• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Aksaray Vilayetimiz Fiilen 24 Yaşında

Aksaray Vilayetimiz Fiilen 24 Yaşında
Aksaray Vilayetimiz Fiilen 24 Yaşında

24 Sene Sonra İlk Defa Bu Sene Gazeteciler Cemiyetleri Tarafından Vilayetliğimizin Yıldönümü Ortak Yayın İlkesi Ve Ortak Proğramla Kutlanacak!!!

 

     24 Yıl önce bu gün dönemin Başbakanı milletin adamı 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın katılımıyla  muhteşem bir kalabalığın huzurunda gerçekleşen devir,teslim töreniyle ilk vali Rıdvan Yenişen’in göreve başlamasından bu yana geride kalan 23 yıl boyunca sadece Gazeteci –Yazar Ali Genç tarafından sarf edilen kişisel çabaların dışında kurumsal olarak Vilayet yıldönümlerini hatırlayan ve kutlayan olmadı.

       Vilayetin nimetlerinden faydalananlar başta olmak üzere ilimiz merkeziyle genelinde bulunan Meslek Odaları ve STK’lardanda bu günü hatırlayan olmadığı gibi bu nimeti sunanlarıda her hangi bir şekilde anan, hatırlayarak, hatırlatarak yeni nesillere aktarılmadı.

       Bu sene ilk defe ilimizin iki Gazeteciler Cemiyetlerinin başkanları Ali Südemen ve Celil Acar tarafından düzenlenecek ortak toplantıyla kutlanacak olan şehirlerin atası, sayısız ilkler ve teklerin şehri Aksaray Vilayeti fiilen 24 yaşında.

     Vilayet olmamızdan sonra ilimizin merkez ilçesi olan Aksaray şehrinin nufusu 2.5 misli artarken, il nüfusu ise 2 misli artarak çevre illerin çoğunu her

Yönüyle geride bıraktı.

   AKSARAYIN SAHİP OLDUKLARI BİLİNİR HALE GETİRİLMELİ!

    Dönemin Başbakanı, milletin adamı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, dönemin İç İşleri Bakanı Abdul Kadir Aksu, Aksarayın vilayet olmasında en büyük payın sahibi olan merhum Mehmet Altınsoy,o dönemde Anap Grup Başkan Vekili olan Vilayet olmada ikinci pay sahibi olan merhum Raşit Daldal,DYP Milletvekili Mahmut Öztürk,Belediye Başkanı Memiş Akın başta olmak üzere hükümet meydanının zınga,zınk dolduran mahşeri kalabalığın katılımıyla yapılan törenle merhum Vali Rıdvan Yenişen’in göreve başlamasıyla fiilen il olan Aksaray’ın sahip olduklarının halen %’de biri bile bilinmiyor.

     Bu konuda görüşlerini aldığımız hemşerilerimiz ”Yer yüzünde ve altında olan akla gelen her şeye sahip olan Aksaray’ın yer altı ve üstü zenginliklerinin aradan geçen 24 yıllık zamana rağmen bilinir hale getirilmemesi hem ilimiz hemde ülkemiz için büyük bir kayıptır.

      Bu kaybın ortadan kaldırılması için akla gelen ne varsa sahip olduklarımızın kılı kırka yarılarak yapılacak ciddi ve istikrarlı bir çalışmayla ortaya konmalı.!

 ÖĞRENİLENLER AKSARAY, TÜRKİYE VE İNSANLIK

          ÂLEMİNİN HİZMETİNE SUNULMALI!

     Aksaray’ın coğrafi konumu ve bu konumundan gelen jeolojik yapısıyla yer yüzünde var olan tüm yer altı ve üstü maden,sıcak soğuk termal ve diğer zenginliklerine,ayrıca da bu avantajların tarih boyunca oluşturduğu birikimlerle yer yüzünde akla gelebilecek tüm ağaçsıl ve otsul bitkilerle,evcil ve yabani hayvanların genel ekserisine sahip bu değerlerin en kısa zamanda bilinir hale getirilerek öncelikle Aksaraylımızın hizmetine.

       Ardından da ülkemiz ve tüm insanlık aleminin hizmetine sunularak buradan elde edilecek maddi imkanlarla Aksarayda kişi başına düşen gelirin arttırılarak hemşerilerimizin hayat standardının her yönüyle maksimum seviyeye ulaştırılması sağlanmalı.

AKSARAY TREN’E, ALT GEÇİTLİ İLAVE ŞERİTLİ DUBLE YOLLARA VE TIP FAKÜLTESİYLE ÇEVRE İLLERLE ORTAK MİLLETLER ARASI

       HAVA ALANINA KAVUŞTURULMALI

    Aksaray’ın 1861-1989 yılları arasında yaşadığı asla ve aslada hak etmediği kendisini yer yüzünden silen toplam 115 yıllık iki ilçelik esaretine bir daha çarpılmaması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 18 Aralık 2010’da,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise 26 Mayıs 2011’de sözünü verdiği Aksaray-Ulukışla veya Çakmak, Aksaray-Ortaköy, Ortaköy- Kırşehir, Kırşehir-Yozgat Yerköy Tren hattının yapımına zaman geçirilmeden başlanarak en kısa zamanda hizmete açılması.

      Otoban’ın sebep olacağı olumsuzluğun milimize edilebilmesi için Konya,Niğde ve Ankara milletvekillerinin de desteği alınarak E.90 güzergahının Aksaray-Ankara,Aksaray-Adana Kara yoluna ilk etapta bir ve ileride ise en az bir daha olmak üzere bu yollun iki yönünün de 4”er şeride çıkartılması.

     Geçtiği tüm yerleşim birimlerinden insanlar,araçlar,akla gelebilecek tüm yüklerle o yerleşim birimi ve civarında bulunan,bu yerleşim birimleriyle,civardaki yerleşim birimlerindeki küçük ve büyük baş hayvanların otlatmaya götürüldüklerinde akan trafiği kesmesine engel olmaması için yolun altından karşıya  bu insanlar,hayvanlar ile her türlü yükü taşıyacak motorlu araçların geçmesini sağlayan yeterli sayı,yükseklik ve genişlikte  geçitlerin yapılması.

      Aksaray ile Kırşehir arasındaki Duble yola başlanarak en kısa zamanda açılmasının sağlanması.

       Dosyası hazır olan Tıp Fakültemizin açılmasıyla ilk etapta inşaatı devam eden Tuzköy Hava alanı ile aramızdaki yolun kısaltılması ve orta vadede ise yolcumuzun yeterli hale gelmesiyle müstakil,yetmez ise  çevre illerle ortak kullanılabilecek en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm  hava araçlarının iniş ve kalkışının yapılabildiği  yılın 12 ayında 24 saat aralıksız olarak tüm hava koşullarında çalışabilecek iç hatlar ve milletler arası hatlara müsait bir hava alanın yapılması sağlanmalı.

AKSARAYIN TURİZMİ, TARIMI, HAYVANCILIĞI VE SANAYİSİ

            BİRLİKTE VE AYNI EŞİTLİKTE DESTEKLENMELİ!

      Aksaray’ın öncelikle dünyanın en eski 3 ila 4 şehrinden birisidir.

      Bu özelliğinden dolayı şehirlerin atası olan ilimizin bu geçmişinden gelen yer altı ve üstündeki sayısız tarihi eseri bağrında barındırmaktadır.

    Yine dünyada üç semavi dinin önemli merkezilerinden olan nadir bir yer olması nedeniyle yılın 365 günü nüfusunun 10 mislinden fazla turiste yılın 12 ayı boyunca turizmin akla gelebilecek her dalında hitap edecek kapasiteye fazlasıyla sahiptir.

      Bu özelliğinin yanında Aksarayımızın Tarımı ile Hayvancılığı ise şu anda kendimize yetmemizin yanında özellikle üç beyaz olan Şeker,Tuz ve Süt Mammülleriyle ,Un ve unlu mamuller özellikle,Küp şeker,Rafine Tuz, Ekmek ve Kırmızı Ette,İstanbul başta olmak üzere 7 bölgemizin tamamına bu tarımsal ürünlerimizin gitmesi nedeniyle sahip olduğumuz tarım ve hayvancılık potansiyelimiz.

      Ayrıca başta Mercedes ve İse Otomotiv ile Sütaş olmak üzere sanayinin bütün dallarında hizmet veren irili ufaklı yüzlerce sanayi kuruluşumuzla ve bunlardan inşaatı devam edenlerle Sanayi dede ülkemizde en iddialı olan yerler arasındayız.

      İlimizde bundan sonra yapılacak tüm planlamalarda bu üç değerimizin bir birinden ayırt edilemeyerek birlikte değerlendirilmesiyle Aksaray’ımız yakın gelecekte bölgemizin en ilerisine çıkarken,orta vadede ise ülkemizin en önde gidenleri arasına girer.

       Bunların gerçekleştirilmesi için ilimiz Milletvekilleri,Mülki ve Mahalli yöneticileriyle, Meslek Odaları, STK’larıyla iktidar ve muhalefet partilerinin yönetimlerinin iş birliği yapmaları gerekmektedir.”dediler.(Haber araştırma ve Arşiv Ali GENÇ)


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00