• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yaşasın İlaç İçmek!

Abdullah Güdendede

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIKSORUNLARI

 

İlaçsanayide hastalıklara paralel olarak gelişiyor. Gün geçmesin ki yeni tür vemarkalarda ilaç üretilmesin. Günümüzde artık hem ekonomik hem de üretimbakımından ilaçlara ulaşılabilirlik arttığı için büyük küçük her hastalığımızdabaşucumuzda bir poşet dolusu ilaçla yatıp kalkıyoruz.

 

         İlaçlar zannettiğimiz kadar masumdeğildir. Öyle yakalandığınız her hastalık için “şunu şunun için içsem geçer”düşüncesi de hatalıdır. Keyfiyete göre içtiğiniz ilaçlar arasında da kimyasalbir etkileşim olma ihtimali vardır. Hiç beklemediğiniz sonuçlar doğurması içtenbile değildir. İlaçlara olan bağımlılığımızın temelinde ise kolaya kaçmak var.Yaşam tarzımızdan hiç taviz vermeden ve emek harcamadan hastalıklardankurtulmanın en kestirme yolunun ilaçlar olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzdenhastaneye gittiğimizde reçetenin her köşesi ilaç isimleriyle doldurulmadığında veeczacıdan poşeti dolduracak kadar ilaç alamadığımızda kendimizi huzursuz hissediyoruz.En iyi tedavinin ilaçla olacağı ve başka türlüsünün bizi geçiştirmek olduğuzannına kapılmış gidiyoruz. Oysaki durum bunun tam tersi şekilde işliyor.Ülkemizde ilaç kullanımı diğer gelişmiş ülkelere göre bariz bir farkla önde.Bunu ilk bakışta bir başarı gibi görebilirsiniz ama bu koskoca bir yanılsamadır.Bu bizim aslında normal olmayan bir şekilde ilaç kullandığımızın işaretidir.İlaçlarından doğacak yan etkileri baştan kabullenmemiz ve ikincil problemlerlebirlikte kısır döngü haline gelen sağlık problemlerine kapı aralamaktır.

 

         Fizik tedavi içinde durum çok farklıdeğil. Fiziksel problemlerimizi aşmak için yine en iyi dostumuz olan ilaçlarasarılıyoruz. Hâlbuki ortada bariz fiziksel sorunlar var ve bunların özellikledirekt yaşam tarzımızı ve alışkanlıklarımız değiştirmekle aşabiliriz. Kilovermek, egzersiz alışkanlığı edinmek, günlük belirli mesafede koşmak, hastalığaözgü verilen yöntemleri uygulamak, kaçınılması gereken davranışlar ve uzakdurulması gereken zararlı alışkanlıklar bütün bunlar ilaç kullanarak eldeedebilir mi? Asla. İlaçla işi geçiştirip problemi büyütmekten öteye bir şeyyapmış olmazsınız. Karşılaştığımız hasta potansiyeli de ağırlıkla buşekildedir. Fiziksel sorunlarını ağrı kesicilerle erteleyip problemi artıkfizik tedavilikten çıkacak kadar büyüttükten sonra ilaç kullanımıyla dageçmeyen ağrı şikâyetiyle başvuru yapıyorlar. Sonrası malum, sonuç; fiziktedaviden fayda görmedim şikâyetine dönüşüyor. Öyle ki sorunu o kadar büyütmüşoluyor ki bazen cerrahi bile yapılmaz denilip sen biraz fizik tedavi al diyegönderilmiş hasta sayısı da hiçte az değil. Burada da sonuç yine “fiziktedaviden fayda görmedim” diye şikâyet ediliyor. Oysa cerrahinin bile çaresizkaldığı ilaçların artık şeker niyetine yutulduğu bir dönemde zaten fizik tedaviiçin geç kalınmış ve faydanın minimize olduğu evredir.

 

         Fizik tedaviden yeterince faydagörülmesi ve tedavinin başarısı için öncelikle günümüzde yaygınlaşan koruyucusağlık hizmetlerinden yararlanmalısınız. Bu aşamadan sonra ortaya çıkansorunlarda zaman kaybetmeden gerekli tedavi için fizyoterapiste başvurulmalıdır.Tedavinin sadece ilaçla olmadığını birey olarak tedavide yapılması gereken fedakârlıklarınızınolduğunu unutmayın.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

Fzt.Abdullah Güdendede

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00