• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Ahlaki Çöküntü!

Mustafa BOZDAĞ

Son 15 yıl içerisinde internet ve Sosyal Medya’nın hızla yayılması ve bu teknolojiyi bileninde bilmeyeninde kullanmaya başlaması toplumumuzda adeta ahlak kurallarını tamamen yok etme derecesine geldi.

2002 yılından günümüze bir fiil 17 senedir bu meslek üzerinde eğitimler veriyorum.  Eğitimlerimi bu zamana kadar hem ben hem de kurumum ahlak kuralları çerçevesinde bakarak bu işi yapıyoruz. 

Ahlaki çöküntünün kronolojik sıralamasına bakacak olursak;

Önce televizyon çıktı. Televizyonlarda birçok olumsuz film ve dizinin yanı sıra yılbaşı programları Ahlaki çöküntünün başlangıcı diyebiliriz.  Bu döneme kadar insanlar akşamları belli evlerde toplanarak sohbet ederken, televizyon çıktıktan sonra bu sohbetler giderek azalmaya başladı.

2000 yılından tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan internet insanların hayatına girdi. Önceleri Bilen kullanırken 2005 yılından sonra yaygınlaşmaya başlayan sosyal paylaşım siteleri, sohbet siteleri, Messenger uygulamaları interneti ve bu uygulamaları bilenden bilmeyende kullanmaya başlamasına neden oldu.  

Ben bir bilişim öğretmeni olduğum halde bile bende laptop yok iken Çoban’da bilgisayar laptop bilgisayar vardı.   Bu çoban Wın alarak, hem koyun güttü, hem de çanak okey oynayarak çanak kırdı.

Teknoloji biraz daha ilerledi. Akıllı telefon teknolojisi çok çok yaygınlaştı. İnsanlar bilgisayardan yaptıkları artık neredeyse her şeyi akıllı telefonlardan yapmaya başlandı.  Bundan sonra ipin ucu kaçtı. Evde 1 telefon var iken, hanımların çocukların neredeyse hepsinin telefonu oldu. Telefon kullanma yaşı ilkokula kadar düştü.

Whatsapp ve canlı yayın programları toplumun ahlakını adeta bitirdi.  Özellikle canlı yayın programları ile hem kadınlar hem erkekler çırılçıplak olarak vücutlarını sergilemeye başladı. Günümüzde ise buna şu an hiç ayıp diyen yok…

Esas tehlike ise…

Bu teknoloji sayesinde özellikle küçük belde ve ilçelerde edepten hayadan ahlak yoksunu insanlar komşularının, akrabalarının hatta ve hatta çocuk yaştaki olan yavruların namusuna göz dikerek toplumda ahlaki bitirildi.

Sonuç olarak ise bu ahlak dışı olayları, ayıp ya deyip bunlara toplum olarak ahlak dersi vereceğimize bu olayı nasıl kapatırız, hele zengin yada üst düzey birinin ismi geçiyorsa toplumda bu rezalet olayların konuşulması ayıp olarak görülmeye başlandı.

Allah sonumuzu hayır eylesin. Günahlarımızı affetsin…

Eskil için ise isteğim ise;

öyle bir belediye başkanı gelsin ki! Topluma hükmetsin, 

Öyle bir belediye başkanı gelsin ki! Toplum tarafından sayılan sevilen topluma hükmeden biri olsun sözü dinlensin höt dedi mi  karşıdaki saygıdan iki büklüm olsun

Ben böyle bir belediye başkanı olmasını isterim

Yoksa, toplumumuzdaki bu ahlaki çöküntü bir gün gelir, Eskil’ide yok eder buda böyle biline…

Tüm adaylara başarılar diliyorum…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00