• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Kartal Hoca

Mustafa BOZDAĞ
 

Önceki yazılarımda malumunuz Eskilde Sülale ve Hatıp Hoca dedemizle ilgili yazılar yazmıştık. Bunlar ile ilgili çok olumlu tepkiler aldım. Ama Bazı Yakın dostlarımdan Eskilde Tek Hatıp Hoca yok! Kartal Hoca Çemrek Hoca değerli diğer hocalarımızda var onlarda iyi tanınan hocalar idi dediler. Bende Tamam diğer hocalarımızı araştırır yazarız dedim.  Bir gün Mesut Ünlü Arkadaşımla karşılaştım Oda bana Kartal Hoca bizim dedemiz ben sana bu konuda yardımcı olurum dedi. ve Bugün  de 1873 ile 1963 yılları arasında yaşamış Eskil tarafından tanınıp bilinen Hatıp Hoca'nın yol arkadaşı Kartal Hoca olarak bilinen Mevlüt Ünlü Hoca efendiyi kaleme alalım dedik  bugüne kısmet oldu.
 
 
Kısaca Mevlüt Ünlü(Kartal Hoca)nın Hayatı
 
Mehmet oğlu Mevlüt Ünlü yani namı diğer Kartal HOCA 1870 yılında Eskil de doğdu öğrenimi için Aksarayın çeşitli dergahlarında öğrenim gördü. Bu öğrenimler sonunda  Eskile tam hafız olarak geri döndü. Eskile döner dönmez çeşitli köy ve yaylalarda islamiyet hakkında vaazlar vererek halkı bilinçlendirmek için çok çalıştı. Gittiği her köy ve yaylalarda Kartal Hocayı dinlemek için halk camileri doldurur imiş bir dönem Ulu camininde imamlığını yapan Kartal Hoca Alime Hatunla evlenmis ondan iki kız iki oğlu olmuş oğlullarının adları Mehmet ve İsmail,  Mehmet genç yaşta bir hastalıktan dolayı ölmüş İsmail ise Katrancı köyüne yerleşmiş Orda körez olarak tanınmış ve köydeki körezler kabilesini oluşturmuştur. Kurtuluş savaşlarında Kartal Hoca ile hatip hocayı askere devlet almayarak onlarında ilim ve irsat ile cihat etmelerini söylenmiş  ilerlemiş yaşına rahmet vaazlarına ve imamlığa devam etmiş 1963 yılında  93 yaşında Eskil de hakkın rahmetine kavuşmuş  mezarı Eskil mezarlığında bulunmaktadır.
 
Kartal Hoca İsmi Nerden gelmektedir. 
Hocalar ile ilgili iyi bir araştırmacı ve Hafızası kuvvetli Olan emekli İmam Bayram Dinler Hocama sordum Kartal Hoca Hakkında ne biliyorsun dedim oda valla Mustafa ben kendim bilmem ama Battal Hoca Rahmetlik bir zamanlar anlatmıştı. Mevlüt Hocaya Kartal Hoca yakıştırmasını Hatıp hoca takmıştır.  İkisi çok iyi dostlarmış. Mevlüt hoca sert mizaçlı  ani çıkışları olan bir mizaca sahip birisiymiş  Hatıp Hoca da aynı Kartal gibisin bir anda  kükrüyorsun demiş bundan sonra sana Kartal Hoca diyecem demiş o günden sonra halk Kartal Hoca olarak benimsemiş günümüzde de Kartal Hoca olarak bilinmektedir.
 
 Burada bana bilgi Paylaşımında bulunan Bayram Dinler Hocama ve  Okul arkadaşım Mesut ÜNLÜ'ye öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum.  tabi bizim ki bir araştırma sonucu kaleme alınmış bir yazı eksiklikler hatalar olabilir ama onlarıda düzeltiriz. önemli olan halkımızın bu değerli hocayı hatırlaması bilmesi ve dua etmesidir.  Saygı ve Hürmetlerimi Sunuyorum.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00