Bilindiği gibi Büyükşehirlerde yerel yönetimler kanunun değişmesi ile birlikte Birçok yerleşim yeri; Köy ve kasaba iken Mahalle olacak; Bu konu ile ilgili Basit bir örnek verecek olursak daha düne kadar Cihanbeyli’ne Bağlı Yeniceoba beldesi İlçelik için uğraşıyor idi CHP Konya Milletvekili tarafından TBMM'ye ilçelik için müracaatta bile bulunmuştu. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte uygulanacak Yeni yasa ile Yeniceoba Cihanbeyli’nin Mahallesi olacak Bu uygulamaya Eskil Çokta yabancı değil Eskil 1990 yılında bu model uygulanarak ilçe olmuş o tarihten bu yana Bu uygulama Eskilde uygulanmaktadır. Bu da gösteriyor ki Türkiye yerel yönetimlerde uygulanacak Modelle "Eskili Örnek almış olacak"
Gelelim Bu uygulama Eskilde nasıl uygulandığına;
1990 yılında Tüm yaylar bölge bölge birleştirilerek Eskil Merkez Mahallesi olarak gösterilerek Eskil ilçe oldu. Zamanla Eskilin yaylalarının hizmet alması zorlaştı. Bilindiği gibi yerel yönetimler harcamaları ile ilgili ödenekleri Nüfusa göre İller bankasından temin ediliyor. Yerleşim yeri Köy ise Muhtarlıklara, Diğer durumlarda ise (mahalle, Kasaba vs..) Belediyelere veriliyor. Eskilin Payı ise Eskil Belediyesine İller bankası tarafından ödeniyor. Bu durum Eskil yaylaları açısından yıllarca dez avantaj oluşturdu. Eskil Belediyesinin Yükümlülük sahası büyük, nüfus az İller Bankasından parada Nüfusu göre ödendiği için Eskil Yaylalarına Hizmet yapmak pek mümkün olmuyor idi. Nitekim bazı yaylarımız son yıllarda Mahalle statüsünden köy statüsüne dönüştü. Bu sayede Köye dönüşen bu yerleşim yerlerine İl özel idaresi tarafında parke taşı döşenip Ondan büyük Eskilin Yaylaları ise kışın çamurdan yazın toz dumandan geçilmiyor. Ama bu dönem içerisinde Allah var Eskil Belediyesi Elindeki Maddi imkan kısıtlılığına rağmen Çok büyük hizmetler yaptı. Ayrıca Bu dönem içerisinde yaylalara da Belediye tarafından hizmet yapıldı. Bu inkar edilemez.
Sonuç olarak;
Önümüzdeki seçimlerden itibaren Yeni büyük şehir yasası uygulamaya konulacak Bu yasa ile ilgili Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı Konya TV'de bir programda Yasada Belediyeler önceden İller bankasından Nüfusu Göre para ödeniyordu. Yeni dönemdeki uygulanacak yasa ile Hem nüfus Hem de Hizmet edilecek saha göz önünde bulundurularak İller Bankasından ödenek alacak dedi.
Diyeceğim Bizim Eskil'de bu model 1990’dan beri uygulanıyor. Bilindiği gibi Eskil Aksaray'a bağlı Aksaray’da büyükşehir değil!
Bu yeni yasa kapsamına Eskil dahil edilecek mi?
Dahil edilmesi durumunda Bu Eskil İller bankasını Yeni yasaya göre ödenek alacak o zaman Eskilde önümüzdeki dönem Eskil ve yaylalarının daha fazla hizmet alma imkanı doğacaktır. Eğer Eskil Büyükşehir sınırları içerisinde yer almadığından dolayı Bu yeni yasadan yararlanamaz ise Ya Büyükşehir olan Konya’ya bağlanacak yada Makus Talihini Yaşamaya devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.