• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 28 °C

Seçim sonucu partileri memnun etmedi

Erdoğan KAYA

7 Haziran 2015 Milletvekili seçimleri tamamlandı, şimdi değerlendirmeler yapılıyor. Yapılan değerlendirmelere baktığımızda seçim sonuçları hiçbir partiyi memnun etmemişe benziyor. Sadece HDP zafer kazandığını ve barajı geçtiğine seviniyor. Nasıl bir koalisyon olacağı konusunda bir karasızlık ortada görünüyor. Mecliste HDP nerede ise kilit parti durumuna geldi ve koalisyonu sanki onlar belirleyecek gibi.
Ak Partinin HDP ile bir koalisyonu görünmezken, MHP zaten böyle bir koalisyona yanaşmaz. Yanaşırsa bir önceki koalisyon sonrası barajın altına indiği gibi tekrar inme endişesi elbette yaşayacak. HDP dışardan destekli bir koalisyonda zaten pamuk ipliğine bağlı bir koalisyon olacağından sıkıntı var. En güçlü ihtimal ise dışardan destekli azınlıklı seçim hükümeti gibi görünüyor. Tabi seçimden yeni çıkmış partiler bunu göze alabilirlerse.
Güneydoğu Anadolu seçmeni beni yanılttığını da söyleyebilirim. Buradaki seçmen bilmem korkudan, bilmem HDP’ye sahip çıkmasından dolayı Ak Partiyi bu bölgede silmiş durumdadır. Yani Ak Parti bu bölgelerde oy kaybetmiş ve oyları HDP gitmiştir.
Tabi işin birde başka faktörleri var, bütün partilerin hedefinde Ak Parti vardı. Ak Partiyi nasıl iktidardan indiririz hesapları yapıldığını bilmeyen yok. Onun için Güneydoğu illerinde Ak Parti dışındaki bütün partiler sanki HDP’ye çalışmışlar. Çünkü Ak Partinin iktidardan düşmesi HDP’nin barajı geçmesine bağlı idi.
Zaten batıda, egede ve bazı illerde HDP Milletvekili çıkarmışsa Ak Parti dışından oy almıştır. Bunu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş açıkça söylüyor. “ bize verilen emanet oyları kazanacağız” diyor. Bu ne demek diğer partilerden kendilerine oy verildiği açıktır.
Bütün partilerin Ak Partiye saldırdığı bir seçimde, Ak Parti sanki buna çanak tutarcasına birçok ilde ahbap çavuş ilişkisinden dolayı tasvip görmeyen adaylarla seçime gitti. Bu yanlış aday belirlemeden dolayı Ak Parti 25 civarında Milletvekili kaybetti. Aslında seçmen Ak Partiye bir uyarı yapmak için kulak çekeyim derken yanlışlıkla kulak kopardı.
Seçim sonrası görüştüğümüz bazı Ak Partiye geçmişte oy verip de şimdi vermeyenler, “ biz bu kadar olacağını bilmiyordur, yanılmışız” diyorlar. Neden yanıldılar Ak Partiye azda olsa bir ayar verip tepki gösterelim. Ama her hâlükârda zaten 280’in üzerinde Milletvekili çıkarır yine iktidar olur düşündüklerini ben bu seçmenlerden bizzat duymuşumdur.
Peki, memnun olup olmadıklarını sorduğumda yanıldıklarını söyleyip pişmanız diyorlar. Koalisyonlar her zaman ülkemize yarar getirmemiştir. Gerek idari olarak gerekse ekonomik olarak ülke her zaman zarar görmüştür.
Pazar gecesi Kanal 68 Televizyonundaki seçim analizleri esnasında 4,5 saat canlı yayında kalıp seçim sonuçları ile ilgili yorum yaptım. Ertesi günü bazı arkadaşlardan sitem aldım, nedeni ise adayların ilimizde kabul görmemesini fazla eleştirdiğim yönünde.
Arkadaşlar ben açıkça oyumun rengini belirten bir gazeteciyim. Müsaade edin de zarar vermek adına 3 ay sustum. Seçim günü olsun bu suskunluğumu bozayım ve kim hak etti ise konuşayım. Söyleyin bakalım şu tablodan kim memnunsa bana anlatsın?
Ben oy verdiğim partinin yanlışlarını zarar vermemek adına yazmadı ise müsaade edin de seçim sonrası olsun yazayım. Zorunlu olarak istemediğim insana oy vermişsem iki cümle eleştiri hakkım olsun. Kimse kusura bakmasın, hiçbir kimse bulunmaz hint kumaşı değil. Ben o eleştirileri seçmenden her gün duyup onları savunmak durumunda kalmışımdır.
Bakın koalisyon görünür görünmez Dolar fırladı ve Merkez Bankası müdahale etti. Peki, bunlardan kimler zarar görecek dersen herkes zarar görecek. Ama alt tabakadaki insanlar daha çok zarar görecek ve sıkıntı çekecek. Ben hep bu endişemi dile getirmişimdir.
İnşallah sağlıklı bir hükümet kurulur, seçim bitmiştir ve ülkemiz yararına güzellikler bekliyoruz. Artık herkes önüne baksın ve eteğindeki taşları döksün. Çünkü bu tablodan hiçbir parti memnun olmamıştır. Ufukta yeni bir seçim göründüğü kaçınılmazdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00