• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Eskil’in Beklentileri -1

Mustafa BOZDAĞ

 

Bayram öncesi Eskil’de deprem, Sultanhanın’da ise Bayram yaşandı.

Uzun yıllardır ilçelik için mücadele veren Sultanhanı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilçe oldu.

İlçelik, Sultanhanı’na hayırlı olsun…

Bu süreçte neler yaşandı;

Eskil ile Sultanhanı arasında uzun yıllardır tatlı bir rekabet var!

Çekişme Eskil’in ilçelik için çalışmalara başladığı 1986 yılına dayanıyor. 1990 yılında Eskil ilçeliği aldıktan sonra bu çekişme zirveye çıkıyor.

Bir gerçek var!

Eskil ilçe olduğunda Sultanhanı büyük bir şok yaşamıştı.

Sultanhanı ile Eskil arasındaki bu durum Eskil’in ticaretinin bir kısmının Konya’ya kaymasına neden oldu. 

Ama 2002 yılında Ak Partinin iktidar olması ile birlikte ekonomide büyük bir sıçrama oldu. Bu sıçrama Eskil’de ise jet hızıyla oldu.  Çok geniş arazisi olan Eskil büyük bir ticaret merkezi haline geldi.

Bu tarihten sonra Eskil ticaretini;

Aksaray ilede yaptı,

Konya ile de yaptı,

Sultanhanı ile de yaptı,

Karapınar ile de yaptı,

Ereğli ile de yaptı,

Hatta Hem kasabası Eşmekaya hem de bir çok köyü ticaret alanları oluştu. Onlar ile de yapıyor.

Eskil ilçe olduktan sonra Eskil Pancarın merkezi iken Eskil halkı büyük tepki gösterse de, Şeker Fabrikası Sultanhanı’na yapıldı.  Hadi fabrikanın yapılmasını bir kenara koyalım Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan uygulama kantarlarımız kapatılarak pancar traktör ile de değil kamyonet ve tırlar ile fabrikaya getirilmesi istendi.

Çiftçinin bir tır pancarının fabrikaya kaç TL’ye gittiğini hepimiz biliyoruz…

Vatandaş da ekmek için mecburen boyun eğdi.  Pancarını tır tutarak fabrikaya gönderdi.  Ama Dönemin Belediye Başkanı Şerafettin Meral’ın sözü tutulsa fabrikaya pancar göndermeme fikri belki durum farklı olabilirdi.

Sultanhanı’na Doğalgaz depolama tesisi yapıldı bu bir devlet hizmeti ülke için faydalı ki yapıldı.

Sultanhanı’nın ilçeliği Eskil’i ilgilendiren kısmına;

Başkan Alçay Açıklama yapmış karar siyasi değil ekonomik diye, Ben saygı duyduğum başkanıma kesinlikle katılmıyorum “karar ekonomik değil siyasidir”  bu zamana kadar Türkiye’de il, ilçe belde olan yerlere baktığınızda Eskil’de siyaseten ilçe oldu, Sultanhanı da siyaseten ilçe oldu.

Burada Eskil halkının tek tepkisi Eskil’in toprak bütünlüğüne dokunulmaması, burada Eskil heyeti devreye girerek Eskilin toprak bütünlüğü korunmuştur.

Edinilen bilgiye göre Sultanhanı doğalgaz depolama tesisinin güvenliğinin sağlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın isteği üzerine ilçe yapılmıştır.  Bölgemiz gayet güvenli bir bölge bu kapsamda değerlendirildiğinde bundan sonra bir çok yer güvenlik için İlçe yada il olmak isteyebilir. Doğuda birçok petrol kuyularının olduğu beldeler var onarın güvenliği için onlar da ilçe olmak isteyeceklerdir…

Sultanhanı’nın ilçeliği gündeme geldikten sonra Başkan Alçay ve Eskil’i ilçe yapana Belediye Başkanı Necati Belgemen’i aradım Her iki Başkan’da bu konuda bilgi sahibi olduklarını konu ile ilgili bir çalışma yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirttiler.

Sultanhanı’nın Eskil’den topraklarından Alma isteği bilgisini alan Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay, Ak Parti Eskil İlçe Başkanı Ali Mutlu, Ziraat Odası Başkanı Eski Belediye Başkanı Necati Belgemen ile muhtarlar Ankara’ya çıkarma yaptılar. Benim Burada Diğer siyasi parti temsilcileri sivil toplum kuruluşları İl Genel Meclisi üyeleri  olmak üzere Eskilin Ankara’ya daha geniş bir katılım ile çıkarma yapmasını beklerdim.

Necati Belgemen ve muhtarlar Ankara’da bazı görüşmeler yaptılar, Başkan Alçay ve Ak Parti ilçe başkanı Ali Mutlu Ak Parti Grup başkanvekili İlknur İnceöz İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüştü. İçişleri bakanımız orada Sultanhanı’nın ilçe olacağını KHK ile açıklanacağını söyledi. Başkan Alçay ise Eskil’in toprak bütünlüğü korunmasını talep etmiş Sayın Bakan da Eskil’in toprak bütünlüğü korunması talimatını vermiştir. (devam edecek…)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00