• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yazın sanki büyük şehiriz

Erdoğan KAYA
Aksaray dolup taşıyor, kışın azalan nüfus yazın nerede ise iki katına çıktı. Geçen yıl pek fazla araçla gelen gurbetçi yoktu. Bu sene nerede ise yerli araç kadar yabancı araç ilimizde bulunuyor. Belli saatlerde çarşı merkezinde konvoy oluşurken, trafik lambaları ikinci ve üçüncü yeşil yanınca ancak ilerleyebiliyorsunuz.
Beledi...ye önünden hükümet meydanına kadar adım adım ilerliyorsunuz. Dün kendi kendime dedim ki, Belediye önü genişledi, Hükümet meydanındaki kapalı yol açıldı ve Sarraflar çarşısı yanıdaki yolda genişledi. Buna rağmen trafik çok yoğun devam ediyor.
Bence Sayın Başkan Yazgı en kısa zamanda tasarladığı Lise önündeki kavşak ve genişleme çalışmasına bir an evvel başlamalı. Hala yaptığı yol açma ve genişleme çalışmaları bile çözüm olmadı. Birde bu yollar açılmamış olsa idi halimiz ne olurdu.
Gurbetçilerimizden bazılarına bakıyorum yaşadıkları ülkede yapmaya cesaret edemedikleri trafik hatalarını hem de çok fena yapıyorlar. Dönüşe araç park ettikleri gibi, yol ortasında bile yolu işgal edip sohbet ediyorlar. Bunların cezasının yaşadıkları ülkelerde ne olduğunu çok iyi biliyorlar.
Avrupa’da yaşayan hemşerilerimizin eskisi gibi tatlarının olmadığını söyleyenler çoğunlukta. Nedeni ise avroya geçtikten sonra gelir dengelerinin değiştiğini söylüyorlar. Hatta kendi işyeri olmayanların eskisi gibi birikim yapamadıklarını söyleyenler çoğunlukta. Geçimlerini ancak temin ettiklerini, her sene izne gelme yerine iki senede bir gelenlerinde ağırlıkta olduğunu söylüyorlar.
Çoğunluğunun izne gelirken kiralık araç tutup geldikleri, hatta kredi çekerek gelenlerde mevcut. Böyle olunca bu sene gelenlerin sayısında artış olduğu gözlemleniyor. Aksaray’ın ülke genelinde gurbetçisi çok olan bir il olması da işin bir ayrı tarafı. Mesela benim köyümün yarıdan çoğu yurt dışında bulunmaktadır. Çoğunluğu bulundukları ülkeye yerleşip ev bark sahibi olmuşlar. Yeni nesil ise çifte vatandaş olmuş durumdadırlar.
Aklıma gelmişken paylaşayım, son günlerde gelenler ilk defa Cumhurbaşkanlığı oyu kullanıyorlar. Benim feyste arkadaş olan birçok gurbetçi ise oylarını kullanmışlar, kullandıkları oyları telefonla çekip paylaşmışlar. Baktım tamamı Sayın Erdoğan’a oy kullanmışlar.
Eskiden iktidar partisine ters olan gurbetçinin %80 şimdi Erdoğancı olmuşlar. Nedenini soruyorum Ak Parti iktidarı ile bulundukları ülkelerde itibarlarının arttığını ve adam yerine konulduklarını söylüyorlar. Demek ki, neren nereye gelmişiz onlar işin aslını bizden daha iyi bildikleri ortada.
Bırakın Avrupa ülkelerini Ortadoğu ülkelerinde bile kimse bizi hesaba almazdı. Eskil Belediye Başkanı Alçay’ı umre dönüşü ziyaret etmiştim. Alçay Türkiye’nin hatırı sayılır bir ülke olduğunu yakinen gördüm demişti.
Dün paramızın geçmediği Ortadoğu’da bugün TL’yi altın gibi sakladıklarını söylüyorlar. Hatta Türkiye’yi Ortadoğu’da kurtarıcı olarak gördüklerini söylüyorlar. Avrupa’dan izne gelenler gümrüklerde üçüncü sınıf vatandaşı görülürken şimdi hoş geldin ile karşılandıklarını söylüyorlar. Bu da ülkemiz için güzel bir gelişme olsa gerek.
Avrupa’dan izne gelenler eskiden düğünlerini yaşadıkları ülkede yaparken. Bugün artık düğünlerin ekserisini ülkemizde yapıyor.
Şuandaki nüfusumuz zannedersem bir 500 bin falan olmuştur. Çok kasaba ve köyler boşalırken yazları tıklım tıklım doluyor. Mesela Sarıyahşi, Gülağaç, Ortaköy ve Ağaçören’in nüfusu ikiye katlanıyor.
Yazımı yazdığımda Belediye Başkanı Sayın Yazgı gurbetçilerle buluşacaktı. Ben özel bir durum olmazsa bu toplantıyı izleyip onları dinleyerek sizlerle paylaşacağım. Ben buradan bütün gurbetçilerimize hoş geldiniz diyor sağlıcakla gitmelerini temenni ediyorum.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00