• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Namı değer Alavlılar (Altanlar) Sülalesi

Mustafa BOZDAĞ

     Bu yazımızda da 3 büyük sülalesinden birisi olan Altanlar(Alavlılar) Sülalesi hakkında öğrendiklerimi aktarmak istiyorum.

 

      Yaptığım Araştırmalar neticesinde  ALAVLILAR” yani Altanlar, Büyük Gözlük yaylasına yerleşen Ali Dede’nin neslinden gelmektedir. Ali Dedeye o günün ortamında “ALOV Emmi” diye hitap edilmekteymiş Alavlılar sülalesi de bu isimden meydana gelmektedir. Gözlük yaylası ise ismini bulunduğu bölge ipek yolu güzergâhı olmasından dolayı burası bir gözetleme yeri imiş buradan gelip geçen buradan gözetlenirmiş buranın asıl adı da Gözlek miş, zamanla Gözlek Gözlük olmuş. Sülalenin soy gelişimi Alov dedenin Hacı İbrahim Dede adında bir oğlu varmış, Hacı İbrahim Dede'ninde 3 oğlu Dünya ya gelmiş, bunlar zaman içinde büyümüş evlenmişler, zamanla bu oğlanları olan Süleyman-Abdurrahman-Seyit Mehmet adlı kardeşler zaman içinde hanımlarının geçimsizliği ortaya çıkınca, Hacı İbrahim Dede bunları ve damatlarını her birini bir yere ayırmış, Bunlardan Büyük oğlu olan Süleymen Hoca Gözlük te yanında kalmış, Diğer oğlu Abdurrahman' Küçük Gözlüğe, Diğer oğlu olan Seyit Mehmet Dede’de Beşağıl’a, Damatlarından birini Eğrikuyu ya-Diğer Damadını Arif Yaylasına Ayırmış. Bu 5 yaylada yaşayanların tamamı aynı kökten meydana gelmektedir. Şu an Büyük Gözlük-Küçük Gözlük-Beşağıl-Arif Yaylasın da ALTAN soyadından başka soy isim bulunmamaktadır. Sadece Eğrikuyu da aynı kökten gelmesine karşın birkaç soyadı kullanılmaktadır.

 

      Zaman İçerisinde Ekonomik durumu iyi olanlar Yaylalarında kalırken, ekonomik durumu zayıf olanlardan göç vermiştir. Örneğin Beşağıl da 56 hane ev vardır bu hanelerde yazın tamamı yaylaya gelir kışın 5 -6 hane kalır. Çoğunluğu KONYA da olmak üzere Eskil'e taşınırlar. Ama şunu söyleyebilirim. Okuma oranı olarak Eskil'in en yüksek okuma oranına sahip yaylalarından birisidir. Yayladan okuyanların yanında renkli simalarda çıkmıştır. Örnek olarak Eskilde Herkesin tanıdığı Adil Ağa’yı örnek verebiliriz.

      Altanlar ile ilgili bana bilgi paylaşımlarından dolayı Beşağıl’lı Değerli Büyüğümüz Sayın Ayhan ALTAN abimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bir sonraki yazımızda diğer sülaleler hakkında edindiğim bilgileri paylaşmaya devam edeceğim.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00