• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Bozkurt; Basın, Kişilerin Haber Alma Özgürlüğünün Teminatıdır

Bozkurt; Basın, Kişilerin Haber Alma Özgürlüğünün Teminatıdır
Bozkurt; Basın, Kişilerin Haber Alma Özgürlüğünün Teminatıdır

         Gazetecilerin, demokrasinin doğal bir sonucu olarakhoşgörü çerçevesinde, günün 24 saatini özverili bir biçimde çalışarak,birbirinden farklı birçok fikir ve düşüncenin özgürce dile getirilmesine,tartışma ve eleştiri ortamı yaratılmasına katkı verdiğini ifade eden AksarayBaro Başkanı Av. Levent BOZKURT, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kutlamamesajında şu ifadelere yer verdi:

         Gazetecilerin yılda üç özel günü vardır. Bunlardan birincisi “ 3 Mayıs DünyaBasın Özgürlüğü Günü”, ikincisi 24 Temmuz Sansürün Kaldırılması ve BasınBayramı”, üçüncüsü ise “ 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dür.

        Kamuoyunu gerçek , doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde objektif olarakbilgilendiren, görevini ifa ederken karşılaştığı sorunlara aldırmadan yerigeldiğinde canını bile feda edebilen bu meslek mensuplarının ifa ettiklerigörev çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur.

         Basın ve gazetecilik, haber vermenin, haberi duyurmanın ötesinde toplumsalbilicin oluşmasında, günlük hayatımızda da vazgeçilemez bir öğedir. Dünya’da ve ülkemizdeyaşanan olaylardan basın-yayın organları aracılığıyla çok kısa bir süre sonrahaberdar oluruz
Toplumun iç ve dış olaylar konusunda en kısazamanda doğru ve gerçekçi bir şekilde bilgilendirilmesine ve kamuoyu oluşturulmasınavasıta olan gazeteciler toplumumuzun sesidir.

         Basın tarafsız, güvenilir ve özgür habercilik anlayışı ile üstlendiği bu göreviciddi sorumlulukla yerine getirmelidir.

           Anayasa'nın 12. maddesinde, herkesin, kişiliğine bağlı dokunulmaz, devredilmez,vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklere sahip olduğu belirtilmiştir. 26.maddesinde düzenlenen düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile 28. maddesindedüzenlenen basın özgürlüğüne  temel hak ve özgürlükler arasında yerverilmiştir devlete de sorumluluk yüklenmiştir.

           Basın, özgür olmakla birlikte haber  niteliğindeki bilgilerin de kamuoyu ile paylaşımında bir başka deyişle haber verme özgürlüğünün de sınırsızolduğu düşünülmemelidir.

           Her haberde ilgili kişilerin şeref ve haysiyetlerine dokunulmadan , haberdeğerini aşacak biçimde özel hayatının gizliliğini ihlal eder mahiyette ,gerçekle bağdaşmayan hukuka ve ahlaka aykırı  yayma hakkı kullanılamaz. Bunedenledir ki , basın mensupları bakımından özel  cezai müeyyideleröngörülmüştür.

           Gazetecilerimiz bakımından  dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da5651 sayılı  yasa hükümleri ile internet ortamında  haberlerinyayılmasıdır.   Günümüzde internet haberciliği olarak da adlandırılanbu  sosyal   paylaşımda  ilkesi yayın  yapılamasıgereği  gün geçtikçe önemini arttırmaktadır.

         Her mesleğin kendine özgüzorlukları olmasına karşın gazetecilik çok özel bir fedakarlık gerektiren zor şartlarda yapılan bir meslektir. Gazetecilik mesleğinin zor ve yıpratığışartlarına rağmen üstün bir çabayla topluma hizmet eden basın çalışanlarısürekli stres içinde ve hatta kimi  durumlarda can güvenliği tehdidialtında bu görevlerini kesintisiz ifa etmektedirler.

          Bu duygu ve düşüncelerletüm basın mensuplarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü ken içtenduygularımla kutluyor, tüm basın çalışanlarına  bu önemli görevlerinedeniyle başarılar diliyorum. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00