• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

ASÜ Besyo’dan ‘Atatürk Ve Spor’ Konferansı

ASÜ Besyo’dan ‘Atatürk Ve Spor’ Konferansı
ASÜ Besyo’dan ‘Atatürk Ve Spor’ Konferansı

ASÜ Besyo’dan ‘Atatürk Ve Spor’ Konferansı

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Beden Eğitimi ve SporYüksekokulu (BESYO) tarafından düzenlenen ‘Atatürk ve Spor’ konulu konferansta,sporun Cumhuriyet öncesi ve sonrası durumuna dair önemli bilgiler verildi.BESYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ünlü’nün konferansını öğrenciler ilgiyletakip etti.

 

- Cumhuriyet Öncesinde Spor Gelişigüzel Yapılıyordu-

 

Osmanlı’da, Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesiylebirlikte özellikle askeri eğitim anlamında birçok değişiklik ve yenileşmeninmeydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ünlü, bu doğrultuda beden eğitimi dersininaskeri okulların müfredatına girdiğini söyledi. Cumhuriyet dönemi öncesindebeden eğitimi ve spor etkinliklerinin bir sistem içerisinde yer almadığını vegenellikle futbol üzerine odaklandığını ileten Hüseyin Ünlü, “Bunun yanı sıragüreş, tenis, eskrim ve yüzme gibi etkinlikler de yapılmıştır. Bazı okullarınsalonlarında Alman ve İsveç jimnastik aletlerinin olduğu görülmektedir. Aynıdönemde izcilik faaliyetlerinin örgütlenmesine çalışılmıştır. Burada askeri biramaç güdülmüş ama sağlam temellere oturtulamamıştır. Genel anlamda Cumhuriyetöncesi spor faaliyetlerinin gelişigüzel yapıldığını söyleyebiliriz” dedi.

 

- Atatürk’e Göre Spor Milli Bir Vatan Vazifesiydi -

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmesiylebirlikte, her alanda olduğu gibi spor alanında da önemli gelişmeler yaşandığınatemas eden Doç. Dr. Hüseyin Ünlü, beden eğitimi ve spor politikasınınAtatürk’le birlikte şekillendiğini ifade etti. Atatürk’ün, sporla ilgili ilkicraatını 1915 yılında, Osmanlı Genç Dernekleri Müfettişliğine atanmasındankısa bir süre sonra gerçekleştirdiğini ve o tarihte hazırladığı bir raporuhükümete sunduğunu söyleyen Ünlü, “Atatürk, raporunda, “Osmanlı Devletibünyesindeki okullarda jimnastik derslerinin saatlerinin arttırılmasıgerekiyor” demiştir. Mustafa Kemal Atatürk, sporu hobiden ziyade milli birvatan vazifesi olarak görmekteydi. Sporun, yurdun en uzak köşelerine kadargötürülerek okullarda yer almasını; fikren ve ahlâken sağlıklı bir toplumoluşturulmasını hedeflemişti” diye konuştu.

 

Konferansın sonunda Doç. Dr. Hüseyin Ünlü,öğrencilerin merak ettikleri soruları cevaplandırdı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00