• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Ekim’de Siyasetin En Çok Konuşulan Kişi, Konu Ve Olayları Belli Oldu…

Ekim’de Siyasetin En Çok Konuşulan Kişi, Konu Ve Olayları Belli Oldu…
Ekim’de Siyasetin En Çok Konuşulan Kişi, Konu Ve Olayları Belli Oldu…
  Bunagöre, Demokratikleşme Paketi, Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlarının serbestbırakılması ve Marmaray projesinin hayata geçirilmesi, medyada öne çıkan konularoldular. İşte, raporun dikkat çeken başlıkları…

 

DemokratikleşmePaketi aya damga vurdu…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Eylül ayının songünü açıklanan “Demokratikleşme Paketi”, ay içerisinde uygulamaya geçenmaddeleri ile Ekim ayında gündemin en sıcak başlıklarından biri oldu. İlkokullardaokutulan andımızın kaldırılması, özellikle MHP tarafından tepki ilekarşılanırken; kamuda başörtüsü serbestliği medyanın en yakından takip ettiğikonuların arasında yer aldı. Kamudaki başörtüsü yasağının sürmesi için CHPDanıştay’a başvururken, ayın son günü 4 kadın milletvekilinin başörtüleri ilemeclise girmesi, konunun en yoğun gündeme geldiği dönem oldu. AK Parti'ninKonya milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş milletvekili Sevde BayazıtKaçar, Denizli milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin milletvekili Gönül BekinŞahkulubey başörtüleri ile meclis oturumuna katılırken, CHP’den Şafak Pavey veMuharrem İnce bu durumu eleştiren birer konuşma yaptılar. DemokratikleşmePaketi 55 bin 971 haber ve yazı ile gündeme gelirken, türban-başörtüsü ileilgili 29 bin 496 haber ve yazı yayınlandı.

 

Marmaraytörenle hizmete açıldı…

Asrın projesi olarak nitelendirilenMarmaray, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Üsküdar'da düzenlenen törenle hizmeteaçıldı. Asya ile Avrupa kıtaları arasında denizin altından kesintisizdemiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray’ın açılışına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldılar. Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncıyılında hizmete giren Marmaray’ın teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü,demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilikleri kamuoyunatanıtıldı.

 

Pilotlar71 gün sonra serbest bırakıldı…

Lübnan’da9 Ağustosta kaçırılan türk pilotlarının 71 gün sonra serbest bırakılması, Ekim’deöne çıkan bir diğer konu oldu. Pilotlar Akpınar ile Ağca'nın bulunduğu özel uçak,saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na inişyaptı. Lübnan'da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk pilotlar MuratAkpınar ile Murat Ağca, İstanbul'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ileaileleri tarafından karşılanırken, İstanbulValisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THYYönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil de katıldı.

 

 

SİYASET GÜNDEMİ

MTM’nin aynı raporuna göre, medyanın en çok yer verdiğisiyasi parti Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerindeyüzde 25 oranında artış yaşanan AKP, kadın milletvekillerinin başörtüleri ilemeclise girebilmelerine ilişkin yapılan düzenleme ile medyada sıklıkla yerbulurken, ilkokullarda okutulan “andımız” uygulamasının kaldırılmasıyla dakonuşuldu. AK Parti, medyaya 133 bin 764 haber ve yazı ile konu edildi.

 

Sarıgül CHP’yegidiyor

Ekim ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasiparti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ünCHP’ye üye olup olmayacağı konusu ay boyunca gündemdeki yerini korurken, aysonunda Sarıgül’ün üyelik için başvuru yaptığı haberi medyada ses getirdi. Kadınmemurlara işyerinde başörtüsü takabilme imkânı getiren uygulamanın iptali içinDanıştay’a başvuran CHP, 4 kadın milletvekilinin başörtüleri ile meclisegirmesi ile ilgili tepkisini Şafak Pavey ve Muharrem İnce’nin dikkat çekenkonuşmaları ile dile getirdi. CHP, toplamda 95 bin 608 haber ve yazıda yeraldı.

 

MHP’den andımızınkaldırılmasına tepki

Milliyetçi ve Hareket Partisi, Ekim ayında medyaya enfazla konu olan siyasi partilerden bir diğeri oldu. Kadın milletvekillerininbaşörtüleri ile meclise girmelerine taraftar olduğunu belirten parti, andımızınkaldırılması ile ilgili genel merkez binasına, üzerinde ‘Andımız’ yazılı devbir afiş asarak tepki gösterdi. MHP, ay boyunca 43 bin 115 haber ve yazı ilegündeme geldi.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

133.764

25

2

CHP

95.608

20

3

MHP

43.115

65

4

BDP

33.662

39

5

SP

4.677

-3

 

Erdoğan’ın haberleriyüzde 26 arttı

MTM’nin araştırmasına göre, medyanın en fazla konuştuğusiyasi isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Eylül ayının son günüaçıkladığı 20 maddelik “Demokratikleşme Paketi” ile ilgili Ekim ayında sıklıklaanılan Erdoğan özellikle, pakette yer alan kamuda başörtüsüne serbestliği veilkokullarda okutulan “andımız”ın kaldırılması konuları ile gündeme geldi.ODTÜ’de yapılan eylemleri eleştiren Erdoğan, haberlerindeki yüzde 26’lıkartışla 109 bin 583 haber ve yazıda yer aldı.

 

Abdullah Gül hac göreviniyerine getirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ayın en çok konuşulan ikincisiyasi ismi oldu. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine tamdestek verdiğini belirten Gül, eşi ile hac ibadeti için Medine’ye gitmesiyle demedyada yer aldı. Eylül ayına göre Ekim’de medyada yüzde 41 oranında daha fazlayansıma bulan Gül, ay genelinde 28 bin 110 haber ve yazı ile konu edildi.

 

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

109.583

26

2

Abdullah Gül

28.110

41

3

Kemal Kılıçdaroğlu

23.240

6

4

Barack Obama

19.277

6

5

Ahmet Davutoğlu

10.866

38

 

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ekim 2013'te 3 biniaşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibisonuçlarından derlenmiştir.

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğergelişmeleri:

ü  CHPŞanlıurfa il başkanı Ferhat Karataş da dahil 14 kişilik CHP yönetimiŞanlıurfa'da istifa etti.

ü  Suriye'yegeçmek için kara yoluyla Erbil'e giden Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğlukve beraberindeki BDP heyeti, KDP yöneticilerinden Kemal Kerküki ile görüştü.

ü  Hükümet,Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl daha uzatılmasını içeren yeni tezkereye'süreç ayarı' yaptı. Tezkerede, sınır ötesi harekat için 'gerektiği takdirde'ifadesi getirildi.

ü  İstanbulBüyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel YönetimlerTeşkilatı (UCLG) Dünya Başkanlığı’na 2016 yılına kadar görev yapmak üzereyeniden seçildi.

ü  İktidarve anamuhalefet partisinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun üzerinde mutabakatavardığı 60 maddeyi Meclis’ten geçirme teklifine MHP ve BDP karşı çıktı.

ü  CHPGenel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İstanbul'dan belediye başkanlığı içinaday adayı olacağını söyledi.

ü  CHP'limilletvekilleri Yargıtay tarafından cezası onanan MHP İstanbul MilletvekiliEngin Alan ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı cezaevinde ziyaret etti.

ü  CHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi hakkındaki söylemlerdendolayı tazminat ödemeye mahkum edildi.

ü  TBMMBaşkanı Cemil Çiçek, Ankara'da Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan MevlanaKültür ve Spor Merkezi'nin açılışına katıldı.

ü  BilgiTeknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), internet ve iletişim trafiğiniizleme kararının bir benzerinin de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)tarafından alındığı ortaya çıktı.

ü  "Türkdünyası ile bir olduk" diyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Türküm,doğruyum diyerek değil, Türk'e ve Türk'ün eserlerine sahip çıkarak atalarımızaolan borcu ödüyoruz" mesajı verdi.

ü  BDPMardin Milletvekili Erol Dora ile bir grup, Suriye sınırında yapılmak istenenduvarı insan zinciri ile protesto etti.

ü  Muğla’nınFethiye ilçesinde bilboardlarda yer alan Kürtçe ve Türkçe bayram mesajınedeniyle partiden kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilen FethiyeBelediye Başkanı Behçet Saatçi, 12 meclis üyesiyle birlikte MHP’den istifaetti.

ü  MHPGrup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabık kalınan 60madde ile ilgili AK Parti ve CHP kurmayları arasında gerçekleşen görüşmeyi'korsan görüşme' olarak nitelendirdi.

ü  CHPGrup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat mağdurlarınınhaklarının iadesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sunduklarınıaçıkladı.

ü  BaşbakanYardımcısı Bülent Arınç, Zenitsa Üniversitesi'nde Türk fikir adamı FethiGemuhluoğlu kütüphanesini açtı.

ü  AvrupaBirliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupalı Türk DemokratlarBirliği'nin (UETD) Almanya'da Schwetzingen Wollfabric'de düzenlediği Mannheimve Rhein-Neckar Metropol Bölgesi'nin açılış programına katıldı.

ü  Ergenekondavasında tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, TBMM GenelKurulu'nda yemin ederek görevine başladı.

ü  MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Açık Hava Toplantıları’nın 7’ncisini İstanbul’dagerçekleştirdi.

ü  BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan, 21-22 Kasım'da Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlarkurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı içinRusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret edeceği açıklandı.

ü  CumhurbaşkanıAbdullah Gül’ün talimatıyla İstiklal Marşı, Cumhurbaşkanlığı SenfoniOrkestrası’nca (CSO) yeniden yorumlandı.

ü  Askerliksüresini 15 aydan 12 aya indiren düzenleme Bakanlar Kurulu’nda imzalanarakkabul edildi. Düzenleme, 1 Ocak 2014’ten itibaren geçerli olacağı açıklandı.

ü  Eskimillî futbolcu ve Avrupa gol kralı Tanju Çolak, AK Parti’nin, Urla belediyebaşkan aday adaylığı için başvurdu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00