• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Eğitim, Eskilin En Büyük sorunu

Mustafa BOZDAĞ




   Bundan önceki giden Sayın KaymakamFatih Okumuş ile bir sohbetim olmuştu. Bu sohbetimde bana Eskilin 2 önemlisorunundan bahsetmişti. Bunlar 1 Eğitim, 2 Mera sorunu demişti. Bende Bugünbenimde çok büyük eksiklik gördüğüm eğitim konusunda düşüncelerimi ve yapılmasıgerekenler hakkında görüşlerimi paylaşacağım

Bunları maddeler halindeaçıklayalım;

1.    1-) EskilMeslek Edindirme Kursları; daha önce bir yazımda da yazmıştımEskil’e “EMEK gerekli diye” ilçemizdede bu tür kursların açılması ilçemizin gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağıkanaatindeyim

2.   2-) Öğrencimizin%60’ına lise yok; evet yanlış duymadınız Kaymakamlığımızınsitesinin yenilenmesi ile birlikte okulların öğrenci sayılarını güncel olaraksiteye girildi.  Bildiğim kadarı ileliselerin kontenjanları dolu. İlçemizde 3 lise var bu 3 lisenin öğrencisayıları toplamı 784, ortaokulagiden öğrenci sayısı 2460 bunu bir yüzdeye vurduğunda ortaokulöğrencilerinin ilerleyen yıllarda yaklaşık olarak %60’ına ilçemiz sınırlarındalise olmadığı tarafımca değerlendirilmektedir. Kaymakamlığın sitesinden aldığım liste aşağıda incelenebilir.

ORTAOKULLAR

S.NO

OKUL ADI

ÖĞRENCİ SAYISI

1

ATATÜRK YBO                           

299

2

EŞMEKAYA ORTAOKULU

229

3

Ş.RECEP BOZDAĞ ORTAOKULU

207

4

CUMHURİYET ORTAOKULU

204

5

İMAM HATİP ORTAOKULU

179

6

TOSUN ORTAOKULU

156

7

TAŞKAPI ORTAOKULU

147

8

ORTAKUYU ORTAOKULU

143

9

KATRANCI ORTAOKUL

129

10

GÜNEŞLİ ORTAOKULU

128

11

ESKİL ORTAOKULU

113

12

ÇULFA Ş.HACI ŞAHİN ORTAOKULU

91

13

BAŞARAN ORTAOKULU

90

14

Ş.İBRAHİM ER ORTAOKULU

89

15

ÇUKURYURT ORTAOKULU

82

16

YÜKSECİK ORTAOKULU

69

17

Ş.MUHAMMET ERKESİKBAŞ ORTAOKULU

51

ORTAOKUL TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI

2406

LİSELER

1

ESKİL 75. YIL LİSESİ

239

2

ESKİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

341

3

EŞMEKAYA LİSESİ

204

LİSE TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI

784






3.    3-) Eğitimde kalitenin artırılması; yaylalarımızdaücretli öğretmen kaynıyor. Neredeyse ilçemizin okullarında tamamında öğretmeneksikliği var bu eksiklikler ücretli öğretmen ile dolduruluyor.  Siyasilerinde biraz takip edip “giden öğretmen kadar gelen öğretmen talepetmemiz gerekir.”  iş birazsiyasilere biraz da kurum yöneticilerine özellikle ilçe milli eğitime çok büyükgörev düşmektedir.

4.    4-)Okullar kazandırılması;Eskilin en büyük sorunu Bana göre eğitim sorunu olarak gözüküyor. Bu sorunuaşmanın da okul sayısını artırmaktan geçeceğini düşünüyorum. Bana göre ilçemizeçok çok acil olarak Meslek Lisesi, Çıraklık ve sanat okulu, Hastaneninetkinliğinin artmasından dolayı bir sağlık meslek lisesi şart olmuştur. Bu konuile ilgili çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiğini düşünüyorum.

5.    5-)Bozcamahmut’a Lise talebim; Biliyorsunuzki Bozcamahmut’a lise için BİMER’e bir başvuru yapmıştım. Başvuruma gelencevabı paylaşmak istiyorum.

           

Yatırımprogramına almak bu kadar mı zor? Takdiri sizlere bırakıyorum.  Ayrıca Ailelerin ekonomik maliyetleri düşürmekiçin ve 4+4+4 Zorunluluğu ile birlikte Bozcamahmut’a lise talebimi buradantekrar yinelemek istiyorum. Her ne kadar resmi kanaldan bana gelen cevapBozcamahmut’a lise talebiniz şu anda yatırım programında bulunmamakta olupteklifiniz ilerleyen yıllarda değerlendirilecek deseler de, ben bu süreningeldiğini düşünüyorum. Buradan Öncelikle ilçemiz siyasilerinden, İlçeyönetiminden, ilçemizde bulunan sivil toplum kuruluşlarından teklifime destekvermelerini bekliyorum. Bozcamahmut Ortaokulu Atatürk YBO, Eşmekayaortaokulundan sonra en çok öğrencisi olan ortaokul bunu da göz ardı etmeyelim. Şuan ortaokul mevcudu 207 ilerleyen yıllarda busayının artacağı tarafımca değerlendirilmektedir. Tabi çevre yaylalarınortaokulları hesaba katıldığında ilerleyen yıllarda bu sayı 500’ü bulabilir.

6.    6-) İlçemizde Açık Lise ’de yaklaşık 500kişi okumaktadır; Açık lisede okuyan öğrenci sayısı 410civarında birde mesleki açık lisede 80-90 civarında öğrenci bulunmaktadır.Toplamda 500 kişi şu an açık lisede okuyor. Bu Eskil açısından büyük bir rakambu sayının ilerleyen yıllarda artacağı tarafımca değerlendirilmektedir.

   Bunlar benim tespit vedüşüncelerim Bir yerleşim yerinin kalkınmasında En önemli faktör Eğitimolduğunu düşünen birisi olarak İlçemizde Eğitim Kalitesinin yükseltilmesi adınaçalışma beklediğimi İlçemiz önde gelen büyüklerimizin bu sorun kabullenip busorunu çözme yoluma gitmelerini arzu ediyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00