• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Soğuk Havalarda Kas Ağrılarına Dikkat

Abdullah Güdendede

Yılın her döneminde eklem ve kas ağrıları görülebilse de, özellikle kış aylarında bu ağrıların arttığı deneyimlenir. Öyle ki kronik eklem ağrısı olan hastaların büyük bir çoğunluğu, sağlık merkezlerini kış aylarında daha sık ziyaret etmekte ve ağrılarının arttığı yönünde şikâyet bildirmektedir.

Bunun bilimsel sebeplerini ortaya çıkarmak adına, uzun yıllardır, ağrıları tetiklemesi muhtemel olan çeşitli faktörleri inceleyen birçok çalışma yapılmıştır. Hastanın ağrısı ölçümlenemediği için, bu araştırmalar ile kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olmasa da tüm çalışmaların uzlaştığı nokta, soğuk havanın çeşitli ağrıları ortaya çıkarabileceği veya var olan ağrıların seviyesini artırabileceğidir. Her insanın ağrı eşiği benzersiz olduğundan, hissettiği ağrı da farklıdır. Buna rağmen bu ağrıların soğuk hava tarafından tetiklenmesinin sebepleri aşağıdaki gibidir: Barometrik Basınç Değişimi: Mevsimlerin geçişi ile değişen basınç, kasların, tendonların ve dokunun genişlemesine ya da büzülmesine neden olur. Bu da, eklemlerde ağrıya sebebiyet verebilir. Bunun nedeni, atmosfer basıncının, eklemlerin içindeki gazları ve sıvıları etkileyerek boyutlarının değişmesine neden olmasıdır. Bu durum, özellikle en ufak hava basıncına dahi duyarlı olan hastalar için zorlayıcıdır. Hareketsizlik: Kış aylarında, hava durumuna bağlı olarak hareketler kısıtlanır. Özellikle soğuk havalar sebebiyle çıkılamayan yürüyüşler, bacak kaslarının sertleşmesine neden olurken, eklem ağrıları da ortaya çıkar. Eklem Sıvısının Katılaşması: Düşük sıcaklıklar, eklemlerin içindeki sıvıyı tam anlamı ile katılaştırmasa da yoğunluğunu artırabilir. Bu da daha sert kaslar ve ağrılı eklemler anlamına gelir.

 D Vitamini Eksikliği: Bilindiği gibi kemik ve kas sağlığını ciddi oranda iyileştiren D vitamini vücutta, güneş ışığıyla temasın ertesinde sentezlenir. Her ne kadar balık, yumurta, yabani mantarlar, tahıllar ve süt ürünlerinde bulunsa da, D vitamini ihtiyacını beslenme ile karşılamak mümkün değildir. Ekim ile Mart ayları arasında dünyaya ulaşan güneş ışığı gücünde düşüş gerçekleştiği için kış aylarında D vitamini eksikliği yaşanabilir; bu da tahmin edilebileceği gibi eklem ve kas ağrılarını tetikler.

Bunların yanı sıra, bilim insanları soğuk havalarda vücudun ısıyı korumak ve kalp veya akciğer gibi merkezi organlara daha fazla kan akışı sağlayabilmek için başta kol, bacak, diz ve omuz eklem bölgeleri olmak üzere kan damarlarında daralma yarattığına dikkat çekmektedir. Düşük kan akışı da elbette ki eklemlerin sertleşmesine neden olarak, ağrı hissinin oluşmasına sebebiyet verir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00