• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Ayçiçeği 2 TL olmalı!

Mustafa BOZDAĞ

Bayram dolayısı İle Köyüme bu sefer Erken gittim Eskil ve Eşmakaya başta olmak üzere bir çok yaylaya ziyaret gerçekleştirdim. Bilindiği gibi bölgemiz ayçiçeği memleketi olduğu için Son yıllarda pancar üretimi hızla düşüş gösterirken ayçiçeği üretimi artış göstermiştir. Bu sebeple herkesin ağzında Ayçiçeği hiç düşmüyor. Hele geçen yıl Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk ayçiçeğine ürünün bedelini vermesiyle bu yıl isi neredeyse tüm tarlalar ayçiçeği olmuş durumda şimdi ise çiftçinin ağzı kulağı  acaba ayçiçeği bu yıl kaç para olacak birileri bu sene ayçiçeği düşük gidiyormuş  Adana’da düşük gitmiş gibi yanlış söylemler yapıyor  bu da tabi bir nevi çiftçi kendi malının değerini kendisi düşürüyor.  Böyle bir şey yok aslında Ama Yinede Bölge çiftçisinin ağzı kulağı Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’ta çiftçi sayın konuğun çiftçi dostu çiftçiyi mağdur etmeyeceğini düşünüyorlar Ayçiçeğinin bedelini o belirler düşüncesindeler bu konuda da haklılar. Bu konuda Sayın Recep Konuk’a Teşekkür ediyorum.

 

Şahsım Devletten destek parası yerine ürüne gerçek bedelinin ödenmesi taraftarıyım. Ürünün Taban fiyatının açıklanması gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Ayçiçeği Zor Bir ürün Yetiştiriciliği

 

Ayçiçeği oldukça masraflı bir ürün ortalama 4-6 su veriliyor tarlalarını başkasının kuyusundan sulayanlar ağlıyor elektrik saatlik ücreti 25-30 arasında değişiyor, hele Medaş’ın aylık ödeme sistemi küçük çiftçiyi bitirmek üzere bölge çiftçisi bu sebeplerden dolayı boyundan büyük borçlanmaya yine korkmadan giriyor ne yapacak başka çaresi yok  devlet Sulamaya Çözüm Bulmayacaksa Her Tarlanın kuyu açılmasına izin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. (vahşi sulama bir çok yerde hala kullanılmakta, bunu ayrı tutuyorum) Çiftçinin Denizbank’ın vermiş olduğu çiftçi kredi kardı üzerinden para yatırıp çekerek faizlide olsa yan değiştirmek zorunda kalıyor.  

 

Bilinçli çiftçilerde pek fazla sorun yok çoğunluğu ayçiçeğinin tarlaya ve yer altı suyuna zarar verdiğini düşünüyor.

Ayçiçeğinin Bedeli 2 TL olmalı!

Dedim ya ayçiçeği zor ve zahmetli bir ürün yetiştiriciliği ama bölgemizde yetişen ayçiçeği yağlık ayçiçeğinde en iyisi olduğu bilinmekte olup çiftçinin geçen yıl 1,7 TL’ye kadar satılan ayçiçeğinin kilogram fiyatı bu sen en az 2 TL olması gerektiğinin düşünüyorum. Olsun ki çiftçi kar etsin geçen senekinde düşük bir fiyat belirlenirse çiftçinin işi kül bir çok çiftçi şimdiden bezmiş durumda o zamanda bölge çiftçisi kesinlikle GELECEK YIL AYÇİÇEĞİ EKMEYİZ diyor.

 

Birde Köyde iken cep telefonlarına Eskil Süt birliğinden Cep Telefonlarına SMS gelmiş SMS’i okudum

 

SMS Aynen şu şekilde

 

Üretici ile sanayicinin yapmış olduğu 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere Çiğ süt Taban fiyatı en az 1 TL olarak belirlenmiştir. Necip ÇEÇEN Eskil Süt Birliği Başkanı Ama Süt Toplayıcıları ile bir görüşme gerçekleştirdim. O bize belirlenen fiyat dediler çiftçiden sütünü 0,85 kuruş ile 0,90 kuruştan alacaklarını beyan ettiler. Bana bu fiyat artışı çok mantıklı gelmedi. Süt Birliği vatandaş’a mesaj yolluyor taban fiyatınız 1 TL diyor Süt toplayıcıları o fiyat bize diyor Süt toplayıcılarına belirlenmiş ise O SMS’i süt toplayıcılarına yollanması gerektiğini düşünüyorum bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum. Yinede yetkililer Bu konuda bir açıklama yaparlarsa çok şık ve vatandaşın kafasındaki soru işaretini gidereceği kanaatindeyim.

 

Buradan herkesin geçmiş bayramını kutluyor saygılar sunuyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00