• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yumuşak Doku Romatizması

Abdullah Güdendede

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

 

 

Uyku, insan için mekanizması halatam çözülememiş ve vazgeçilmez bir yaşam parçasıdır. Günün bir bölümünüçalışarak bir bölümünü ise uyuyarak geçirmemiz gerekiyor. Bu büyük bir dengeoluşturarak bizim bir sonraki güne hazırlar. Gün içinde çalışarak vaktigeçirirken, sonrasında uyuyarak tekrar bir toparlanmak gerekir. Çeşitlihastalıklar bu uyku düzenini bozar. Uykunun bozulması ise başka sistemlerinçalışma düzenini olumsuz etkiler ve kısır bir döngü haline gelen süreç başlar.Yumuşak doku romatizmasının da vücutta ağrıdan sonra oluşturduğu en büyük sorunuyku problemlemidir.

 

Yumuşak doku romatizması kadınlarda fazla görülen bir hastalıktır. Sebebi bilinmeyen, savunma sistemi ve diğerbazı sistemlerde anormallik gösteren, yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı,yorgunluk ve sıklıkla baş ağrısı, sabah sertliği, psikolojik bozukluklar gibibirçok semptomunda eşlik ettiği bir hastalıktır. Uykuyla hafiflemeyen ciddiyorgunlukla şikâyeti vardır. Uykunun derin fazlarına kadar inilme sorununedeniyle durumun ciddiyeti artmaktadır. Yumuşak doku romatizması kasları,tendon ve ligament gibi yumuşak dokuları, bursa ve eklemleri etkiler. Kol vebacaklarda halsizlik şikâyeti vardır. Vücutta simetrik noktalarda ağrı vehassasiyet vardır. Ağrı ve hassasiyetin olduğu noktalar baştan ayağa doğru şuşekildedir: Başın arka bölgesinde, boyunun ön ve alt bölgelerinde, sırttakitrapez kasın ortasında, kürek kemiği çıkıntısında, 2. kaburganın öne uzantısında, dirsekdış yanında, uyluk üstü ve dış yanında, kalçanın üst, dış yanında, dizlerin içyan kısmındadır. Sabah uyanıldığında vücutta tutulma sonrasında ise artanyorgunluk ve baş ağrısı problemi sık görülür. Daha geniş bir tablodaincelenebilecek olan bu hastalığın tanısının konulması zordur. Tedavisi iseoldukça meşakkatlidir. Hastalığın her kademesinde en geçerli tedavi, fiziktedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Hastanın fizyoterapist tarafındandeğerlendirilmesinden sonra kişinin bulunduğu duruma uygun şekilde tedavisiniplanlaması ve hiç zaman kaybetmeden tedaviye başlaması gerekir. Tedavidefizyoterapistin uygulayacağı ve tavsiye edecekleri kadar hastanın da tavrıönemlidir. Hastanın yapılacak tedavilere katılımı, devamlılığı ve yapılantavsiyelere uyması olumlu sonuç alınması için olmazsa olmazlardandır.

 

Aksaray da pek duyulmasa da kuruiğne tedavisi, akupunktur ve hacamat yöntemlerinin de hastalığın tedavisindeetkin bir yeri olabiliyor. Özellikle dikkatli ve doğru yapılan uygulamalarsonrasında olumlu geri bildirimler var. Ancak tek başına bu yöntemlerin yeterliolması mümkün değildir.Bu uygulamalar fizik tedavi ile yapılacak olanuygulamalara ve tavsiyelere ek olarak uygulanmalarıdır. Hiçbir bir uygulamafizik tedaviye alternatif değildir. Aksine hemen her uygulama fizik tedavi verehabilitasyona ihtiyaç duyar. Yumuşak doku romatizmasında da orta yaş ve üstükadınların etkilenmesi ve tanı sürecinin uzun sürmesi tedavinin zorlaşmasınaneden oluyor. Hastalığın ortaya çıkarmış olduğu tablo psikolojik olarak dahastayı bir çıkmaza sürüklüyor. Bütün bu sorunların tam olarak çözüme kavuşmasıve tedavinin verimli olması için uzun bir süreç gerekmektedir. Düzenliaralıklarla yapılacak kontroller tedavi de yapılacak değişiklikler önemlidir.Tedavi süresince ve sonrasında size çok şey düştüğü siz istemeden kimsenin sizitedavi edemeyeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

 

Fzt.Abdullah Güdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00