• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bozkurt, En Eski Ve En Köklü Türk Bayramı

Bozkurt, En Eski Ve En Köklü Türk Bayramı
Aksaray Barosu Başkanı Av. Levent BOZKURT’un Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Kutlama Mesajı ( 21 Mart Nevruz Gününü de içine alan hafta )

Türk Dünyası ve Türk toplulukları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onlarla her alanda iş ve gönül birliği yapabilmek amacıyla 21 Mart Nevruz gününü içine alan hafta Türk Dünyası ve Toplulukları haftası olarak ilan edilmiştir.

 

Doğa ile iç içe, koyun koyuna yaşayan, toprağı kutsal sayan "ana" olarak gören soylu Türk insanının düşünce yapısında "baharın gelişi" önemli bir yere sahiptir.  

 

Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına  kadar  uzanan  geniş bir coğrafyada  yaşayan pek çok Türk toplulukları  tarafından yaygın olarak kutlanan Türk Bahar bayramıdır.

 

Nevruz, ayrıca Türklerin Ergenekon’ dan çıkış günü olarak da benimsenmiştir. Nevruz günü, Türk dünyasında çeşitli şenlikler düzenlenmekte, bayram havasında kutlanmaktadır.

 

En eski Türk Bayramı olan Nevruz Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, önündeki engelleri birer birer kaldıran bir ruh olmakla beraber Türkler aracılığı ile tüm Avrasya’ya yayılan bir gelenek olması yanında, eldeki tarihi kaynaklardan hareketle en eski Türk adetlerinden, bayramlarından biri olduğu da tarihi kaynaklarla kesinleşmiştir.

 

Çin kaynaklarına dayanarak Hunların milattan yüzlerce yıl önceleri 21 Mart’ta hazır yemekler ile yaylalara çıktıklarını, bahar şenlikleri yaptıklarını, bugün Nevruz kutlamalarındaki geleneklerin o zamanda da yer aldığını bilinmektedir. Bu gelenekler Hunlardan sonra Uygur Türklerinde de görülmüştür.

 

Nevruz geleneklerinin anlatıldığı Nizamü’l Mülk, Divan-ı Lügati’t- Türk, başta olmak üzere Nevruz bayramı eğlencelerin kutlandığı, şenliklerin yapıldığı, o güne özel yemekler pişirildiği, hediyeler alınıp verildiği de bilinmektedir, buna ilaveten 12 Hayvanlık Türk Takviminin başlangıcı da 21 Mart’tır. 

 

Ulu Önder Atatürk vecizesinde;“ Bilelim ki, kendi benliğine sahip olamayan milletler başka milletlerin şikarıdır.” “ Gençlerimize, çocuklarımıza görecekleri eğitimin hududu ne olursa olsun en evvel ve her şeyden evvel kendi geleneklerine, milli ananelerine ve Türkiye’nin bağımsızlığına düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”  Sözü yolumuza ışık tutmalıdır.

 

Bu duygu ve düşünceler ile İslâmiyet'le çatışmayan âdetlerimizden biri olan Nevruz’un, kendi kültürel değerlerimize, örfümüze, âdetimize, gelenek ve göreneklerimize dönmemiz için bir fırsat olmasını temenni ediyor, baharın gelişini müjdeleyen Nevruz bayramı ve Türk Dünyası ve Toplulukları Haftasını kutluyorum.

 

 

                                                                                                                        Av. Levent BOZKURT

                                                                                                                        Aksaray Barosu Başkanı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00