• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Akif Ölümünün 77’nci Yıldönümünde Konferansla Anıldı

Akif Ölümünün 77’nci Yıldönümünde Konferansla Anıldı
Akif Ölümünün 77’nci Yıldönümünde Konferansla Anıldı

Serinin ilk etkinliğinde, ölümünün 77’nciyıldönümünde Milli Şair ve Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy anıldı. AksarayVeteriner Hekimler Odası’nın katkılarıyla düzenlenen program yoğun ilgi gördü.

 

-Üstün İnsanlar Çok Yönlü Oluyor -

 

VeterinerFakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan, fakülte olarak düzenlediklerietkinliklerin devamının geleceğini belirtti. İlk etkinlikte Mehmet Akif Ersoy’utercih ettiklerini söyleyen Demirkan, “Mehmet Akif Ersoy bizimmeslektaşımızdır. Onun sadece edebi yönü değil, veterinerlik yönü de örnekalınacak vasıflarındandır” dedi. Tarihe mal olmuş şahsiyetleri tüm detaylarıylaanlatabilmenin çok zor olduğunu, üstün insanların çok yönünün bulunduğunukaydeden Dekan, “Mehmet Akif bu manada çok önemli bir isim. Ölümünün üzerinden77 yıl geçmesine rağmen Türk Aydınları, Akif’i tüm müktesebatıyla toplumumuzaanlatamamıştır. Dini tarafı ağır basanlar Mehmet Akif’i İslami yönüyle;edebiyatçılar ise edebi yönüyle değerlendirmişlerdir. Akif, samimi bir dindarve büyük bir şair olmasının yanında; güçlü bir milliyetçi, dava adamı, iyi biraile reisi, iyi bir sporcu, dürüst bir siyasetçi ve yeri geldiğinde iyi biriktisatçıdır” diye konuştu. 

 

-Akif’in Veterinerlerdeki Yeri Bir Başkadır -

 

VeterinerHekimler Odası Başkanı Miktad Küçük, Mehmet Akif Ersoy’un, milli mücadeledöneminde bağımsızlığı sağlamak için vaazlar verdiğini, Kur’an’ı tercümeettiğini, İslamiyet’e giren hurafelerle mücadele ettiğini söyledi. Bunlarlabirlikte iyi bir şair olan Akif’in, toplumun tamamınca sevildiğinden söz edenKüçük, “Biz Veteriner Hekimlerde Mehmet Akif’in farklı bir yeri vardır; çünkü obizim meslektaşımızdır” dedi. 

 

-Yalan Söylediği, Kibirle Yürüdüğü Vaki Değildir -

 

ASÜRektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Mehmet Akif’in, bu coğrafyanın yetiştirdiği enbüyük simalardan birisi olduğunu belirterek sözlerine başladı. Akif’in gençnesillere örnek şahsiyet olarak gösterilebilecek ender simalardan olduğunubelirten Rektör, “Akif hem çok iyi bir şair, hem çok iyi bir veteriner, hem demilli mücadele yıllarında halkın ve askerin maneviyatını yükseltmek üzere canlabaşla çalışmış insanlardan birisidir. Milli mücadelenin başarıyla sonuçlanmasındaçok emeği geçmiş, vefakâr ve cefakâr bir insandır. Aynı zamanda bir ahlak vekarakter timsalidir. Yalan söylediği, kibirle yürüdüğü, kimseye haksızlıkettiği vaki değildir, mütevazıdır” dedi. Safahat’tan söz eden ve eserin birderya olduğunu vurgulayan Acar, “Ondan sadece edebiyatçılar ve şairler değil;iktisatçılar da kendisine dersler çıkartabilir. Geçen yıl Ankara’da veAksaray’da “Mehmet Akif’in İktisadi Görüşleri” konusunda konferanslar verdim.Daveti aldığımda oldukça şaşırmıştım. ‘Mehmet Akif ve…’ diye başlayan pek çokkonu var; içlerinde hiç ‘Mehmet Akif ve İktisat’ yoktu. Konferans öncesindeSafahat’ı gözden geçirdim ve bir iktisatçı gözüyle baktığımda da ciddi anlamdaistifade ettim” dedi. ASÜ Rektörü konuşmasının son kısmında Ersoy’un “Zulmü Alkışlayamam”isimli şiirini okudu ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekküretti.

 

Yapılanaçış konuşmalarının ardından kürsüye gelen ASÜ İslami İlimler Fakültesi ÖğretimÜyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şen, “İlhamını Kur’an’dan Alan Şair”, ErciyesÜniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağrı ÇağlarSinmez ise “Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı Özelinde Etik Değerler” isimlisunumlarını yaptılar.

 

Sunumlarınardından organizasyona emek verenlere plaketleri takdim edilirken, konferansıtakip edenlere ise ‘Safahat’ hediye edildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00