• BIST 10542.09
  • Altın 4332.262
  • Dolar 40.57
  • Euro 46.8358
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 29 °C

*Aksaray Vilayeti Resmen 93 Yaşında!!!

*Aksaray Vilayeti Resmen 93 Yaşında!!!
*Aksaray Vilayeti Resmen 93 Yaşında!!!

       ALİ GENÇ’İN ÖZELHaberi

==============================

    *Bu gün Vatanımızı işgal altından kurtarmakiçin 23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi(BMM)’sinin kuruluşundan  5 ay 20 gün sonra 13 Ekim 1920’de  Şehirlerin atası,nice,nice ilkler ve teklerinmerkezi medeniyetin gelişmesinde yazı ve tekerlekten sonraki en önemli icatolan Demir’in ilk kullanıldığı yer olan Aksaray’ımızın hiç hak etmediği,asla veaslada hak etmeyeceği ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Nolukanunun resmi gazetede yayınlanarak resmen il oluşumuzun sağlanmasının 93. yıldönümü.!!!

     Kanunun görüşüldüğü gün Burdur MilletvekiliSoysallı İsmail Bey tarafından gündeme getirilen Aksaray la Ereğli Çakmak Trenistasyonu arasına Tren hattının döşenmesinin gündeme getirilişinin ise 94.yıldönümü.!!!

        94 yıl önce ülkemizi işgal altındankurtarmak için kurulan BMM’sine Niğde Milletvekili olarak katılanmemleketimizin yiğit evlatlarından Çorakçı Zade Kara Vehbi Bey tarafındandönemin Meclis Başkanı Atatürk’ün ikna edilmesiyle onun tarafından 13 Ekim1920’de kabul edilen 40 Nolu kanunun ertesi sene bugün(21 Mart 1921’de) resmigazetede yayınlanarak resmileşmesiyle 59 yıllık ilk ilçelik esaretindenkurtulmamızın 93 yıl dönümü.

     Bu gün aynı zamanda 40 Nolu kanun kabuledildiğinde gündeme gelen tren’i onlarca yıldır bekleyen dedelerimiz vebabalarımız gibi günümüzde ilimizde yaşayan hemşerilerimizde olmaz ise olmazıolan treni Leyla’ya hasret Mecnun gibi bekliyor.

AKSARAY İLİ 1861YILINDA İLÇE HALİNE GETİRİLİP HİÇ BİR TİCARİ KÜLTÜREL VE COĞRAFİ BAĞI OLMAYANNİĞDE’YE BAĞLANDI

        Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’nın 1974yılında Aksaray Belediyesi tarafından yayınlanan “Anıtları ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” isimli 2’si büyükbirisi ise ilk iki cildin yarısı kadar olan kitabında bu konuda 1. Cilt 117 ve118. Sayfada  ”OSMANLI DÖNEMİNDE NİĞDEYEBAĞLANMASI” başlığı altında verilen bilgide anlatılıyor.

    Burada verilen bilgide”  Selçuklu lar döneminde Konya ile birlikteYazlık Başkent olan Aksaray Beylikler döneminde Karamanoğlu beyliğine bağlıykenOsmanlı İmparatorluğu döneminde Karaman Eyaletine bağlı Sancak iken İnönüAnsiklopedisinin 8. Fasikül’ün 373’cü sayfasında bulunan bilgiye göre 1861Yılında Osmanlı döneminde çıkartılan il teşkilatları kanunuyla Konya ilinin NiğdeSancağına bağlı ilçe haline getirildi.”deniliyor !

 ATATÜRK’ÜN SUNDUĞU 40 SAYILI KANUNLAAKSARAY’IMIZIN 59 YILLIK 1. İLÇELİK ESERETİNDEN KURTARILARAK İLYAPILDI!!!

     13 Ekim 1920 günü yani ülkemizi düşmanişgalinden kurtarmak için yapılacak milli mücadeleyi yönetecek olan BüyükMillet Meclisinin kurulduğu 23 Nisan’ın üstünden 5 ay 20 gün geçmeden.

     Yani daha Kurtuluş Savaşı hazırlıklarıbile bitmeden Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından verilen 40 Nolukanunun meclis tarafından kabul edilmesiyle Aksaray hiçte hak etmediği 59 yılsüren birinci ilçelik prangasından kurtularak Vilayet oldu.

    Kanunun kabul edilmesinden 5 ay sonra yaniertesi senenin Mart ayında Ceridei Resmiye(Resmi Gazetede) ile neşir veilanı(Resmi Gazetede Yayınlanıp ilan edilmesiyle)93 yıl bu gün 21 Mart 1337(21Mart 1921)Aksaray ‘ı il yapan kanunun resmileşerek yürürlüğe girmesiyle ilkilçelik dönemimiz sona erdi.

AKSARAY’INYENİDEN İLÇE OLMASINI ÖNLEMENİN YEGANE ÇARESİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN 2011HAZİRAN’I VE GEÇEN HAFTA SÖZÜNÜ VERDİĞİ TREN HATTINA  ZAMAN GEÇİLMEDEN BAŞLANMASIDIR!!!

     Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere ilimizmilletvekilleri Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz,İlknur İnceöz’le Vali Şeref Ataklı,Belediye Başkanı Nevzat Palta,İl Genel Meclisi Başkanı Özkan Doygun’la Ticaretve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş’a seslenen vatandaşlarımız” Aksaray’ınyeniden ilçe olmasını önlemenin yegane çaresi yakın tarihte ilçe olmamıza sebepolduğu gibi cazibesini kaybetmemesine bağlıdır.!!!

      Bunun için ise Başbakan Erdoğan’ın 26Mayıs 2011’de hükümet meydanında sözünü verdiği,geçtiğimiz hafta(13 Mart 2014Perşembe günü) tekrarladığı tren hattımızın ihalesinin seçimlerden önceyapılmasını sağlamaktır.!!!

   Teknik Sebeplerle bu mümkün değil isehemşerimiz ve milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun’un okul arkadaşıUlaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından BaşbakanErdoğan’ın iki defa müjdesini verdiği Aksaray-Ulukışla tren hattımızın ihaletarihinin açımlanması şarttır.

    Bunun için herkesin elinden gelenigeleceğimiz için yapmasını bekliyoruz.”dediler.(Haber araştırma belge, bilgi vefotoğraflar Gazeteci Ali Genç Arşivi)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00