• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yazgı’dan iyi başlangıç

Erdoğan KAYA

30 Mart seçimleri geçeli bir aya yaklaştı, herkesinfarklı beklentileri vardı. Belediye Başkanlığını kazanan Sayın Haluk ŞahinYazgı kimi nereye getirecek beklentileri sık sık konuşuluyordu.

 Seçimden çıkılmış seçmenin hayırlı olsun dilekve temennileri her dönem olduğu gibi bu dönemde böyle olur. 15-20 gün yoğunlukyaşanır doğru dürüst bir işe bakılmaz. Bakılmaz derken rutin işler devam eder,ama genel işler aksar.

     Vatandaşınise farklı bir beklentisi olduğunu görüp duyuyorduk. Hatta benim bizzat şahitolduğum bazı ortamlarda Belediye Meclis üyelerine kimler nereye geliyorsoruları soruluyordu. Demek ki kamuoyu bu konu ilede ilgileniyor ve revizyonbekliyordu.

      Hattabazıları önümüz yaz bu işleri uzatmadan kim nereye gelecekse getirin işebaşlayın diyenlerde vardı. Elbette Sayın Yazgının kafasında düşündüğü vekimlerle çalışmak istediği bir şablon vardı. Ama bu bahçeden domates toplamayabenzemediği için toplayıp mutfağa getiresin. Bunun prosedürleri, yazışmaları veyasal yolları elbette var.

      Bunlar azçok zaman alacaktır, araştırıp soruşturacak ve görüşmeler zaman alabilirdi.Bunu yapmaya başlayan Sayın Yazgı ilk olarak yardımcıları konusunda ilk adımıatarak beklentilere cevap verdi. Buda elbette kendilerinin takdir hakkıdır,çünkü kendisi çalışacağı için ekibinde kendisi kurması kadar doğal bir hakkıvardır. Bunları olumlu ya da olumsuz yorumlamak yanlış, idareci takdir hakkınıkullanır.

Zaman içerisinde başarıya göre tekrar takdir hakkınıkullanabilir. Vatandaş olarak yöneticilerin bize ne kadar yakın olduğuna değil,başarısına bakılmalıdır. Bundan memnun olanda olabilir memnun olmayandaolabilir. Memnuniyet kişilere göre değil başarıya göre değerlendirilmeli.

     İlk etaptagördüğüm ve kendilerini tanıdığım yeni Başkan yardımcıları pırıl pırılarkadaşlar. İlimize başarılı hizmetler yapacaklarından şüphem yok. Buradaönemli olan bir futbol takımı gibi takım oyunu çok önemlidir. Ama maalesef eskibir Belediyeci olarak Aksaray Belediyesinde takım oyunu yerine ferdi oyunlarınolduğunu herkes gibi bende biliyorum. Günü kurtarma işleri dışında fikiralışverişi ve birimler arası bir birine bağlı kurumların bir birlerine destekolmadıklarını ben şahsen yakinen biliyorum. Geçmiş idareciliğim döneminde debunu bizzat görüp yaşamışımdır. Başarılı olan idareciler beceriksizlertarafından kıskanılır, nasıl ayağını kaydırırım diye hesap içinde dedikoduişini yapma yerine dedikodu üretir.

     BelediyeBaşkanı teknik direktördür, onun verdiği taktiği oyuncular yerine getiripoynamak zorundadır. Verilen taktiği yerine getirmeyenler nasıl yedeğe ve kenaraçekiliyorsa bu işte böyledir. Yorulan performanstan düşen insanlar kenaraalınır. Sayın Palta Ertuğrul döneminin Başkan yardımcısını görevden aldığındakadroluyum diye odasını boşaltmadığında gece eşyaları kapı önüne konup kapıkilidi değiştirilerek dışarı atıldığını çok iyi biliyoruz.

Yine geçmişte yaşayıp gördük,Belediyeler siyasi bir kurumdur, seçilen Başkan elbette kendi ekibi ileçalışması doğal hakkıdır. Ama ne hikmetse emekliliğine kadar koltukta oturanher idareci bu koltuğu korumak için çeşitli siyasileri gezer destek ve taraftarararlar. Kimse yeni Başkan gelmiş ben onun önünü açayım diye istifa edip birkenara çekilmeyi düşünmez.

Hâlbuki idareci bunu yapmalı ve Başkanın işinikolaylaştırmalıdır. Emin Gürün döneminde Belediyede idareci idim, seçimlerdeMemiş Akın Başkanlığı kazandı. İlk haftasından sonra kendisine istifa dilekçemigötürüp sundum. Bir hafta sonra beni çağırdı; “ seni araştırdım ve çokbaşarılısın senle devam etmek istiyorum. Birde böyle erdemliliği ilk defa sendegördüm” demişti. Hakikaten 2,5 yıl kendisi ile idareci olarak devam ettim.

      Yeniseçilen Başkanlar personeli tanımadığı için kim bu işi iyi yaparım ya dayapamam demez etrafın telkinleri ile ehliyetsiz ve liyakatsiz insanları işbaşına getirir. Sonrada başkasının tavsiyesi ile getirdiği için tekrar görevdenalmakta zorlanır. Seçim öncesi Nevzat Beyle bir konuşmamızda ilk seçildiğimdeİmar Müdürlüğü konusunda yanlış yaptırıldı, sonra görevden almakta sıkıntıçektim diye bizzat itiraf etmiştir. Bunlar yeni dönemde de yaşanabilir, amaHaluk Bey bu konuda gördüğüm kadarı ile isabetli kararlar alıyor, bu isabete dedevam edecek görünüyor.

Evet, iyi bir başlangıç ile işe başlayan Sayın Yazgıkısa zamanda bu atamaları tamamlayıp hizmetlere en kısa zamanda başlayacaktır.Çünkü önümüz hizmet mevsimi, beş yıl çok çabuk gelip geçiyor. Kendisininatamalarına müdahale olunmadan ekibini kurması ilimiz için günahı ile sevabıile kendisine ait olacaktır. Bunun cevabını gelecek seçimlerde vatandaşverecektir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00