• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Hıdırellez (Bahar Bayramı)

Mustafa BOZDAĞ

Bahar bayramıolarak bilinen Hıdırellez her yıl Mayıs ayının 6. Günü tüm yurtta çeşitlietkinlikler ile kutlanır. Bu yılda geçtiğimiz Salı günü bu kutlamalar yapıldı.

Nedir Hıdırellez?Herkesin bildiği, Fakat hatırlatmakta fayda olduğunu düşündüğüm Hıdırellez’i şöylebir hatırlayalım;

Hıdırellez,"Hıdırilyas", "Hızır Günü", "Hızır Bayramı", gibi isimlerle anılan bir bahar bayramı."Hızır" ve "İlyas" isimleri, halk ağzında "Hıdırellez"kelimesi, Hızır ve İlyas kelimelerinin birlikte kullanılmasıyla ortaya çıkmış,birleşik isimdir. Hızır ve İlyas her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecedebuluşup doğaya can vermek üzere sözleşirlermiş. İki kardeş 6 Mayıs tarihindeyeryüzünde buluştuğu gün olarak dile getirilir. Bundan sonra tüm ekinler başaktutar, bitkiler çiçek açarmış. Bu buluşma günü Hızır ve İlyas için birbayrammış. Ağaçların yapraklanması, havaların ısınması, günlerin uzaması,yağmurların yağması gibi doğa olayları Hıdırellez'in,dolayısıyla baharın habercisi olarak bilinir. Hıdırellez ile ilgili bazıinanışlar da dile getirilir.

Son yıllardabu geleneksel bahar bayramı maalesef pasif geçiyor Artık bu bayram insanlarımıziçin çokta ilgi uyandırmıyor. Vaktimizi dünyevi duygular nefsimizin istekleriniodaklanmış, tek düşüncemiz 'nerede, nasıl ne kadar para kazanacağız düşüncesineodaklanmış durumdayız. Dostluklar sınırlı, akrabalık bağları bitme noktasınagelmiştir. Kısaca insanlar doğal güzelliklerden uzaklaşmıştır.

Hâlbuki eskiadetler, görenekler, gelenekler, kültürler o toplumu, o milleti dik tutar,nesiller arasındaki bağı kuvvetlendirir ve pekiştirir. Yeni nesil ileyetişkinler arasındaki bağın güçlenmesine vesile olacaktır.

BU BAYRAMI ESKİYE DÖNDÜRMEK İÇİN NELERYAPABİLİRİZ

HıdırellezBayramı’nın resmî bir hüviyeti olmaması sebebiyle, bu gün çoğu insanımız işininbaşındadır.  Ancak buna rağmen, zaman vemekân bakımından fırsatı olanlar çoluk-çocuğumuzu alıp piknik alanlarınaçıkmalı;  eğlenmeli, yemeli, içmeli,  Bu günün önemine dikkat çekmeliyiz.

İlçemizde Hıdırellez

Doğru konuşmakgerekirse ben ilçemizde hıdırellezi Küçük Bozcamahmutlular buyıl 9. sunu düzenleyecekleri her yıl Hıdırellez deyip Konya’dan tutup Adını da “Türkmen Şenlikleri” koydukları Mayıs ayınınHıdırellez gününü takip eden ilk Pazar günü köylerinde toplanarak kutlamalarıile tanıdım. Şenlikleri bayram havasında geçiyor, Baharın gelişini doyasıyakutluyorlar, Şenliklerinde kendilerine has oyunları, çocukları sevindirecekhediyeler ile İlçemiz gündemine oturmayı başarmış durumdalar. Oldukça da ilgiçekiyor. Bu organizasyonu her yıl tertip eden İbrahim Türker hocama, katılımcılara ve tüm emeği geçenleler böylegüzel bir geleneği yaşattıkları için teşekkür ediyorum.

Tabi şunu açıkbir şekilde itiraf edeyim Küçük Bozcamahmutlular’ın bu tür birliktelikleribende uzun zamandır ilgi uyandırıyor idi. Bende bu yıl akrabalarımıza böyle biröneri sundum. Bizde bu yıl 11 Mayıs Pazar günü “Büyük Bozcamahmut Şehit Recep Bozdağ Parkında Bozdağlar ve birinciderece akrabaları toplanmak için mini bir buluşma tertipledik” bu buluşmayaakrabalarımızın katılımlarını bekliyorum. Davetim ide buradan tekraryineliyorum.

 

Kim bilir Bugünde yapacaklarımız;  çocuklarımıza kazandıracağımızbir bağ olur. Tüm bunlar ilerde hatırlanacak hatıralara değmez mi? Yaşlılarımız,bundan çok memnun kalacaklarını ümit ediyorum çocuklarımız ise, ömürlerindeunutamayacakları hatıralarla bir sonraki Hıdırellez Bayramını, ipleçekeceklerini düşünüyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00