• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Googlede İlk Sayfada Nasıl Çıkarım

Mustafa BOZDAĞ

Google ilk sayfaya nasıl çıkarım? Kuşkusuz bu soruyu kazanç sağlamak isteyen her web sitesi sahibi soruyordur. Bu soruyu Gelin birlikte irdeleyelim Genellikle arama motoru denildi mi Google akla gelir Bu bağlamda Türk insanının en çok önem verdiği arama motoru  Googledir. Çünkü Google'da "Sadece Türkçe sitelerde arama yapın" gibisinden bir bağlantısı var. Zaten o yüzden ülkemizde Google çok seviliyor. Ama dünya geneline baktığımızda en çok tıklanan arama motoru Yahoo ’dur.

    Öncelikle Google'ın arama mantığını bilirsek, adımlarımızı ona göre atabiliriz. Google siteleri indexlerken;

En çok önem verdiği konu SİTE İSMİ Örneğin Eskil ile ilgili bir site arıyoruz. İlk sırada www.eskil.gov.tr çıkar. Çünkü bu Eskil’in resmi sitesidir ve genelde ilk sırada çıkar Bu sebepten dolayı bir alan adı alırken bedava yada değil fark etmez ilgili bir alan adı alın.

İkinci olarak Google'ın baktığı şey "Title", yani "Başlık" Evet, Title başlık demek. Başlığınız nerde gözükür. Web Tarayıcınızın(internet Explorer, Google Chrome Gibi)  üstünde ekranın en üst sol köşesinde Site isminiz yazmaktadır. Google'a bunu yazdığınızda genelde üst sıralarda çıkıyor. Dikkat etmeniz gereken yazacağınız ifade klasik bir ifade olmamalı. Yani mp3, indir filan gibi şeyler bütün sitelerde var ve siteye bir şey kazandırmaz. Hatta Google tarafından banlama da olabilir.  Buraya yazacağınız site içeriği bir ifade olmalı ve kullanıcılarınızın arattırma potansiyeli sahip bir ifade olmalıdır.

    Üçüncü olarak arattırılan kelime sayısıdır. Yani mesela Google'da "Eskil" kelimesini arattırdık. Bir sitede 100 kere geçiyor, diğerinde 150 kere. 150 kere geçen daha ön sırada yer alır. Çünkü Google'ın mantığı, "Eğer bu kelimeden çok geçiyorsa, bu site aranılan kelime için daha ilgili bir sitedir" tarzındadır. Ama bu yöntemi etkisi zaman içerisinde azalmaya başladı. Çünkü bazı kullanıcılar sitelerine görünmez yazı ile ya da ayrı bir sayfaya birçok kez aynı kelimeyi yazmaları. Yada internette en çok aranılan kelimeleri bir sayfaya dolduruyor olalarından kaynaklanmaktadır. Ama bununda az da olsa var.   

Dördüncü olarak meta taglar html kod kısmında yer alan bu ifade ve Google ‘in sitenizi doğru indexleyebilmesi için hayati önem taşır. Meta taglar da sitenizin dili, başlığı, açıklaması filan yer alır.

Beşinci son olarak PAGERANK. Pagerank kısaca pr çok önemli ve Google'ın lisanslı teknolojisinin adı. Bu sitelerin bir tür rütbesi. Her sitenin bir pr değeri vardır. Bu değer 0 ile 10 arasında değişen bir rakamlardan oluşmaktadır.  Eğer sitenizin pr si yüksekse, üst sıralarda yer alırsınız. Eğer düşükse de alt sıralarda. Önemli olan bu değeri nasıl yükseltebileceğiniz. Google'ın mantığı şu. Eğer prsi yüksek bir site, başka bir sitenin linkini yayınlıyorsa, demek ki linki yayınlanan site iyi bir sitedir. Örneğin  www.eskil.gov.tr  prsi 4(eskil için bu iyi bir şey). Eskil Kaymakamlığı benim reklamımı yapıyor diyelim yani sitemin adresini kendi sitesine yerleştiriyor. O zaman Google iyi bir site ki eskil.gov.tr bunun linkini sitesine koyuyor o zaman benim sitemin pr sini yükselir. Bu sebeple siteniniz linkini prsi yüksek sitelere koymaya çalışın. Buda zor tabi. Çünkü siteniz iyi olmalı ki iyi siteler sizin linkinizi koysun. Bu işte ticari kazanç söz konusu Bazı siteler pr lerinin 7-8 olduğunu iddia edip para karşılığı sizin linkinizi sitelerine koyuyorlar. Bunlara kanmayın. Herhangi bir sitenin pr sini sorgulamak için http://livepageranks.com/ yada http://www.pageranksorgulama.com/  sitesinden öğrenebilirsiniz. ilgili kutucuğa sitenin ismini yazın ve yandaki butona tıklayın. Türkiye'de prsi 10 olan site yok Birde unutmayın, prsi 3 olan 1000 tane siteye linkinizi eklemekle prsi 4olan 1 tane siteye linkinizi eklemek aynı şey. Yine 1000 tane 4 ile 1 tane 5 aynı şey. O yüzden olabildiğince yüksek sitelerle link değişimi yapın. Link değişiminin mantığı, siz birisinin sitesinin linkini sitenize ekliyorsunuz ve o biriside sizin linkinizi ekliyor. Bir sonraki makalemde umarım hepiniz Google'da ilk sıralarda çıkıyor olursunuz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00