• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Sorularla Hacamat

Abdullah Güdendede
    fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
 
  

            Hastalıkların tedavisi için her gün yeni yöntemlerbulunuyor. Hastalığın tamamen geçirilmesi sağlık alanındaki çalışmaların tekamacıdır. Çoğu hastalık için bu şekilde bir tedavi yönteminin olmaması koruyucusağlık hizmetlerinin önem kazanmasına sebep oldu. Bu sağlık hizmetlerihastalığa yakalanmadan önce tedbir almak üzerine kurulu bir yaklaşımdır.Öncelik olarak hastalıktan korunma amaçlı sonrasında ise tedavi şeklindeözetlenen bir yaklaşım mevcuttur. Peki, geçirilemeyen hastalıklar mevzusu? Bukonu hep bir soru işareti olarak cevabını aramaya devam edecektir.

 

            Son aylardaözellikle üzerinde köşe yazıları yazdığımız hacamat konusunda çok sorulargeldi. İnsanların bu konu üzerine olan ilgileri hayli çok oldu. Bundabahsettiğimiz etkenlerinde rolünün fazlasıyla olduğunu düşünüyorum. Bir sünnetolan bu yöntem İslamiyet’ten öncede uygulanan bir tedavi şeklidir. İnsanoğluçok eski zamanlardan beri bu yöntemi farklı şekillerde de olsa uygulayagelmiştir. Özellikle bu yöntemin uygulandığı bölgelere göre faydalarıdeğişmektedir. Ama detoks noktaları dediğimiz ve sünnet bölgesi olarak dabilinen noktalardan yapılan uygulamalar vücudun tamamı için tüm uygulamalardanönce yapılması gereken yerlerdir. Yapılan uygulamalardan sonra özelliklekronikleşmiş baş ağrılarında etkili sonuçlar alınmaktadır. Baş ağrılarınınbirçok sebebi vardır. Altta yatan bir sebep bulunamadığı ve çoğu zaman hayatboyu devam eden migren gibi ağrılarda da etkilidir. Bel ve boyun ağrılarınıoluşturan etkenlere göre uygulamanın etkisi de değişmektedir. Kalp ve karaciğerve diğer organların bölgelerine yapılan uygulamada problemin durumuna göreolumlu etkileri olmaktadır. Kadınlarda adet(regl) düzensizliği gibi problemlerede çözüm getirebilmektedir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarında da doğrubölgelere yapılacak uygulamayla fayda sağlanmaktadır. Şunu özellikle belirtmekisterim ki bel ve boyun ağrılarına neden olan fıtık(disk hernisi) ve kireçlenmegibi sorunlara hacamatın direkt bir etkisi yoktur. Ancak bu sorunlardan dolayıbölgede kaslar da spazm olur. Bu kasların tekrar eski haline gelmesiylerahatlama ve ağrılarda azalma şeklinde fayda görülebilir.

 

            Çağımızınhastalıkları olarak bakılan kronik yorgunluk, stres, halsizlik, unutkanlık,depresyon ve hafıza problemlerine de dolaylı yönden vücut sistemleringüçlenmesini sağlayarak güzel sonuçlar doğurabilmektedir. Sivilce, egzama gibiproblemlere vücudunun deri bölgesinde rahatsız edici olan hastalıklara dayapılan uygulamayla güçlenen savunma sistemi sayesinde etkin sonuçlaralınmaktadır. Bununla birlikte görme problemlerinde de kendine has bir etkisimevcuttur. Uygulama yapılan hastaların genel söylemi görme netliğinin arttığıyönünde olmuştur. Romatizmal hastalıklarda da dolaylı yönden olumlu sonuçlaralınabilmektedir. En çok merak edilen sorulardan biride işin manevi boyutuylaalakalı olandır. Bu noktada da hastalardan alınan geri bildirim genel birrahatlama ve üzerinden yük kalkması şeklindedir. Tabi sünnet için yapılanuygulama da ki sonuçlar diğer tedavi amaçlı olanlarda olduğu gibi kişiyeözgüdür.

 

            İnsanlarımızınçokça merak ettiği hacamat uygulamasının hala gizemli yönleri vardır. ABD veAvrupada hacamatın etkileri üzerine çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.Özellikle sporcuların performanslarını artırmak amaçlı olarak yaptırması veünlü kişilerin bu uygulamayı yaptırmaları son yıllarda hacamatın dünya bazındaduyulmasını sağlamıştır. İslam coğrafyasında da unutulmakta olan bir sünnetinihyası olarak hem de sağlık açısından hissedilen bir eksiklikten de kaynaklı,günümüzde bu tedaviye giderek artan bir talep vardır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

fzt.abdullah güdendede
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00