• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Eskil Y.İ.B.O.

Mustafa BOZDAĞ

Sene 1992 1 yıl gecikmeli de olsa Eskilin kaderini değiştirecek okul nihayet büyük Eksiklikleri ile açıldı. ilk yıl 5 orta okul şubesi 2 ilkokul şubesi ile hizmete girdi. Ama çevre düzenlemesi hiç yok nerede ise okulun birçok alanında eksiklikler var öğretmen sıkıntısı hat safhada bir çoğu benim gibi açılmasını 1 yıl bekledi. 1 yılı kayboldu. 07 Eylül 1992 sanırım yanlış hatırlamıyor isem okul açıldı. Okula lacivert ceket gri pantolon beyaz gömlek lacivert kravat siyah ayakkabı ile başladık. Öğretmen sayısı çok az dedim ya çevre düzenlemesi yok öğretmen yeterince yok tüm kişiler gurbete yeni çıkmış ağlayanı mı isten okuldan kaçmaya çalışanımı isten ilkokul çocukları onlar için daha da zor idi düşünebiliyor musunuz ilk okul 1 i yatılı okuyorlar. Neler neler. İlk 1 ay nerede ise hiç ders yapmadık diyebilirim. Temizlik çevre düzenlemesi bahçe belleme ile geçti.  Bu arada bir çok dersimiz boş geçiyor idi. Özellikle Bizim E sınıf Şubesi En son şube olduğu için hep öğretmen eksiklikleri bize denk geliyor idi. Burada şunu da belirteyim okula yaptığımız katkıyı isteyerek gönüllü yapıyor idik şimdi bu yaptıklarımızla gurur duyuyorum görüştüğüm bir çok arkadaşımda benim gibi düşünüyor.

O dönemde okulumuz kadrosunu hatırladığım kadarı ile bir sıralayayım

Okul Müdürü Mehmet Tekin Zincir A şubesi Sınıf Öğretmeni

Müdür yardımcısı Osman Öz Tarih öğretmeni,

Müdür yardımcısı Haydar Kılıç Din kültürü derslerimize girer idi

Müdür yardımcısı Ömer Hacı Yıldırım Beden eğitimi dersimize girer idi

Turan Karaman B şubesi Sınıf Öğretmeni

İlhami İnan C Şubesi Sınıf öğretmeni(Baba bir hoca idi bizim için Sima olarak Erol Taş çok benzer idi.  Bir rahatsızlık geçirdiğini duydum Allah acil şifalar versin kendisine bize çok yardımı dokundu.)

Salih Bulut D şubesi sınıf öğretmeni Türkçe öğretmeni (ameliyat sonrası böbreklerini alındığını ve diyaliz bağlı yaşadığını duydum Allah acil şifalar versin kendisine

Refika Zincir E şubesi sınıf öğretmeni iş eğitimi öğretmeni Refika Hocamın da rahmetli olunduğunu öğrendim Allah mekanı cennet eylesin.

Fen Bilgisi Öğretmenleri Elmas Bıyıklı, Menekşe Berktaş

Türkçe öğretmeni Yıldız Yıldırım

Coğrafya Öğretmeni Habib GÜL

İngilizce Öğretmeni: Mine Demirtaş

Matematik Öğretmeni Meryem Bezgincan

İlkokullarda ise tam hatırlayamıyorum

Nizamettin Yakupoğlu, Selahattin Aydiç, Fettah bucak, Fatma Bucak,

Tabi okulumuzun memur hizmetli aşçı şoförleri de unutmamak lazım onlar da cefakar bir şekilde hizmet ettiler.  Unuttuklarım var ise af ola bunlar benim hatırladıklarım.

 Okulumuzu ben "Eskil'in Kaderini Değiştiren Okul" olarak Nitelendirmek istiyorum. Okul açıldıktan sonra müthiş bir uyum öğrenci- öğretmen, öğrenci çalışan, öğretmen, çalışan saygı sevgi ne ararsan var.  Nitekim 5 şube den yaklaşık 200 kişi civarında mezun verdi. Şöyle bir baktığımda Bunların 100 ün üzerinde üniversite mezunu olan arkadaşımız var. Bu da başlangıç için müthiş bir rakam diyebilirim. Tabi bunu tek kendi dönemimiz olarak sınırlamak yanlış bizden sonra da çok başarılı öğrenciler, çok başarılı öğretmenler görev yaptı. Onların da hakkını teslim etmek istiyorum. Onlara da ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.  Çok fazla bilgim olmadığı için yazamıyorum.

Bilişim sektöründe görev yaptığım için Eskil’i internetten sürekli takip ederim. Yine bir gün YİBO aklıma düştü.  Hemen YİBO’nun sitesine girdim orada dikkatimi çeken bir kategori vardı. “İZ BIRAKANLAR”  diye hemen baktım ama bizim dönemizle ilgili hiçbir öğretmenimizin olmayışı açıkçası beni üzdü. Hemen dönemin okul müdürü Selim Sinan GÜDENDEDE hocamı aradım dedim böyle böyle iz bırakanlarda bizim dönemimizle ilgili kimse yok hocam dedim. En azından bir Osman Öz olabilirdi dedim oda biz resim göndereni koyuyoruz dedi.  Ama bana mantıklı gelmedi eğer öyle bir çalışma için okulun arşivinde resimlerin olduğunu düşünüyorum. Oradan temin edilebilirdi.

YİBO yazıp ta Osman ÖZ hocamı yazmadan geçemeyecem Okulda iz bırakan birisi varsa Oda bana göre Osman ÖZ hocamdır. Bunu çok gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Belki bu yazımdan sonra bana kızacam çünkü kendisinin üstün gösterilmesini istemeyen birisidir. Geldiğinde genç bir delikanlı dönemimizde Eskil’den de evlendirdik. Yüzde 75 Eskil’li Yüzde 25 konyalı diyebilirim. Neden diye soracak olursanız şu an bile Eskil insanını benden iyi biliyor. Her ziyaretimde eskili konuşuruz. Ayrıca şunu belirtmeden geçemeyecem çok iyi bir eskil milliyetçisi diyebilirim.    Döneminde Tarih alanında Türkiye 7.sidir. iyi bir tarihçidir. Tabi diğer hocalarımızda çok değerli insanlar idi ama Osman hocam orada 14 yıl İdareci öğretmen olarak görev yaptı. 

Biliyorsunuz bugünlerde Y.İ.B.O. ların kapatılması söz konusu Burada şunu belirtmeden geçemeyeceğim Eskil için Y.İ.B.O. oldukça yararlı olmuştur.  Hatta bölge için yararlı olmuştur. Dönemimizde Ortaköy, Ağaçören, Güzelyurt, Konya Ereğli Ankara kayseri den öğrenciler var idi. Sonraki dönemleri çok bilmiyorum. Türkiye geneli Y.İ.B.O. ları düşündüğümde YİBO ların amacı dışına çıktığını, Maddi olarak devlete büyük bir külfette söz konusu bu yüzden kapanma zamanının geldiğini düşünüyorum.  Yatılı okulda okumak zordur. Her yönü ile zordur bu zorlukları en çok yaşayanlardan birisiyim. 11 yıl yatılı kaldım bana şimdi sorsalar oğlunu yatılı okula verir misin kesinlikle Hayır ama sene 1992 olsa verirdim.  Size  lise yıllarımda edindiğim duygulu bir şiirle aktarmak istiyorum.

YATILI OKUL

Sabahın köründe kalk zili çalar

Herkes uyanır yeniden dalar

Kaçar gibi yavaş yavaş uykular

Yatılı okulda gün böyle başlar

*********

Sabah etüdü kavgayla başlar

Herkes birbirini taşlar

Dikendir diken taranmayan saçlar

(Gerçi sağ olsun Müdür yardımcısı Haydar KILIÇ üç numaradan fazla uzattırmaz idi saçlarımızı bir sözü var idi YAKIŞIKLI ADAMI SEVERİM AMA BENDEN YAKIŞIKLISINI SEVMEM DERDİ.  Hemen gereğini yapardı bir şey söyledik mi meşhur bir sözü var idi "Diyon i" tabi bunları hocama nazım geçtiği ve sevdiğim için yazdım)

Yatılı okulda gün böyle başlar

*******

 

İlk derse girilir esneye esneye

Herkes bir kilit vurur çeneye

Ser bakışlarla bakarlar gülene

Yatılı okulda ders böyle başlar

********

Son saatlerde bol işkence var

Herkesin midesi zil çalmaya başlar

Her zaman sorulan aynı sorular

“Acaba öğlen yemeğinde ne var” 

********

Yemek için kuyruğa girilir

Sıra için bile kavga edilir

Kavgadan sonra bulgur pilavı yenilir

Yatılı okulda yemek böyle başlar

*********

Öğleden sonra her ders işkence

Herkesin aklında aynı düşünce

Okunur mektuplar hece hece

Başlar kahkahalar ve gülmeceler

********

Akşam etüdünde uyku bastırır

Fazla ders çalışan inek sayılır

Çoğu zaman hayallere dalınır

Yatılı okulda akşam böyle başlar

********

Yat zili çalınca hücum yatakhaneye

Kimisi soyunmadan dalar hayale

Kimi yaramazdır durmaz yerinde

Yatılı okulda böyle girilir geceye

********

Kimi hüzünlenir durmadan kızar okula

Kimi çok özlemiştir hasrettir ocağına

Kimi rüyalarında sarılır umutlara

Yatılı okulda hayat sığmaz sayfalara

Alıntıdır.

Sözlerimin sonunda YİBO kapanacak  söylentilerinin çıkması YİBO MEZUNLARI  için mezunlar buluşması tertip edilebilir mi edilirse çok hoş olur. Eskilde bu hafta muhteşem bir okul şenlikleri düzenlendi. Çok da güzel oldu. Buradan Milli Eğitim Müdürü İlimdar Kaya ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Buradan İlimdar Hocadan ve YİBO’nun müdürü Salih ALTAN hocamdan bu konuya hassasiyet göstermelerini bekliyorum.  Bu organizasyon Gerçekleşirse Eskil Ne kadar çok değer kazandığını anlayacaktır. Üst kademelerde görev alan bir çok arkadaşımız var.   Sözlerime son verirken aynı ortamda bulunduğum şu an hayatta olmayan öğretmenimiz ve arkadaşlarımızı rahmetle anıyor sizlerden de bir ricam bu kıymetli insanlara en azından bir FATİHA okumanızı rica ediyorum.

Saygılarımla

Mustafa Bozdağ

Sınıfı: 8/E Numarası:219

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00