• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

“Verem Tedavi edilebilir ve korunulabilir bir hastalıktır”

“Verem Tedavi edilebilir ve korunulabilir bir hastalıktır”
“Verem Tedavi edilebilir ve korunulabilir bir hastalıktır”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Dutkun; Verem Hastalığını, Halkarasında ince hastalık olarakta bilinen tüberküloz zayıflatan, sakat bırakan,potansiyel olarak öldürücü, yaş - cinsiyet - ırk - sosyal statü ayrımıyapmayan, insanlık tarihi kadar eski, 120 yıldır etkeni bilinen, tedaviedilebilir ve korunulabilir olan, aşı geliştirilememiş bir hastalıktır” şeklindetarif ederek; Dünya Sağlık Örgütünün verilerinde dünya nüfusun üçte birinintüberküloz ile enfekte olduğunu açıkladı.

Yılda 9 milyon kişi bu hastalığa yakalandığını ve 1,3 milyon kişiveremden öldüğünü kaydeden Uz.Dr.Dutkun; “Verem erişkinlerde bulaşıcıhastalıklar sıralamasında AİDS’ten sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tarihboyunca hep korkulan bir hastalık olmuştur. Verem Dünya genelinde günümüzdetekrar artma eğilimi göstermektedir. Ülkemizde ise Verem mikrobu taşıyannüfusun sayısı bilinmemektedir. Yılda ortalama 20 binden fazla yeni hastaortaya çıkmakta ve bunlardan yılda bin kişi veremden ölmektedir. Aksaray’da ise2013 yılında 35 kişide verem mikrobu tespit edilmiş ve kayıt ve tedavi altınaalınmışlardır” dedi.

 

                VEREM (TÜBERKÜLOZ) BELİRTİLERİ ve TEDAVİSİ

Aksaray Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. YalçınDutkun;  Verem hastalığına yakalanan birkişinin en az 6 ay süre ile tedavisi ve takibinin yapıldığını hatırlatarak,veremle savaşta yapılan ihmalliğin insanlık için daima maddi ve manevi birkayıp oluşturduğunu belirterek, veremde en önemli tedavi şeklinin ilaçlarındüzenli olarak kullanılmasını gösterdi.

Uz. Dr. Dutkun Verem (tüberküloz) belirtileri ve tedavisi için de; “Verem, uzun süreli geçmeyen balgamlı bir öksürük, halsizlik, iştahsızlık,zayıflama ve gece terlemesi” olarak karşımıza çıkmaktadır. Veremin kesin teşhisibalgam ve doku incelemesi ile konulur. Veremin bulaşması ise bilinenin dışındahava yolu ile olmaktadır. Hastaların eşyalarını kullanmakla, aynı kaptan yemekyemekle bulaşmadığı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Veremden korunmada BCGaşısı kullanılmaktadır. Özellikle menenjit ve milier TB’a karşı %86’ya kadarulaşan bir koruma sağlar. Tüberküloz mikrobu ile karşılaşan kişilerin hepsihasta olmamaktadır. Kişinin savunma durumu yani bağışıklık sistemi zayıflarsahastalık ortaya çıkmaktadır. Hastalığın kesin tedavisi vardır. Hastalığındurumuna göre tedavi süreleri değişmekle birlikte tedavi süresi minimum 6 aydır.Tedavide en önemli hususlardan biri ilaçların düzgün kullanılmasıdır.  Doğrudan gözetimli tedavi ile hastanınilaçlarını denetlenen bir görevlinin gözetiminde içirilmesi başarıyıartırmaktadır” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00