• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Gazeteci-Yazar Erdoğan Kaya’nın “Tarihten Günümüze Aksaray”Adlı Kitabı Tanıtıldı

Gazeteci-Yazar Erdoğan Kaya’nın “Tarihten Günümüze Aksaray”Adlı Kitabı Tanıtıldı
Gazeteci-Yazar Erdoğan Kaya’nın “Tarihten Günümüze Aksaray”Adlı Kitabı Tanıtıldı

Kitaptanıtım programına Aksaray Valisi Selami Altınok, Milletvekilleri Ali RızaAlaboyun, İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Nevzat Palta, sivil toplumkuruluşları ve meslek odalarının başkanları ile daire müdürleri ve çok sayıdadavetli katıldı.

 Gazeteci Yazar Erdoğan Kaya yaptığı konuşmada“ Bugüne kadar 9 tane eser yazdım. Fakat bana göre en kıymetlisi bu eserdir.Bugüne kadar Aksaray’la ilgili çok şeyler yapmaya çalışmama rağmenimkansızlıklar nedeniyle kısır kısır yapmaya çalıştım Bu eseri başta sayın valimolmak üzere sayın  milletvekillerim AliRıza bey ve belediye başkanımız bize manevi desteklerini hiçbir zamanesirgemediler Bizi teşvik ettiler ekonomik bir sorun hiçbir şekilde  yaşamadan kendi imkanlarımla bunu bütünköylerimizi kasabalarımızı ilçelerimizi tek tek gezerek bu eseri hazırlamayaçalıştım” diyerek bu anlamlı gününde kendisini yalnız bırakmayan tümdavetlilere teşekkür etti. 

BaşkanNevzat Palta konuşmasında şunları söyledi  “Tarihten Günümüze Aksaray” adlı kitabınıbugün inşallah sizlerin huzurunda tanıtılmış olacak. Ben bu çalışmasındandolayı Erdoğan kardeşimize teşekkür ediyorum. Tabii ki Aksaray çok kadim birşehir. Geçmişi tarihi özellikle değişik sadece İslam medeniyeti değil birçokmedeniyeti barındırmış çok kadim bir şehir. O açıdan belki araştırılmasıgereken çok konu var. İşte son yıllarda Erdoğan kardeşimiz olsun başkası olsunbizler valilik değişik alanlarda kitapları yayınladık ama bunlar var olanıyayınlamak ayrı bir haslet ama birde var olmayanı ortaya çıkarıp yayınlamak ayrıbir haslet olarak değerlendiriyorum. O açıdan Erdoğan kardeşime teşekkürediyorum. Tabii ki bunlar önemli şeyler. Hem günümüz için önemli. İçerisindeyaşayan bizlerin Aksaray ile ilgili bilmediği veya bilmek istediği amaulaşamadığı kaynakları belgeleri toparlayıp kitap haline getirmek önemli.Bundan sonra bizden sonraki nesillere de bu tip eserlerin bırakılması o açıdanAksaray için önemli. Şöyle baktığımız zaman Aksaray ile ilgili çok fazla kitapyok. İşte İbrahim Hakkı Konyalı’nın çok büyük emeği olan daha önce belediyemiztarafından 1970 veya 1980 öncesinde bastırılmış. Geçen yıllarda rektörümüzlekonuşmuştuk. Eski rektör yardımcısı vardı. Bu kitabı daha derli topluüniversite olsun valilik olsun bizler olalım çünkü o kitap belirli bir yerekadar geliyor. 1980 öncesinden bu tarafa 30 yılın üzerinde 40 yıla yakın birAksaray’ın tarihi var. Dolayısıyla bunları da içerisinde alan bir çalışmayı çokda büyük olmayan ama özet halindeki çalışmayla ilgili olarak rektör beylekonuşmuştuk. İnşallah ortaya konulursa elimizde ciddi bir kaynak olur diyedüşünüyorum. Bu çalışmasından dolayı Erdoğan kardeşime teşekkür ediyorum.İnşallah hemşerilerimiz faydalanmış olurlar. Bizden sonra gelen nesiller enazından açtığı zaman Aksaray ile ilgili bir şeyler öğrenme imkânına kavuşmuşolur diyorum. Tekrar teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle muhabbetleselamlıyorum.

 

 

Milletvekiliİlknur inceöz,  “Tarihten GünümüzeAksaray” adlı kitabının tanıtım programına hoş geldiniz diyorum. Hakikaten bizErdoğan beyle bu saha çalışmalarımızda zaman zaman bir araya geldik. Buçalışmalarımızı birlikte yaptık. Gittiğimiz köylerde kasabalarda buçalışmaların kitabın içerisinde yer alan altyapının ne kadar sağlam olduğunuben yakinen görme imkânı buldum. Kitabı bugün aldım. İnceleme imkânı buldum.Hakikaten bunu iltifat olsun diye söylemiyorum. Belediye başkanımızda söyledi.Aksaray denilince aklımıza ne geliyorsa tarihinden coğrafi konumundan yöreselgiyimlerinden her şeyi bu kitabın içerisinde bulma imkânımız var. Ben bundansonra yapılacak tüm akademik çalışmalarda çocuklarımıza okutabileceğimizşehrimizde kendisini Aksaraylı hisseden Aksaraylı olan ve Türkiye de bu kitabınönemli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Hakikaten her konuyu içerisindebarındıran ve biraz evvel kendisinin de söylediği şekilde halkımızın her okumakisteyenin rahatlıkla anlayabileceği bir kitap olmuş. Bu anlamda ben yürektenteşekkür ediyorum. Hatta okuduğumuzda bazı köylerimizin özelliklerini benbilmiyordum. Çok enteresan geldi. Bunların kaybolmadan kitabın içerisindehafızaya nakşedilmesi kayıt altına alınması o anlamda çok önemli bir eserolmuş. Ben sizlere Ali Rıza Beye yine bu kitabın içerisine katkı sunan baştasayın valimiz olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Hemgelecek nesillere aktarılması bakımından hem de daha ileri çalışmalar yapılmasıbakımından çok önemli bir eser olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkeseyürekten teşekkür ediyorum. Daha fazla çalışmaları beklediğimizi belirtmekistiyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.

MilletvekiliAli Rıza Alaboyun “ Erdoğan kardeşime teşekkür ediyorum. Hakikaten Aksaray’açok büyük bir hizmet etti. Çok önemli katkılarda bulundu. Bizim içimizdekiaidiyet duygusunu canlandırdı.  Bizeyeniden tarihimizi geçmişimizi öğretti. Biz burada aidiyet duygusuna riayetedersek ve Aksaray konusunda daha bir bir araya geliriz. Olabilir. Benimatalarım 800 yıl önce gelmiştir, en son gelenler 80 yıl belki 8 yıl öncegelmiştir. Ama o artık Aksaraylıdır. Bakın Aksaray da çalışıp ta Aksaray dakalan yüzlerce, memur idare amiri arkadaşlarımız var, hepsinin başımızınüstünde yeri var. Dolayısıyla bu aidiyet duygusu nedeniyle ben bunu arttırdığıiçin Erdoğan kardeşime çok teşekkür ediyorum. Kürşat hocam ada teşekkürediyorum. Bu anlamda da üniversitede bir seferberlik istiyorum. Özellikle tarihbölümünden. Bunu Konya Selçuk üniversitesi yapıyor. Bunu Erdoğan la birlikteakademisyenlerde çalışmalı. Kaynak istiyorlarsa biz onlara buluruz yökten de dışarıdanda. Erdoğan kardeşim onu yaptı. Ve ben kendisini Aksaray’ın evliya çelebisiilan ediyorum. Hakikaten onun kadar gezen onun kadar bilgi toplayan ve arşiviolan, bir arkadaşımız yok. Kendisine çok teşekkür ediyorum, başarılarınındevamını diliyorum”

AksarayValisi  Selami Altınok “ Vatan sevenolmak zor bir iş, sorumlulukları külfeti var. Aksaraylının geçmişten berivatanını milletini devletine diyanetine dinine sadık olmasından dolayı başkabir yerden değil Aksaray da sağlam ve mert insanlar olduğu için zorla biryerlere götürülüp oraların Türkleşmesi oraların vatan olması noktasındagayretlerine ihtiyaç duyulmuş.
         Erdoğan beyin bu kitabını yazmanoktasında başlangıcında istişare ettik. Borsa başkanımız katkı yaptı.Kendilerine teşekkür ediyorum. İnceleme fırsatı buldum gerçekten zevk aldımmutlu oldum. Herkesin Aksaray’ın merkezinden mahallesinden sokağındanilçesinden köyünden mahallesine kadar merak ettiği her şeyi rahatlıklabulabilecek. 
Selçuklunun, osmanlının yaptığından övünüyoruz bu hakkımız ancak bizden sonragelen insanlar neyle övünecek. Bundan 300 sene sonra, Türkiye cumhuriyetidevleti ilelebet yaşayacak daha bir güçlü olacak muzaffer duracak, çocuklarımızne diyecek ya 300 sene önce bizim dedelerimiz ne yaptılar. Ne vardı da bizeaksettirdiler diyebilecekleri bir durumda bu kitapların çok önemli olduğunudüşünüyorum. Somuncu Baba külliyesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. YakınCumhuriyet döneminde Aksaray da yapılmış 8-10 tane yapının çok önemli olduğunudüşünüyorum: bundan sora yapacaklarımızın 60-70 yıl sonra kentsel dönüşümleyıkılıp yapılmaması en azından onlardan ibadet yerlerimizin külliyelerimizinkütüphanelerimizin okullarımızın bir kısmının 300-400 sene sonra bugün bizimulu camii ile övündüğümüz gibi zinciriye ile övündüğümüz gibi veya yakıncumhuriyet dönemindeki Valilik binaları Anadolu Lisesi kütüphane ileövündüğümüz gibi gelecek nesillerinde övünmesi lazım geldiğini düşünüyorum.

SayınVekillerimizin gerçekten büyük gayretleri var. Ali rıza beyin tarih ve şuurusevgisine hayranım. Aksaray’la alakalı konuştuğunda heyecanlanıyor. Konuştuğundacoşuyor. O coşkusunu seviyoruz. Aksaray’la alakalı koşturmasını seviyoruz.Bütün vekillerimize teşekkür ediyorum Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.

Yapılankonuşmaların ardından Gazeteci Yazar Erdoğan Kaya sinevizyon gösterisi ileeserini tanıttı.

 


 








  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00