• BIST 8654.39
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

ASÜ’deki konferansta çözüm süreci konuşuldu

ASÜ’deki konferansta çözüm süreci konuşuldu
ASÜ’deki konferansta çözüm süreci konuşuldu
Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan’ın konuşmacıolarak katıldığı konferansta, ‘Kürt Meselesi ve Çözüm Süreci’ konuşuldu. FadimeÖzkan, çözüm sürecinin bir yıl kadar önce başladığını ve bu süre içerisinde hiçkimsenin ölmediğini ifade ederek, süreçten önceki yıl bin 500’e yakın insanınhayatını kaybettiğini iletti.

-Konferanslar Serisi Önemli Konuklarla Sürecek -

Eğitim Fakültesi DekanıProf. Dr. Süleyman Yılmaz, konferansın açılışında yaptığı konuşmasında, Kürtmeselesinin yıllardır devletin ve hükümetlerin, üzerinde hararetle çalıştıklarıbir mesele olduğunu ifade etti. Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan’ın Akilİnsanlar Heyetinde çalışmalar yaptığını anımsatan Yılmaz, ‘Eğitim Günleri’adını verdikleri konferanslar serisinin ileriki dönem programlarına ilişkinbilgiler verdi. Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, şöyle devam etti: “Konferanslar serisinin9’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Aralık Ayında Diyanet İşleri Strateji GeliştirmeDairesi’nden Dr. Necdet Subaşı ve hemen sonrasında ise Prof. Dr. Deniz ÜlkeArıboğan Aksaray Üniversitesi’ne gelecek. Nisan Ayında da Prof. Dr. Zuhal Topçukonferans için aramızda olacak.”

-Hem Kendimizle, Hem de Dışarıyla Barışmak Zorundayız -

Kürt sorunu ve onunlabağlantılı olan terör sorununun, memleketin sırtındaki kamburlardan bir tanesiolduğunu söyleyen ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, bu sorunu aşmış birTürkiye’nin ufkunun çok daha açık olacağını belirtti. “Cumhuriyet tarihiboyunca, imparatorluk bakiyesi bir coğrafyada; çok kültürlü, çok dinli, çokdilli, çok mezhepli; adeta bir insan mozaiğinin olduğu bu coğrafyada, homojenbir ulus devlet yaratmanın kaçınılmaz sıkıntılarını yaşadık” diyen Rektör Acar,onlarca yıl çeşitli sorunlarla boğuşulduğunun altını çizdi. Sorunun önemliolduğunu ve onlarca yıl adının konulmaya bile cesaret edilemediğini vurgulayanRektör Acar, “Ama şimdi soğuk savaş bitti, duvarlar yıkıldı, küreselleşmedünyayı dümdüz hale getirdi, ulaşım ve iletişim teknolojileri dünyaekonomilerini entegrasyona zorluyor, etrafımız kaynıyor, asırlık diktatörlükrejimleri devriliyor, Ortadoğu kendisine yeni roller, yeni rejimler arıyor.Türkiye, dünyanın böylesine önemli ve sürekli kaynayan kazan halindekicoğrafyasının tam merkezinde. Biz artık kendi sırtımızdaki kamburları atmakzorundayız. Hem kendimizle, hem de dışarıyla barışmak zorundayız ki; bunuyaptığımız zaman, -yani barışı, huzur ve sükûnu egemen kıldığımız zaman-gerçekten kalkınma ve gelişme sürecinde çok daha hızlı adımlarlailerleyebiliriz” dedi.

-Birbirimizi Dışlayarak Problem Çözülmez -

Türkiye’nin ancak barışlabirlikte dünyaya ve bölge ülkelerine örnek olabileceğinin altını çizen ASÜRektörü, “Ancak o zaman İslam’la demokrasiyi, piyasa ekonomisiyle gelenekseldeğerleri barıştırabilmiş örnek bir ülke olarak, daha bir gururla dünyacoğrafyasında arz-ı endam edebiliriz” dedi. Bu manada hükümetin aldığı riskinönemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Acar, şöyle devam etti: “Türkiyeönemli bir kırılma ve transformasyon sürecinden geçmektedir. Kavgayla,gürültüyle, bağırmayla, çağırmayla, birbirimizi dışlayarak problem çözülemez,çözülemediği bugüne kadar yaşanmış tecrübelerden görüldü. İnsanız, medeniinsanlar gibi her türlü sorunumuzu konuşarak, barış ve müzakere ilehalledebileceğimizi düşünüyorum. Bunu yaptığımız, kan dökülmesine sonverebildiğimiz, kendi içimizde barış ve istikrar sağladığımız zaman, bu ülkeninufku çok daha açık olacaktır” diye konuştu.

-Türkiye Artık Evlatlarını Kaybetmek İstemiyor -

Star Gazetesi YazarıFadime Özkan ise meselenin çok ağır ve Türkiye’nin kendi içinde olduğunu kadar,çağın pek çok sorununu da içinde barındıran bir mesele olduğunu ifade ederekkonferansına başladı. Meselenin Türkiye’nin en acil meselesi olduğunuvurgulayan Fadime Özkan, “Çünkü biz son 30 yılda çok can, çok kan kaybettik.Kaybettiğimiz insanların çoğu genç insanlardı. Türkiye artık evlatlarınıkaybetmek istemiyor. Bunu çok acı bir tecrübeyle anladı. Türkiye artık bumeseleyi çözmek istiyor. Bu mesele çok can yaktığı, uzun sürdüğü, sadeceTürkiye’nin iç meselesi değil, Türkiye ile alakalı hesabı olan herkesin eliniattığı, kurcaladığı bir mesele olduğu ve Ortadoğu bölgesi çok hızlı değiştiğiiçin önemli ve çözümü belli zorlukları içeriyor” dedi.

-Son Bir Yıldır Kimse Ölmedi, Bu Büyük Bir Kazanç -

Türkiye’nin bu konudabelli bir kararlılık sergilediğini belirten Fadime Özkan, “Çözüm süreci biryıla yaklaşıyor ve Allah’a şükür bu süre içerisinde hiç kimse ölmedi. Birönceki yıl bin 500’e yakın insanımızı kaybetmiştik. Hepsinin de cebinde TürkiyeCumhuriyeti kimliği vardı. Şu bir yıl içinde biz bu kayıpları yaşamıyoruz ve bubizim en büyük kazancımız. Sürecin teminatı da budur, süreci kıymetli kılan dabudur” diye konuştu.

Konferansın ardından ASÜRektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan’a bir‘Teşekkür Plaketi’ takdim etti. Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’ndakietkinlik yoğun ilgi gördü ve Fadime Özkan, konferansın son kısmındaöğrencilerden gelen soruları yanıtladı.






  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00