• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 29 °C

Bir Su, “Yüce Mevla’dan”

Mustafa BOZDAĞ

Eskil ve çevresi son dönemde yağan yoğun yağışlarçiftçinin yüzünü güldürüyor. Tabiri caizse çiftçinin ağzı kulaklarında,bölgedeki yoğun yağışalar hem bedenen hem de maddi olarak yorulan çiftçimizeYüce Allah’ın dinlenmeleri için küçük bir lütfu diyebiliriz.

Ülke genelinde bu yıl düzenli bir kış olmamış,İlçemizde ve Türkiye genelinde birçok yerde yağmur duasına çıkılmıştı. Bendebir gün Asr-ı Saadet-4 programı için Eskil’e gittiğimde halk arasında bazısöylemler dikkatimi çekti. Bunlardan bir tanesini aktarayım. “Yağmur duasınaçıkılmadan meteoroloji yağışlı, Yağmur duasından sonra hava tahmin raporudeğişti, yağmur yurdu terk etti.” ifadeleri ortada dolaşıyordu. HattaEnerji Bakanı Taner Yıldız yağışların az olması nedeni ile “Elektrikithalatı yapabileceklerini ifade etmişti.”

Bu konu ile alakalı olarak geçen yaz Yeşiltömek’te Kemiklidenilen bölgede gözlemlediğim bir olayı hem sizlerle paylaşmak hem de birazcıkmaziye götürmek istiyorum.

Kemikli bölgesi, Eskilin seksenli ve doksanlı yıllarda Büyük ve KüçükBozcamahmutlular’ın hayvanlarını otlatmak için bahar aylarında göçebe olarakçadırlarda yaşadıkları bir bölge, burada o dönemlerde yağışlar bol olur.Yağışlardan dolayı hayvanların üşüyerek öldükleri günleri hatırlarım. Hayvanları sulamak için kürek ile 1-1,5 m kazılarak hayvan sulamakuyuları açılırdı. Ama ne yazık ki geçen yaz gördüğüm manzara beni oldukçaürküttü. O bölgede belirli yerler adeta yerden ateş çıkıyor ve yanıyordu. Bazıtarlalara sınırı olanların ekinlerinin yanma riskine karşın, Tarla sahipleri ekineyakın olan bölgeleri sürüyordu. Bu yanıkların akabinde de yerde büyükçatlaklıkların oluştuğunu gördüm. Tam çiftçi umudu tükenmek üzere iken yüceMevla’m bölgemizde yağış verdi. Buda Allah’tan ümit kesilmez söylemini bir kezdaha ispatı niteliğindeydi. Son yağan yağışlar Yeşiltömek bölgesinde de etkiliolmuş o bölgede oluşan çatlaklıkların akan suyu yuttuğunu internet ortamındayayınlanan videolardan izledim.

Yağışlar, Karakol’daki sel olayı ile başlamış, belirli aralıklar ile devam etti.  Daha sonra Bir anda Eskil’in önceSetik, Gölbez, Büğrü Yaylası, Tosun daha sonra kıraç bölgesinde özellikleBayramdüğün köyünde şiddetli yağışlar baş gösterdi. Bayramdüğün köyünde banagöre karakoldaki sel felaketinden daha fazla yağışın olduğu bir sel olayı dahayaşandı.  Neyse ki korkulan bir şey olmadı. Ama bölgemizde de selinolabileceğini, tedbir almamız gerektiğini Yüce Mevla’m bir kez daha tevekkületti.

Bu yağışlar PARAYA daralan MEDAŞ’a peşin para ile sualmak zorunda olan bölge çiftçisi oldukça sevindirdi. Bir “Su, eşantiyonolarak Yüce Mevla dan bölge çiftçimize hediye edilmiştir.” Çiftçimizde bunabana göre “Hele Şükür” demelidir.  Bir yandan da yoğun yağmur ve bazıyaylalarda görülen Dolu yağışı çiftçiyi korkutmuş, bu yağışlar Tarım’daSigortanın önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Son olarak Sel olaylarında ve bu yağışlı günlerdeEskil Kaymakamı Mustafa İlhan süreci iyi yönetmiş, Kamu kurumları özellikle Jandarmayağışın yoğun olduğu bölgelere devriye görevini icra etmiştir. Küçük çapta daolsa bazı çiftçilerimiz zarar görmüş,  Zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsundileklerimi iletiyor, bu yağışların çiftçimizin yüzünü güldürmesini YüceMevla’dan niyaz ediyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00