• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Duyarlı olmak!

Mustafa BOZDAĞ

Geçen hafta içerisinde Soma’da bir maden kazası yaşandı. Ülkemizdeyaşayan duyarlı olan her insanımızı derinden üzdüğü gibi, bizlerde derindenüzmüştür.

Bunu başlangıçta Allah’tan gelen önceden bilinemeyen bir olay olarakdüşünülmesi, kısaca bir kaza olarak algılanması gerekir. Olay ile ilgiliDevletimiz gerekli soruşturmayı yapacaktır. Bizim yapabileceğimiz tek şeydevlete güvenmemiz, başlangıçta birilerini suçlamak yerine kurtarmaya yönelikçalışma yapılması gerekir. Bildiğim kadarı ile hukukta ”Bir kimse suçluluğuispatlanıncaya kadar suçsuzdur.”

Bu olay ülke tarihimize geçen En büyük kaza olarak hatırlanacaktır. Amabunun yanında da Halkımızın duyarlılığı kadar toplumu yönlendirenlerindeduyarlı olması gerekirdi.

Olay basında geniş yer buldu. Basın için müthiş malzeme tabi insanlarınbu olaylarla ile ilgili haber alma istekleri,  bu isteklerin karşılanması konusunda da basınındasadece vatandaşı bilgilendirmenin yanında ölen vatandaşlarımızın ailelerinekarşı duyarlılığında göz önünde bulundurulması gerekir.

Siyasiler ise daha duyarlı olması gerekir. Çünkü yapacakları her şeySiyaseten olumsuz bir durum teşkil ediyor ise ilerleyen yıllarda mutlakakarşısına çıkacaktır. Sonuçta kaza sonucu ölen kişi üzerinden siyaset olmamalıdır.

Ama maalesef bu 1 haftalık süreçte “DUYARLILIK” kavramı toplumumuzda yokolmaya yüz tutmuş durumda diyebilirim. Tabi duyarlı olanları bu kapsamındışında tutuyorum. Bunların başında da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı TanerYıldız süreçte başarılı bir yönetim sergilemiş, herkesin takdirinikazanmıştır. 

Özellikler siyasiler ve basın,  çünkühem siyasiler hem basın toplumun üzerinde etki edebilecek 2 unsurdur. Birdebunlara şimdi 3’üncüsü Sosyal paylaşım siteleri eklendi.

Sosyal Paylaşımsiteleri;

Günümüzde her yaş ve seviyede insanın yoğun olarak kullandığı baştaFacebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı, Bazıgüzelliklerin yanında bu tür durumlarda çok önemli olumsuzluklara nedenolabiliyor.

Sosyal Medyada hızla yayılan ve bilinçsizce kullanımı tehlike saçan busiteler;

 İnsanları rencide etme, aileviyıkımlar, insanları aldatma, dolandırma gibi maddi, sosyal ve kültürelzararların yanında, kullanıcıların dikkatsizliği ve bilinçsizce kullanımlarıözellikle bu tip toplumsal olaylarda ve kazalarda yapılan yorumlar, paylaşımlarinsanlarımızı hukuken,

“T-O-P-L-U-M-U-M-U-Z-U İSE A-H-L-A-K-İ”
olarak zor durumda bırakmaya başladı. Bu konuda toplumolarak biraz daha bilinçli ve duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bana göre 3’üncü unsur sosyal paylaşım siteleri Basın kapsamındadüşünülmemeli Topluma etkisi olan toplumu yöneten kişilerde bu tip olaylardamesajlarını sosyal paylaşım siteleri üzerinden değil basın bildirisi olarakyapmalarının daha şık olacağını düşünüyorum.

Son olarak 301 kişinin öldüğü Soma’da yaşanan bu vahim kazada hayatlarınıkaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına Yüce Mevla’dan sabırdiliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00