• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

ASÜBTAM Bölgeye Hizmet Verebilecek Kapasitede

ASÜBTAM Bölgeye Hizmet Verebilecek Kapasitede
ASÜBTAM Bölgeye Hizmet Verebilecek Kapasitede

Merkezin, çeşitli analizlerin yapılmasına olanak tanıyancihazlarına 10 milyon liralık yatırım yapıldı. Bölgenin en kapsamlımerkezlerinden olan ASÜBTAM, sadece ASÜ öğrencilerine ve Aksaray piyasasınadeğil, bölgeye hitap edebilecek bir potansiyele sahip.

 

- Aksaray ve Bölge PiyasasınaHizmet Veriliyor -

 

ASÜRektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, ASÜBTAM’ın, hem üniversitenin bilimsel veakademik faaliyetlerini nitelik ve nicelik açısından arttırmak, hem deÜniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmek ve uygulanabilir sonuçların sanayiyeaktarımını hızlandırmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Son derece modernimkânlarla donatılan bu merkezin hizmete girdiğini ifade eden Rektör Acar,“Merkezimiz, Kalkınma Bakanlığı’nın da desteğiyle, günümüz teknolojileri takipedilerek tasarlanmış pek çok laboratuvar, analiz, araştırma cihazı veekipmanlarla donatılmıştır. Merkezimizde 3 adet öğrenci eğitimi ve 19 adetaraştırma laboratuarı bulunmaktadır. ASÜBTAM aracılığı ile bir yandanöğrencilerimize nitelikli eğitimler verilirken, bir yandan Aksaray ve bölgepiyasasına hizmet üretiliyor” dedi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, laboratuvarteknolojilerini yakından takip ettiklerini, değişim ve gelişimleri hızlışekilde edinerek ASÜBTAM’ı zaman içinde çok daha donanımlı bir hale getirmeyihedeflediklerini belirtti.

 

- Öğrenciler Günde Ortalama 6Saat Laboratuvarda -

 

ASÜBTAMMüdürü Yrd. Doç. Dr. Muhsin Karaarslan ise merkezde yapılan çalışmalara, analizçeşitlerine ve cihazlara ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Merkezden,özellikle Fen ve Mühendislik öğrencilerinin faydalandığını kaydeden Karaarslan,“Bir öğrencimiz (lisans ve lisansüstü) eğitim süresi boyunca günde ortalama 6 saatlaboratuarları kullanıyor. Derslerde teorik bilgilerle donatılan öğrenciler, bulaboratuvarlar sayesinde pratiklerini de geliştiriyor ve donanımlı bireylerolarak mezun oluyor” dedi. Fen ve Mühendislik bölümlerinde öğrenim gören biröğrenci, öğrenim süresinin neredeyse 4’te 1’lik kısmını laboratuvarlardageçiriyor ve bu sayede deneyimlerini geliştirme, bilgisini pekiştirme şansınasahip oluyor.

 

- ASÜBTAM’da Hangi LaboratuvarlarVar? -

 

ASÜBTAM’datoprak, su, element, zemin, mineral, kromatografik, biyolojik ve biyoteknolojikanalizler yapılabiliyor. Merkezde günde 40 litre kapasiteye sahip ‘Sıvı AzotÜretim Cihazı’ ve malzeme üretimi yapan sanayicinin işini kolaylaştıracak olan;yüzey analizi yapabilen ‘Taramalı Elektron Mikroskobu’ bulunuyor. ASÜBTAM’daBiyoloji, Kimya ve Fen Bilgisi öğrencileri için 3 farklı Eğitim Laboratuvarıbulunuyor. Araştırma Laboratuvarları şunlar: Jeoloji Analiz Laboratuvarı,Spektroskopik Analiz Laboratuvarı, Kromatografik Analiz Laboratuvarı, TermalAnaliz Laboratuvarı, Enerji Kaynakları Laboratuvarı, Yapısal AnalizLaboratuvarı, Çevre Araştırma Laboratuvarı, Toprak Analiz Laboratuvarı, SuKaynakları Laboratuvarı, ICP-MS Cihaz Laboratuvarı, Moleküler BiyoçeşitlilikLaboratuvarı, Tarım Ürünlerini Geliştirme Laboratuvarı, Hayvan BiyoçeşitliliğiAraştırma Laboratuvarı (iki adet), Herbaryum, Doğal Bileşikler AraştırmaLaboratuvarı, Moleküler Biyoloji ve Metabolizma Laboratuvarı ile Biyoteknolojive Mikrobiyoloji Laboratuvarı.

 

AksarayÜniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan22 farklı laboratuvarda, son teknoloji ürünü cihazlar, mikroskoplar, sistemlerve laboratuar setleri bulunuyor. Sistemlerin toplam bedeli 10 milyon lirayıbuluyor.

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00