• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Turizm yolları sos veriyor

Erdoğan KAYA

Turizm sezonunun açılması ile ilimize kıyıdan kenardan uğrayan tur rehberi turistleri aldığı gibi Nevşehir’e götürüyor. Nevşehir turizmini ve ilgililerini gerçekten tebrik ediyorum. Çıksın birileri bana 3 saat içinde hafta sonu Derinkuyu’dan Ihlara ya gelip geri dönen 100 civarındaki otobüslerin neden Aksaray’ın başka yerine uğramadığını izah etsin. Bol laf ebeliği yapmaktan başka yaptığımız bir iş yok. Bir ayda TURSAB İstanbul ve Aksaray da 2 toplantı yaptı aldığımız sonuç ve neticeyi dört dörtlük bir başlangıçtı diyen var mı?
Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri turizm bölgesinde idim. Cumartesi günü özellikle Ihlara ya gelip tekrar Derinkuyu ilçesine dönen otobüsleri saydım yemin ederim içim cız diye sızladı. Samimi söylüyorum ben mi görmüyordum, yoksa ilk defa bu kadar turist mi Nevşehir’den Ihlara ya geliyordu anlamadım.
TURSAB toplantılarında üç konu ortaya çıktı ve bunun halli istendi. Konaklama, yemek ve yolların darlığı ve bozukluğu. Cumartesi ve Pazar günü özellikle Güzelyurt bölgesinden gelirken Belisırmadan geldim. Belisırma içinden otobüsle zaten geçmek mümkün değil. Otomobille zor geçiyorsunuz. 
Belisırmanın içine inmiş otobüsleri gördüm ve saydım beş tane. Birisi çıkış yapmak istiyor ama yukardan gelen araçlardan çıkamıyor. Çıkışın dönüş yeri ise zaten bir otomobil birkaç manevra yaparak çıkış yapabiliyor.
Güç bela çıktınız ve yol aldınız karşıdan bırakın başka otobüsün gelmesini bir otomobil gelse çıkmanız mümkün değil. Özellikle bu yollar genişletilemez mi diye baktım. Hiçbir tarihi dokuya dokunmadan bal gibi genişletilerek yol açılabilir.
Yukarıya seyir bölgesine çıktım Jandarma aşağıya otobüs göndermiyor. Burada düzensiz bir otopark var buraya 10 otobüs sıkışmış. Aşağıya indim jandarmalarımıza sordum kazaya mahal vermemek ve iki otobüsü karşılaştırmamak için aşağıya inişe izin vermiyorlarmış.
Beli sırma seyir bölgesinden aşağıya olan mesafeyi biliyorsunuz. Burada turisti indirseniz yaya inseler nasıl ve nereden inecekler? İnmeden yukardan seyretseler ne yararları olacak? Buraya gelen otobüsü çevirirseniz bir daha gelir mi? Ya da tur rehberleri Ihlarayı bu tarafa geçerler mi?
Efendim bu görüşmeler yeterli mi derseniz yeterli derim ama hizmet sunmadan turist çekemezsiniz. Bu toplantılarda ancak sıradan toplantılar olarak kalır. Hani kardeşim burada düzgün yolunuz? Bu yolları Karayollarımı Özel idare mi yapıyor, hiç değilse Belisırma dönüşünden seyir terasına kadar turistin olmadığı bir dönemde bu yolları genişletemez mi?
Mesele koltuk işgal etmek değil o koltukları terleri ile ıslatmaktır. Kimse bana ahkam kesip laf yetiştirmesin iş yapsın. Turizm bölgesi yolları evet sos veriyor turlarda bu bölgeyi tercih etmiyor ve gelmiyor.
Yok, efendim bu yolları Karayolları ihale edecekti veya onlar yapacaktısı beni kesmez. Ana yolu anlarım ama ara dönüş yolları Özel idarenin işi olduğunu biliyorum. Kimin görevi olursa olsun sadece işimiz laf konuşmak olmasın. Önce hizmetinizi sunun sonra bakın neler oluyor.
Gelen tur şirket sahipleri gerek İstanbul’da gerek Aksaray da hep yolların dar her an can kaybı ve kaza yaşanabileceğini vurguladılar. İki taksinin zor geçtiği bu yollarda iki otobüs nasıl geçecek anlatırmısınız?
Yok, efendim Özel idareye yeni araçlar alınmış zenginleşmiş. Bunları ben anlamam bu araçlar ne iş yapıyor ne hizmetler getiriyor ben ona bakarım.
Hadi kısmen konaklama işi yavaş yavaş gelişiyor diyelim. Yemek kültürümüz ne durumda söylermisiniz? Temiz nefis bir şekilde bu bölgedeki yazlık lokantalarda hizmet verebiliyormuyuz? Hizmet veren elemanların eğitim ve bu işle ilgisi ne kadar bilgisi var? Köyden toplanan gençler garsonluk yapıyor ve gelen turiste hizmet veriyor.
Güzelyurt ilçemize gelen turiste yemek verebileceğimiz düzgün bir lokanta bulan varsa bana söylesin bende uğrayayım. Düzgün yollar ve damak tadına hizmet verecek yerleri halletmezsek boşa uğraşıyoruz demektir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00