• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yüz Felci

Abdullah Güdendede

 FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

        İnsanın dış dünyadaki kimliğini oluşturan en önemliunsurlardan biride hiç şüphesiz yüzüdür. Dış dünyayla bağlantımızı kurmamızısağlayan gözlerimiz ağzımız da yüzümüzü oluşturan diğer organlarımızdır. Konuşma,gülme, çiğneme ve mimiklerimizin yapılması yüz kaslarımız sayesinde olur. Hepsininbir bütün halinde olması ve büyük bir uyum içinde çalışması sağlığımız içinbüyük bir nimet olduğu kadar estetik olarak gerçekten yaratılış harikasıdır.Çeşitli sebeplerle yüz bölgemizde meydana gelecek sağlık problemleri iseherhangi bir yerimiz de meydana gelenlerden farklı olarak görünüşü de etkiler.Bu yüzden bu tür problemler normal bir hastalığın yanında dış görünüşü deetkilediği için psikolojik sorunları da beraberinde getirir.

      Yüzfelci; çoğu zaman yüzümüzün sağ veya sol tarafını etkileyen bir hastalıktır. Etkilediğibölgede salgı bezlerinin ve kasların çalışmasını sağlayan sinirin çalışmasınınbozulması ile salgı ve kasların kasılma işlevlerini kaybetmesi ile oluşur. Başlıcanedenleri arasında sinirin iltihaplanması, orta kulak iltihabı, kulak çevresineveya yüze gelen travmalar, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, soğuk ve rüzgâramaruz kalma gösterilmektedir.  Yüz hareketlerininazalması ya da kaybolması yüz faaliyetlerinden sorumlu sinirin etkilendiğininen önemli bulgusudur. Bununla birlikte etkilenen taraftaki kaşı kaldırma, gözkapama, dudak hareketi, gülme ve yanak şişirme gibi hareketleri kaybolur.Bunlara ilave olarak ta tükürük salgısının azalması, gözyaşı azalması, tatduyusunun bozulması, konuşma güçlüğü de yaşam kalitesini olumsuzetkilemektedir. Bütün bunlar estetik kaygıyla birleşince sorunun hasta üzerineolan etkisinin artmasına yol açar. Tedavisi ve tedavi süresi özellikle merakedilen husustur. Neden olan etkene göre değişmekle beraber 3 hafta ile 12 haftaarası sürebilmektedir.  Çoğu zamantedaviden sonra geride iz kalmamaktadır. Büyük oranda ise hastalık tamamen tedaviedilebilmektedir.  İlaç tedavisininyanında fizik tedavi alınması hastalığın etkisinin atlatılmasında önemlidir.

            Yüzfelcinden sakınmak için dikkat edilmesi gereken hususları ise özetlersek: özelliklesoğuk ve rüzgârlı havalar, sıcak havalar da ise araba camının açılması ya dacereyan yapacak şekilde ortam havalandırması, ani ısı değişiklilerindeözellikle yüz bölgesinin olumsuz etkiler. Bu tür durumlarda uygun kıyafettercihi ile yüz ve kulak bölgesinin korunması sağlanmalıdır. Şeker hastalığı,yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıklar tedavisinin süresi uzatmaktadır.  Hastalığın tekrarlaması ihtimali ise çok azdaolsa vardır. Bu hastalığı geçirenlerin yaklaşık %10 unda tekrarlayabilmektedir.Burada özellikle üzerinde durulması gerek nokta vücut direncinin korunmasıdır.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…

Fzt.Abdullah Güdendede

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00