• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Eskil’e Fen Lisesi Açılmalı!

Mustafa BOZDAĞ

2010 yılından bu yana internet haber sitelerinde ve eskil gazetesinde köşe yazısı yazıyorum. Bu zaman zarfı içerisinde en  çok yazdığım yazı takdir edersiniz iki eskilin eğitimi ile ilgili olmuştur. 

Eskil’de görev yapan kaymakamlardan biri bana Eskil’in 3 önemli sorunu olduğunu bunlardan Biri Eğitim ikincisi Mera Sorunu üçüncüsü ise  Eskil’in önde gelen iş adamlarının Eğitim alanında yatırımlar yapmaması olarak dile getirmişti. Tabi biz burada katkı sağlayan iş adamları olmuştur onları ayrı bir kefeye koyuyorum.

TEOG sonuçları geçen hafta açıklandı. Açıklanır açıklanmaz özellikle sosyal medya hesabı geçen yıl olduğu gibi Facebook, Eskilli Fen Lisesini kazanan öğrenciler ile doldu.  

Eskil TEOG’da geçen yıl olduğu gibi  bu yılda büyük bir başarıya imza attı. Teog Sonuçlarına göre

 

Fen Lisesini, Geçen Yıl 39 Bu Yıl 38 Öğrenci,

Sosyal Bilimler Lisesini Geçen Yıl 11 Bu Yıl 14 öğrenci,

Anadolu Lisesi Eskil’i  Geçen Yıl 124 (Geçen Yıl Eskili tercih eden öğrenci sayısı 31) Bu Yıl 155 öğrenci,

İmam Hatip Lisesi geçen yıl 120 bu yıl Bu yıl 119 öğrenci,

Teknik ve Meslek Lisesi Eskil’i tercih eden Öğrenci sayısı geçen yıl  116  bu yıl 106 öğrenci,

Geçen yıl Toplamda 410 öğrencimiz bu okullar tercih etmiş iken Bu yıl bu sayı 432 olmuştur.  Açık liseye bu yıl 93 toplamda ise Eskil’de ortaokullardan mezun olan öğrenci sayısı 525 bulmuştur.

Öncelikle bu öğrencilerimizin başarısında pay sahibi olan Öğretmenlerimizi, Okul İdarecilerini, Ailelerini ve büyük azim gösteren öğrenci kardeşlerimizi canı gönülden kutluyorum. 

Bu Eskil için çok ama çok  büyük bir başarıdır. Eskil Bu başarıyı tarihinde ilk olarak kayıtlara geçmiştir.  Kısıtlı imkanlar dahilinde bu başarıya şapka çıkarılır.  

Neden kısıtlı imkan diyorum! 

Eğitim tesisi konusunda eksikliğimiz var 2015 -2016 eğitim öğretim yılında imam hatip ortaokulu hizmete girmesi ile eskil merkez biraz rahatladı. Ama köy ve yaylalarda kısmen bu sorun devam ediyor. 

2 yıl öncesine kadar ciddi anlamda öğretmen sıkıntısı çekiliyor idi. Biliniyor ki Eskil Milli Eğitimine bağlı okullarda çok sayıda ücretli öğretmen çalışıyor. Okullarımıza gelen giden (ücretli Öğretmen) her gün değişkenlik arz ediyordu. Bu sorun son 2 yıldır bir nebzede olsa azaldı. O da başarıyı getirdi.  

TEOG’un açıklanması ile beni hem sevindiren hem de üzen bir olay yaşadım. Bu olayı sizler ile paylaşmak istiyorum.

 

Gelelim Fen Lisesi olayına

Eskil’de Eşmekaya dahil 4 lise var bunlardan 3 eskil Merkez’de 1 ise Eşmekaya kasabasında bulunmaktadır. Bu okullar ve kontenjanlarını ise;

Eşmekaya Anadolu Lisesi  68 Kontenjan

75. Yıl Anadolu Lisesi 102 Kontenjan

Mesleki ve Teknik Lise Anadolu Lisesi 68 Kontenjan

Anadolu İmam Hatip Lisesi 144 Kontenjan

Toplamda Eskilin 4 lisesinin alacağı 382 öğrenci alabiliyor. Eskil’den ortaokullardan mezun olan öğrenci sayısı ise 525 buna bir oranlama yaptığınızda 382/525 yaklaşık % 28’ine Eskilde lise yok   

 

Sonuç olarak bu yılda Eskil 38 öğrenci fen lisesini kazanmıştır.  Fen Lisesi ayarında Anadolu Lisesini kazananların sayısı da oldukça fazladır. Soru Eskil Bir Eskil Fen Lisesini kaldıramaz mı? Çok rahatlıkla kaldırır ve Eskil eğitimine kalite gelir.

Eskil’e Fen Lisesi Açılması durumunda gözde Anadolu Liselerine kayıt olan öğrencilerimiz Eskil Fen Lisesi’ni tercih etmez mi? Tabi ki çok rahatlıkla eder.

Bu 39 öğrencimiz Eskil’de Fen Lisesi olsa ailelerine yakın başarılı olsalar daha da iyi olmaz mı? 

Eğitime önem veren bir Eskilli olarak yetkili kurumlardan geçen yıl olduğu gibi bu yılda Eskil’e Fen Lisesini talep ediyorum.  

Bu seneki sonuç gösteriyor ki potansiyel var 

Kamu ne düşünür bilemem, 

Ama bence İmrenilen bu Fen Lisesi Eskil’e açılmalı, 

Karar Yetkili kurumların…   

Bu hafta benimde şahit olduğum Bozcamahmut yaylasında bir köylünün 30 civarı koyunun telef olduğu bir kaza yaşandı. Hele şükür kazada insan ölmedi tek teselli bu öncelikle kazanın her iki tarafına da geçmiş olsun diyorum.  Allah’ım beterinden korusun.  Gelecek hafta ise bir aksilik olmaz ise Bozcamahmut’a neden trafik lambası takılmıyor konusunu yazacağım…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00