• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Eskil'e ulaşıma çözüm önerileri

Mustafa BOZDAĞ

Geçen Haftalar içerisinde gündeme gelen ulaşım konusunda Bende görüşlerimi paylaşmak istedim. Bu konuda Bende de Eskil için 2 önemli konuya temas edeceğim.

1.si ulaşım 2. Proje üretme konularıdır.

1. Birinci olarak Hilmi YOL ’un ve Daha öncelerden Sayın Ayhan ALTAN’ın gündeme getirdiği gibi ilçemiz sorunlarından biri ulaşım sorunudur. İlçe statüsünde bulunan nüfusu 30.000’e yaklaşmış bir ilçenin otogarının olmaması çok büyük bir eksiklik, buna katılıyorum fakat bunu bir sorun olarak algılamamak lazım “sorunu ve eksikliği” aynı kategoride değerlendirmemek gerekir.

2. olarak Eskil sadece merkezi ile düşünülmemeli Eskil denildiğinde Mahalle statüsündeki yaylalar var bu yaylaları bir çoğunda ulaşım ve iletişim problemi var. Bunlar zaman zaman haberfark’ta çeşitli haber ve köşe yazıları ile dile getirildi. Bunlarında çözülmesi, düşünülmesi ve gündeme alınması gerekir. Tabi bu sorunları çözmede Belediyenin Yeterli bir bütçeye sahip olduğunu da düşünmüyorum. Bu konularda da belediyenin üzerine gidilmesi yanlış buluyorum.

3. Eskil’den Konya’ya günde sefer yapan 6-7 araç bulunmaktadır. Burada dikkat çekilmesi gereken bir konu bu araçların hepsinin de kalkış ve varış saatlerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Bir insan Konya’ya neden gider işi olduğu içindir herhalde Araçların Konya’ya gelme saatleri ortalama 09:30 civarında geliyor ve bu araçlar 13:00 tekrar hareket ediyor ve ortalama 3,5 saat Konya’da kalabiliyorlar.

Bu konu ile ilgili İkinci bir konu Bozcamahmut’lu olmam münasebetiyle kimilerine göre duygusal bir yaklaşım olabilir ama daha öncelerden de yine haberfark’ta “Ayhan Altan'dan öneriler” başlıklı Sayın Ayhan ALTAN’IN bir röportajı vardı. Röportaj 3 maddeden oluşuyordu birinci maddesinde aynen şu şekilde idi.

“Biliyorsunuz Eskil'imize ulaşımının en yoğun olduğu yerler 1-Eşmekaya 2-Bozcamahmut. Buralardan gidiş geliş yapan vatandaşlarımız vasıta beklerlerken ihtiyaç giderebilecekleri bir yerin bulunmadığını dile getirmiştim. Eşmekaya ile ilgili kısıma Eşmekaya Belediye Başkanı Sayın Gazi Eşmekaya ben oradaki eksikliği biliyorum en kısa zamanda gidereceğim demişti çözdü bildiğim kadarıyla. Gelelim Bozcamahmut kısmına buradan geliş gidiş yapan yolcularımızın ailelerinin bırakın bir emzirme odasını tuvalet ihtiyacı giderecek bir karaltının bile yapılmadığıdır.”

Bende bu konuya tekrar değinmek ve biraz daha ekleme yapmak istiyorum Bozcamahmut’un tekrar bir toplanma noktası olması dikkat ederseniz tekrar bir toplanma noktası dedim daha önceki yıllarda Eskil- Bozcamahmut Arası ve Bozcamahmut - Karakol yaylası arası seferler yapılıyor idi Bozcamahmut Karakol arasında Şoför Rıfkı İRİŞ, Eskil -Bozcamahmut (Tol güzergâhı) Şoför Yaşar NOYAN, bir diğer güzergâh Eskil -Bozcamahmut (Kaputaş güzergahı) Şoför Hasan MERAL güzergahlara Konya’dan ve Aksaray dan gelen giden vatandaşlarımız eskil ve yaylalarına gidebiliyorlardı. Yanılmıyorsam Bozcamahmut’tan 17:00’de bu seferler yapılıyor idi. Bozcamahmut ’ta mini bir otogar havası vardı binası olmasa da tıpkı Sultanhanın’da olduğu gibi bir ev görünümlü yere Sultanhanı otogarı yazılmış ve insanlar orayı otogar olarak kabul ediyor. Konya’ya giden koçak turizm adında 1 aracı var.

Aslında bunlar çözülebilir.

Nasıl mı?

Otagar konusunda;

Otogar konusunu çokta büyütmemek gerek bu konuda sayın belediye başkanının duyarsız kalacağını düşünmüyorum elbette bir çözüm çabası içindedir.

Ama benim önerim;

Devlet Destekli Projelerle bu sorunun çözülebileceği kanaatindeyim Bu Konuda Bölgemize Hitap eden Ahiler Kalkınma Ajansı bulunmakta olup eğer Proje üretilerek sorunu çözebiliriz.

Bu konuda küçük bir serzenişte bulunmak istiyorum;

Ahiler Kalkınma ajansına bildiğim kadarı ile Eskil’den şu ana kadar hiçbir proje sunulmamıştır. Bu konuda sürekli olarak takip eden Teşvik Uzmanı Sayın Naci TÜRKER arkadaşımda bir görüşmemizde teyit etti. Bu durum Eskil açısından üzücü Bir ilçenin proje üretememesi yada üretmek istememesi pek olumlu bakılacak durum olarak gözükmüyor.

Ulaşımla ilgili olarak bir kere;

Eskil’den Konya’ya Konya’dan Eskile yada Aksaray’a Her saat başı araba var imajı oluşturmamız gerekiyor.

Buda ulaşım taşımacılığı şahıslar bazında değil bir dernek kurulmalı ve bu derneğin kontrolünde taşımacılığın yapılması ancak bu sayede ulaşımda düzenli seferlerin yapılabileceği kanaatindeyim. Buda ancak proje üreterek gerçekleşir. Ve Eskilimize proje üretecek birçok hemşerimiz var bunlar tespit edilerek bilgilerine başvurarak bu kişilerden özellikle kamu kurumlarımızın yararlanması faydalı olacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00