• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

YAPILANDIRMA SÜRESİ UZASIN

YAPILANDIRMA SÜRESİ UZASIN
YAPILANDIRMA SÜRESİ UZASIN

Yapılandırmadan yararlanamama kaygısı taşıyan vatandaşlar, sürenin uzatılmasını bekliyor

 

 

6111 sayılı Bazı Kamu Alacakları’nın Yeniden Yapılandırılması ile ilgili kanun, 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından geçmişe yönelik borçlarını ödemek isteyen vatandaşlar, SGK müdürlükleri, vergi daireleri, belediyeler ve benzeri kamu kurumlarına giderek borçlarını yapılandırmaya başladı. Yapılandırma için son başvuru tarihi olan 2 Mayıs’a kısa bir süre kala özellikle SGK önlerinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Borçlarını yapılandırmak için ilçelerden gelenlerle birlikte yoğunluk bir kat daha arttı. Vatandaş, borçlarını yapılandırabilmek için güneş doğmadan SGK kapısında bekliyor.

 

GÜNEŞ DOĞMADAN GELİYOR, GÜNEŞ BATINCA GİDİYORUZ

 

Yapılandırma için son tarihin yaklaşması ile birlikte vatandaşlar da kurumlar önünde büyük kalabalıklar oluşturuyor. Esnaflık yaptığını ve bir süre prim borçlarını ödeyemediğini söyleyen Mehmet Şahin isimli vatandaş, “Bu fırsatı kaçırmak istemedim. Çünkü 2004 yılından bu yana SGK primlerimi yatıramıyordum. 53 bin TL borç çıkardılar. Yapılandırma kapsamında 17 bin TL’ye kadar düştü. Bunu aylık taksitler halinde ödeme imkanı sundu. Ayrıca yaşım da doldu, artık emekli olacaktım ama borcum nedeniyle olamıyordum. Bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyorum. Fakat daha önce de 3 defa gelmiş olmama rağmen bir sonuca ulaşamadım. Yoğunluk her geçen gün biraz daha arttı. Sabah saat 4’te evden çıktım, gelip sıraya girdim. Buna rağmen sıram 200’lerde. Talep çok fazla, vatandaş bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyor. Bu nedenle de yoğunluk oluyor” diye konuştu. Mehmet Şahin, “Buraya her gelişimde aynı yoğunluk var. Halk, sabah güneş doğmadan buraya gelip, güneş battıktan sonra buradan ayrılıyor” dedi. 

 

YAPILANDIRMA SÜRESİNİN UZATILMASI ŞART

 

Sabah saat 04.00’te Yunak’taki evinden çıktığını belirten Halil Algı da, 08.00 gibi SGK İl Müdürlüğü önünde olduğunu ve Zafer Alanı’na doğru uzayan sırada beklemeye başladığını belirterek, “Yapılandırma fırsatını değerlendirmek için Yunak’taki işimi gücümü bırakıp sabah daha güneş doğmadan yola çıktım. Mesai saati başladıktan sonra sıra almaya başladık. O kadar erken gelmeme rağmen bana 623. sırayı verdiler. Bugün işlerimin bitmesini bekliyorum ama biraz zor gibi görünüyor. Yapılandırma süresi 2 Mayıs’ta bitiyor. Buraya gelen birçok kişi işlerini halledemeden geri dönüyor. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor. Sırası gelip içeri girse dahi bir eksiği olduğu zaman her şeye sil baştan başlaması gerekiyor. Çünkü buraya günlük en az bin kişi geliyor, bunların yarısı işlerini halledemeden gidip ertesi gün geliyor” ifadelerini kullandı.

 

Babasının emeklilik işlerini halletmek için Yunak’tan gelen Fazlı Harputoğlu da geçtiğimiz hafta 2 defa SGK’ya geldiğini her gelişinde kendisine bir evrakın eksik olduğunu söylediklerini belirterek, “Bu eksiklerin hepsini giderdim. Prim borcu vardı babamın, onu da yatırdım. Şu an bir eksik olmadığını düşünüyorum ama elime babamın emekli olduğunu gösteren bir belge almadan içim rahat etmeyecek. Yunak’tan buraya 2 hafta içerisinde 3 defa geldim. Onca yolu tepiyoruz, işimizi gücümüzü terk edip geliyoruz bu aftan yararlanabilmek için. Memurlar da işlerini yapıyorlar ama bize sonuçla ilgili bir bilgi vermiyorlar. Evrak veriyoruz, onaylanıyor, imzalanıyor çıkıyoruz. Ne oldu diye sorduğumuzda makul bir cevap alamıyoruz” dedi.

 

SÜRE UZAMAZSA BİRÇOK KİŞİ YARARLANAMAYACAK

 

Ovakavağı Beldesi’nde ikamet eden Mehmet Seğmen isimli bir vatandaş da, “Ovakavağı’nda çiftçilikle uğraşıyorum. Borçlarımı yapılandırmaya geldim. Daha önce de birkaç defa gelmiştim ama yoğunluk nedeniyle bana sıra gelmedi. Saat 07.00’de geldim Konya’ya. 530. sıradayım. Bugün işlerimi bitirebileceğimi hiç sanmıyorum. Ama gerekirse SGK önünde yatı yarın sabah erkenden halledeceğim işlerimi. Köydeki işleri bir kenara bıraktım. SGK’ya 2009’dan bu yana borcum var. Ben buraya 4 defa geldim. Bir sonuç alamadım. Yapılandırma süreci kesinlikle uzatılmalı. Yoksa birçok kişi işlerini yetiştiremeyecek” diye konuştu.

 

YAPILANDIRMA SÜRESİNİN UZAMASI SÖZ KONUSU

 

Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz de yapılandırma sürecini Merhaba’ya değerlendirdi. Konya’da borçlu vergi mükelleflerin yaklaşık yüzde 36’sının yapılandırma başvurusunda bulunduğunu belirterek, son birkaç gündür başvuru yoğunluğunun biraz daha arttığını söyledi. Yapılandırma süresinin uzatılmasıyla ilgili sorumuzu da yanıtlayan Aksöz, “Bakanlar Kurulu’nun süreyi bir aya kadar uzatma hakkı var. Bununla ilgili bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Fakat şu an kesinleşmiş bir uzama durumu söz konusu değildir. Bu nedenle mükelleflerimize tavsiyemiz, süre uzayacak düşüncesiyle rehavete kapılmadan başvurularını en kısa sürede yapmalarıdır” diye konuştu. Yapılandırma süresinin uzamasının ödemelerde bir değişikliğe neden olmayacağına da dikkat çeken Aksöz, “Başvurusunu hangi tarihte yaptığına bakılmaksızın bütün mükellefler 31 Mayıs 2011 tarihinde ilk taksitlerini yatıracaklar. Yani başvuru süresi uzasa dahi 31 Mayıs tarihine başvurusunu yapan da borcunun ilk taksitini ödemek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

 

60 bine yakın mükellefin küçük borcu silindi. 78421’i kesinleşmiş alacak, 4 bin 797’si ihtilaflı alacaklar, bin 563’ü de matrah artırımı olmak üzere toplam 84 bin 781 mükellefimiz vergi dairelerine başvurmak üzere 380 milyona yakın borçlarını kanun kapsamında borçlarını yapılandırdı. Toplam borçlu mükellef sayımız ise 238 binin üzerinde. Vatandaşa kolaylık olsun diye elektronik ortamda da başvuru yapabilme imkanı getirildi. İnternet üzerinden sorgulamayı öneriyorum. Gıyabınızda para cezası, trafik cezası kesilmiş olabilir ama sizin bundan haberiniz olmayabilir. Bunları burada sorgulatarak borcunun olup olmadığını öğrenebilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İstanbul Otelleri Konforda Üst Sıralarda27 Mart 2019 Çarşamba 19:49
  • Keten Şalvar Modelleri26 Aralık 2018 Çarşamba 14:48
  • Kadın Çanta26 Aralık 2018 Çarşamba 14:44
  • Amsterdam'da Gezilecek Yerler13 Aralık 2018 Perşembe 11:07
  • Deri Bot Bayan Giyimin Kış Kreasyonunun En Önemli Parçaları Arasında Yer Alıyor27 Kasım 2018 Salı 17:17
  • Gümüş Kolye Çeşitleri17 Ağustos 2018 Cuma 23:42
  • Kadın Ceket26 Temmuz 2018 Perşembe 22:11
  • Bornova kiralık daire fiyatları ne kadar?01 Temmuz 2018 Pazar 17:41
  • Resim Defteri23 Haziran 2018 Cumartesi 16:55
  • Tuval23 Mayıs 2018 Çarşamba 15:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0534 325 83 00