• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 19 °C

Eskilimiz 'de En Kalabalık Sülale Muratlılar

Mustafa BOZDAĞ

                                       

 

 

 

Evet, bu yazıma da değerli bir abimin Facebook profilindeki Bu resim ile başlamak istiyorum. Bu yazımızda da Eskilin En Büyük sülalesi Mutlular(Muratlılar) Sülalesi hakkında öğrendiklerimi aktarmak istiyorum.

Muratlılar sülalesi Mersin MUT ilçesinden bir kıtlık döneminde gelen Yörükler oldukları ve sarı keçililerden olduğu söylenegelmektedir.

Soy isimleri de Mut’tan geldikleri için Mutlu soy ismini almışlarıdır. Muratlılar Eskile gelen ilk kalabalık sülale oldukları söylenmektedir.

Sülalenin şu anda bir araya geldikleri düşünülürse Eskilin nüfus olarak Büyük bir bölümünü teşkil etmektedirler. Ve Eskil’in En Kalabalık sülalesidir. Sülale Eskil sınırları içerisine yerleşimi Köşk yaylası ile başlar. Muratlılar için Köşk Yaylası ayrı bir önem arz etmektedir. Köşke İlk geldiklerinde dört kardeş olarak geldikleri bilinir. Bu kardeşler; MusaOsmanSeyit Ali ve Memiş tir. O günkü ekonomik şartlardan dolayı Aile farklı Yaylalara yerleşme kararı almıştır. Bu dağılma neticesinde Osman Köşk’te kalmış, Musa Mezgitli’ye, Seyit Ali Meryemağılı’na, Memiş ’de Dayıkuyusu’na yerleşmişlerdir.

Köşk’te kalan Osman’ın 1 oğlu olur ismi Lokman’dır, halk dilinde Namı diğer Kara Loğman diye geçer ve onun 4 kızı ve 4 oğlu olur. Oğullarından Osman olan savaşa gider ve geri dönmez öldü mü yoksa başka bir yere mi yerleşti belli değildir. Şu an Nesli devam eden oğullardan hasan Mustafa ve Ali dir kızları ise Meryem, Fındık, Şahan ve Döne dir.

 

Seyit Ali dededen çoğalan sülale zaman içerisinde Meryemağılı’ndan ayrılmışlar Bir kısmı Yeşiltömek’e bir kısmı da Çulfaya yerleşmişlerdir. Şu anki Nazzikler ve çulfadaki mutlular Seyit Ali dede soyundan gelmektedir.

Dayıkusu’nda bulunan kardeşlerden Memiş dede soyundan gelen Hacı Abdullah Hüyüklü’ye, Mecit Elagöz’e, Memiş ‘de Ağrıçça’ya (Güneşli-Çağlak) gitmişlerdir.

Elagözdeki kardeşlerden Recep Elagöz’de kalmış, Uzun Hasan Büyüksekerler’e gitmiştir. Elagözdeki Recebin oğullarından Nuri ve Hacı Abdullah’ın oğlu Hüseyin de Tatarlı’ya yerleşmişlerdir. Mezgitli deki Musa’nın oğullarında bir tanesi de Dikilitaş çıkmıştır.

        Eskilin tarihinde büyük rol oynayan Muratlıların şu anda Eskilimiz’de Köşk, Sekerler, Sıcak, Dayıkuyu, Elagöz, Hüyüklü, Mezgitli, Ağrıçça, Dikilitaş, Tatarlı, Çulfa, Aksaray’a bağlı Yeşiltömek köyü, ile Eskil merkez, Aksaray ve Konya yaşamaktadır.

 

Burada yorum yapan tüm yorumculara öncelikle teşekkür ediyorum. yazılarımızda hatalar olursa düzeltiriz. Eleştirileri dikkate alıyorum.  Düzeltilmesi gereken yerleri düzeltiyorum.

Bunlar benim bildiklerim ve öğrendiklerim sizlerin de bildiklerini mustafabozdag78@gmail.com mail adresime yada yorum olarak yollarsanız. Bu bilgileri geliştirerek ilerde daha sağlıklı bilgilerin diğer nesillere aktarılması açısından önemli olacağını düşünüyorum.

Mutlular ile ilgili bana bilgi paylaşımlarından dolayı Ertuğrul MUTLU kardeşime teşekkürlerimi sunuyorum. Bir sonraki yazı dizimizde diğer sülaleler hakkında edindiğim bilgileri paylaşmaya devam edeceğim. Burada küçük bir serzenişte bulunmak istiyorum Kuyumcular ile ilgili bana bilgi paylaşımında bulunmayı taahhüt eden değerli arkadaşım halan bana bilgiyi göndermedi buradan onun kulağını çekmek istiyorum.

Yazımı Britanya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre hayatta en çok yaşanan 20 pişmanlık belirlenmiş bu 20 pişmanlıktan bir tanesi ile bitirmek istiyorum.

Bu madde aynen Şu şekilde;

“Dede ve nineler ölmeden önce onlara hayatlarıyla ilgili daha çok soru sormamak.”

Haberi Görmek için Tıklayın...

Herkese saygılarımı sunuyorum.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00