralarda yaşam oldukça zor oraları gördüğünde insan bizim bölgemizdeki insanların ekonomik geliri en düşük olanının bile o bölgeye göre düşündüğünde tabiri caiz ise zengin kategorisine giriyor.

Bölgemize Bakıldığında Önceden utanılarak gidilen Sosyal Yardımlaşma Kurumu günümüzde En çok rağbet eden kurum haline geldi. Önceden Bir Köyde Sosyal Yardım alan kişi %10 iken şimdi almayan kişi %10 oldu. Geçmiş zamanla şimdiyi mukayese ettiğimizde daha mı fakiriz “HAYIR”.

En iyi yapmış olduğumuz iş dedikodu

Sosyal yardımlaşma 2 aşamadan bakarsak sosyal yardımlaşmanın nasıl dağıtılacağına karar verenler, bu kararı uygulamak için maaşı karşılığında çalışanlar. Çalışanların müdür dahil bir yetkisi yok sadece öneri olarak sunabilir. Eğer ki sosyal yardımların dağıtımında adaletsizlik var ise adaletsiz davranan elbet bir gün hesabını verir amma bu dünyada amma öbür dünyada sen kendine bak belki dağıtımında adaletsizlik bir durum varsa kanuni hakkın olan şikâyet merciini kullan

Ya sosyal yardımlaşma yardımları adil dağıtmıyor, oradaki çalışanlar adil davranmıyor. Gibi boş söylemler içerisine girmek gündemimizi meşgul etmesi belki de günah işlememize sebep olmaktadır.

Şehidin Babası Duygulandırdı

Bu yazıyı yazmamdaki esas gaye yakın bir zamanda Ordu ilinin Akkuş ilçesinden bir uzman çavuş şehit oldu. Şehit haberi verilmeye gidildiğinde bir şok yaşandı. Şehidin ailesinin yaşadığı ev içler acısı durumda idi. Benim haberi izlediğimde tüylerim ürperdi.

Bakıldığında ciddî bir fakirlik, çaresizlik var ve kamuoyu bu durumu şehidin haberinin verilmesiyle haberdar oldu.

Esas Duygulandıran Şehit Babasını açıklamaları

Başbakan’a teşekkür eden şehit babası şöyle demiş, “Burada kedinin bile 10 dakika duramayacağı kadar kötü evler var, onlara da yardım yapılsın. Benden çok daha kötü durumda olanlar var. İhtiyacım fazlası gönderilen yardımları burada o mağdur ailelere vereceğim.”

Şehidin Babasının bu açıklamasından sonra İnsanın aklına şu soruyu getirdi. Acaba “Biz O Kadar Fakir miyiz?”

Bu hafta içerisinde Aksaray Sarıyahşi’li olan Özel Harekât polisimiz Ayhan Demirel şehit olmuştur. Buradan şehidimize Allahtan rahmet kederli ailesine başsağlığı dilerim. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00