“TÜRK MİLLETİNİN BİR MENSUBU OLMAK ŞEREFTİR”
3 Mayıs1944’te bilim adamı, aydın, siyasetçi, asker ve üniversite öğrencilerininbulunduğu bir grup 3 Mayıs 1944’te ırkçılık yaptıkları gerekçeleri iletutuklanıp tabutluk denilen ölüm hücrelerine konularak işkencelere, zulümleremaruz kaldılar. Davanın beraatla sonuçlandığı 1947 yılından itibaren ise 3Mayıs günü bir bayram günü olarak kabul edildi. 1950 li yıllarda kutlanmayadevam eden 3 Mayıs, 1970’li yıllardan itibaren de “Türkçülük Günü”, veya“Türkçüler Bayramı” gibi adlarla kutlandı.
Türk Dünyasınınönemli bayramlarından bir tanesi olan 3 Mayıs Türkçülük Bayramı Türkgençliğinin 1940’ lardaki tarihi adımlarıyla, bağımsızlığın tek sembolü olmuştur.Bu bağımsızlık hareketi sadece Türklerin değil Dünya üzerindeki, tüm insanlığınbağımsızlık anlamında öncüsü olmuştur.
Atatürk'e göre millet; geçmişte beraber yaşamış,gelecekte de beraber yaşama düşüncesi taşıyan aynı vatana, dine, dile, kültüreve duyguya sahip olan insanların oluşturdukları topluluktur. Atatürk'ünmilliyetçilik ilkesinin esasında, "kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin,o milleti yüceltme istekleri" vardır. Atatürk'e göre kendini Türk olarakgören herkes Türk'tür. Yine Anayasa'da da "Türkiye devletine vatandaşlıkbağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesi vardır. "
Binlerceyıllık engin mazisi olan şanlı Türk tarihimizin her döneminde asaletine yakışırşahsiyetler, Türkün ve Türklüğün adını yıldızlaştırmıştır. 3 Mayıs 1944milletimizin direncinin bayraklaştığı önemli ve anlamlı bir günü ifadeetmektedir.
“3 Mayıs’ı kavramak,Türk’ün çilesi başta olmak üzere, Türk tarihini ve Türk dünyasını doğruanlamaktır. 3 Mayıs’ı anlamak, geçmişten ders alıp Türk Milleti’nin onurlugeleceğini inşa etmek için daha çok çalışmanın önemini kavramak demektir.3Mayıs ruhu Türk Milletinin onurlu geleceğine ışık tutacaktır.
Türk Milleti dünyada büyük, özgün ve köklü bir kültür meydanagetirmiş, İslâm’ın yıllarca bayraktarlığını yapmış, insanlık tarihinde büyükvarlık göstermiş birkaç büyük milletinden biridir. Türk milleti tarih boyunca haktan yana yer almış zulümlemücadele etmiştir. Adalet ve büyük hoşgörüsü ile anlayışı ile hiçbir milletezulüm yada işkence etmemiştir. Türkçülük,kimsenin etnik kökenine bakmaksızın, kendini Türk hisseden ve bu milletin bir parçası kabul eden herkesi kucaklayan bir anlayıştır.
Millî birlik ve beraberlik düşüncesini kendine esas alır. Yalnızcaaynı soydan gelmek kimliği oluşturan bir unsur olarak görülemez. Kültür birliğiolmayan, aynı başarılara sevinmeyen, acılara ağlamayan topluluklar sadece birtopluluk olur ve millet olamazlar.
Bu duygu ve düşüncelerle coğrafyası neresi olursa olsunkendini Türk hisseden herkesin, Türk Milletinin bir mensubu olarak Türk mücadele tarihine altın harflerle yazılan3 Mayıs Türkçülük Günü’nü canı gönülden tebrik ediyor halen esir yaşayan ve zulüm altında bulunan Türklerinbağımsızlığına kavuştuğu mutlu müreffeh günler temenni ediyorum.
Ne Mutlu Türk2üm diyene ..03.05.2014
Av. LeventBOZKURT
Aksaray Barosu Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.