Vekaletedilen Kurbanların kesimi için Aksaray Din-Bir Sen Başkan Yardımcısı Nurullah Eroğlugitti. Kurban bayramından iki gün önce Aksaray’dan hareket eden ekip arefe günübölgeye ulaştı.
İbadetlerinifası ve izlenimler konusunda bilgi aldığımız Nurullah EROĞLU şu bilgileriverdi.
‘’KurbanBayramını ihtiyaç sahibi bir ülke de kesmenin hem heyecanı hem de emanetlerinağırlığı üzerimizde bir şekilde yola çıktık. Gideceğimiz Ülke ve bölge güvenlikaçısından sıkıntılı bir yerdi.Bayramdan hemen önce meydana gelen ayaklanmalarve olaylarda 23 kişinin ölmesi buraya gidecek olan yardım kuruluşlarına geriadım attırmıştı.Fakat Verenel Derneği bu konuda alınan karardan geri adımatmayarak ülkeye gidiş kararını iptal etmedi. Bu sıkıntılar içerisinde hareketettiğimiz Suda’nın başkentine indik.Bir gece burada konakladıktan sonra 1096 kmbatıya Darfur eyaleti’nin başkenti Nyala’ya ulaştık. Nyala stratejik birkonumda ve iç çatışmaların eksik olmadığı,açlığın ve susuzluğun hüküm sürdüğübölgelerin başında yeralıyor.Kuraban Bayramında bayram namazını yerli halklageniş bir düzlükte ifa ettik.Sonra vekilliğini aldığımız kurbanları ihtiyaçsahiplerine ulaştırmak için yola çıktık. Yaklaşık yirmi km.bir yolculuktansonra belirlenen mevkiye ulaştığımızda bizi büyük bir sevinçlekarşıladılar.Bizden topluluğa hitap etmemiz istendi. Türiye’nin yardımelini,güler yüzünü,dahası Müslüman olduğunu 2000 li yıllardan sonra gelenyardımlarla gördüklerini ifade ettiler.Burayla birlikte sorunsuz bir şekilde beş ayrı bölgede 203 kardeşimizin kurbanınıkesip dağıtık. Kesim ve dağıtımesnasında izdiham çıkarmak bir tarafa iki ikişi yanayana gelip de ben alacamveya sen alacam demediler.Kendilerine çağrılırsa gelip aldılar çağrılmadılarsagururlarıyla sıralarını beklediler.
Gittiğimizher bölgede insanların yokluk içinde parıldaya gözlerine şükreden dillerinegülümseyen yüzlerine şahit olduk.Aman Ya Rabbi bu nasıl bir ruh hali kidünyalık ellerinde hiçbir şey yokken bu haleti rahaniyeyi koruyabiliyorlar.Yüzlerlekişi ile selamlaşma ve halleşme imkanı buldum.Hepsine nasılsınız diyesorduğumda istisnasız elhamdülillah cevabını almak yaşanması gereken birduyguydu.Zira kendimle hesaplaştım aynı zamanda bizim yatacak bir yuvamızolmasa yiyecek ekmeğe içecek suya muhtaç olsak bu şükrü edebilir miydik….
Kırbankesim ve dağıtım işi bittikten sonra kampları ve kabileleri gezme halleşmeimkanına sahip olduk.Dertlerini ve sıkıntılarını aktardılar .Yaşadıklarıçadırlarına davet ettiler.Çadır dediğinizin çırpıdan yapılmış derme çatma birgölgelik olduğuna ve ailelerin bununaltında kaldığına şehit olduk.Kuran Kursu Ve Mescid diye tanıttıklarıyerin bizim gölgelik anlamında dahikullanmayacağımız bir sundurma olduğunugördük.Çocukların buralarda hafızlık yaptığına şahitlik ettik.Kuranı Kerimyok.Defter yok. Öğrenci tahta parçasının üzerine ezberleyeceği ayetiyazıyor bunu ezberledikten sonra orayısilip tekrar diğer ayeti yazıyor. Ve bu çocukların % 80 ‘i hafızlık yapıyormuş.
Ençok ihtiyacınız nedir diye sorduğumuzda aç olmalarına ve üzerlerinde doğru dürüstgiyecek olmamasına rağmen , Cami ve Kuran Kursu dediler.Helehel Kuran Kursudiyorlar çocuklarımızın dinlerini öğrenmesini istiyoruz diyorlar.Zira Afrikanın%70 müslümanken şan %30 unun Müslüman kalması bunlarıda endişelendiriyor.Maaliyetini araştırdım bir cami ve kurankursunun.yüz kişilik olursa 4000 dolar ,200 kişilik olursa 8000 dolar civarındatuttuğunu öğrendim. Bunların bu isteklerini memleketime döndükten sonra Aksarayhalkına ulaştıracağıma söz verdim. Verenel Derneği olarak biz startı verdik. Enaz 4 tane Kuran Kursu ve cami Aksaray adına orada yaptıracağız inşallah. Sizdeğerli kardeşlerimizin de bundan nasiplenmesini istiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.