• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

ASÜ’de ‘Baki Canik Su Medeniyeti Sempozyumu’ Başladı

ASÜ’de ‘Baki Canik Su Medeniyeti Sempozyumu’ Başladı
ASÜ’de ‘Baki Canik Su Medeniyeti Sempozyumu’ Başladı

Sempozyum; su,enerji, sağlık ve sürdürülebilir kullanım arasındaki ilişkinin Türkiye’yesağlayacağı faydaları, eski çağlardan bu yana yapılmış olan su yapılarınıntarihsel gelişimini bilimsel verilerle ortaya koymayı amaçlıyor.

 

- MilyonlarcaKadın Günde 4 Saat Su Taşıyor -

 

SempozyumDüzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Afşin yaptığı kısa bir konuşmaylaaçılışı gerçekleştirdi. “Su, hayatın özü ve vazgeçilmez öğesidir” diyerek girişyapan Afşin, insanların geleceğinin suda olduğunu, kalkınma ve barış için sukaynaklarının eşit biçimde kullanılması gerektiğini söyledi. Dünyadamilyonlarca kadının günün nerdeyse 4 saatini su taşıyarak geçirdiğini ifadeeden Prof. Dr. Afşin, “İşin ilginç yönü su sıkıntısının nedeninin sukaynakların azlığına değil, suyun adaletsiz dağılımına bağlı olması ve şimdilikbu sorunun sadece yoksulları ilgilendirmesidir. Her yıl 250 milyon kişi kirlisularla bulaşan hastalıklara yakalanıyor ve yaklaşık 5 milyonu hayatınıkaybediyor. Oysa kürsel bir eylem planı ile milyonlarca insanın hayatıkurtarılabilir” dedi. Yakın tarihte yapılan bir sempozyumda Türkiye’nin 2030’dasu fakiri ülkeler arasında olacağına işaret edildiğini dile getiren Afşin,sözlerini, “Suyu aziz bilip, onu verene saygı duyacak biçimde tasarruflukullanmazsak, bu acı gerçekle belki de 2030 yılından önce karşılaşacağız”diyerek tamamladı.

 

- Su ÇokKıymetli ve Onsuz Üç Gün Yaşayamayız -

 

ASÜ RektörüProf. Dr. Mustafa Acar ise hayatın kaynağının su olduğunu söyledi. ‘Su gibi azizol’ sözünü anımsatan Rektör Acar, bir kişiye yapılacak hayır dualardanbirisinin bu söz olduğunu ifade etti. “Su, çok kıymetli bir nimet ve onsuz üçgünden fazla yaşamaya imkân yok” diyen Acar, şöyle devam etti: “Kur’an-ıKerim’de ‘Biz her canlı şeyi sudan yarattık’ diyor. Dolayısıyla yeryüzündegördüğümüz her canlı nesnenin hayat kaynağında su var. Ama modern dünyada, -özellikle sanayileşme sürecinden bugüne - insanın doğayla olan mücadelesindeölçüyü kaçırması ve doğayı adeta düşman gibi algılayıp, ona karşı mücadeledeher aracı meşru görme anlayışından kaynaklı olarak, bugün ciddi bir havakirliliği, çevre kirliliği, su kirliliği sorunuyla karşı karşıyayız. Bugünartık dünyanın gündemindeki en önemli sorunlardan birisi iklim değişikliği,küresel ısınma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlardır. Bunlardan biriside su kirlenmesi ve su kıtlığıdır. Yeryüzünde yağışların dengesiz dağılımı bazıbölgelerimizde afetler, seller ve doğal felaketlere yol açarken, bazıbölgelerimizde çölleşme ve kuraklaşma tehlikesi doğurmaktadır” dedi.  ASÜ Rektörü Acar, bilim insanlarının ‘Bugünyeryüzünde ne kadar su kaynağımız var? Yıllık ne kadar yağış alıyoruz? Kürselısınma ve iklim değişikliğinin neticesinde yeryüzünün nerelerini, yakıngelecekte nasıl bir akıbet bekliyor?’ sorularına kafa yorması gerektiğininaltını çizdi.

 

- Yer Yer Değilİken, Su Su İdi -

 

Aksaray BelediyeBaşkanı Nevzat Palta’nın, Aksaray’da yapılan su çalışmalarına dair bilgilervermesinin ardından kürsüye gelen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, İstanbul özelinde Türkiye’nin su hususundayaşadığı sorunları anlattı. Ailelerin, önünü görebilmek için gelir giderdengelerini hesap ettiğini, plan yaptığını, aynen bunun gibi şehirlerin önünügörebilmesi için de planlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Erdoğan Yüzer,  “İllerin geleceğini hesaplarken bir planabunu dayandıramazsak başarılı olmamız mümkün değil” dedi. Yaşamın özünün suolduğunu kaydeden Yüzer, “Türklerin yaradılış ve türeyiş destanlarında su için‘Yer yer değil iken, su su idi’ denmektedir. Bunlar bize suyun önemini belirtenöz ve akılda kalıcı sözlerdir” diye konuştu.

 

- Sempozyum BakiCanik Anısına Düzenlendi -

 

Kısa süre öncevefat eden ve Türkiye’nin Jeoloji alanında en saygın isimlerinden olan Prof. Dr.Baki Canik anısına gerçekleştirilen sempozyumda ‘Su ve Medeniyet’,‘Türkiye’deki Su Yapılarının Tarihsel Gelişimi’, ‘Su Yapılarında JeoteknikÇalışmalar’, ‘Su Tutma Yapılarının Su Kaynaklarına Etkileri’, ‘RestorasyonÇalışmaları’, ‘Aşırı Su Tüketimi’, ‘Türkiye’nin Su Potansiyeli’ gibi konularkonuşuldu. Sempozyuma Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıdaakademisyen iştirak etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00