• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Satın aldığımız hazır gıdaların içindeki “gizli tuza” dikkat.

Satın aldığımız hazır gıdaların içindeki “gizli tuza” dikkat.
Gıdaların etiketlerini kontrol edin ve daha az tuz tüketimi için tercihlerinizi değiştirin.

İçinde bulunduğumuz 20-26 Mart tarihleri arasında “Tuza Dikkat Haftası” nedeniyle Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyenlerinden Hayriye Konukçu, yaptığı bilgilendirme açıklamasında “Unutulan tehlike, gizli tuz tüketimi” konusunda halkımızı uyardı.

Günlük tuz tüketiminin 5 gramı geçmemesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Konukçu; “Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı aldığımız hazır gıdalarda fazlası ile mevcuttur. Hazır gıda alırken mutlaka etiketlerini kontrol edip, yemek tercihlerimizi daha az tuz tüketecek şekilde değiştirmeliyiz” dedi.

Tuz tüketimi arttıkça kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski de artıyor

Diyetisyen Konukçu; “Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türleri başta olmak üzere önemli halk sağlığı sorunlarına neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü;  hastalıklardan korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir” dedi.

Unutulan Tehlike: Gizli Tuz Tüketimi

Yediğimiz tuzun büyük bir kısmı satın aldığımız hazır gıdaların içinde gizlidir diyen Diyetisyen Hayriye Konukçu; “Aşırı tuz içeren hazır gıdalar, Hazır soslar (soya sosu, ketçap sos, barbekü sos, tartar sos, salsa sos, hardal, makarna sosu gibi), atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, ekstrüde ürünler, patlamış mısır gibi), tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.), turşu ve salamura (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri ile aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir” dedi.

Konukçu; “Geleneksel olarak evlerde hazırladığımız turşu, salça, tarhana, kurut, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınmalıyızdedi.

Sofranızdan tuzluğu kaldırın, yemeğe sonradan tuz ilave etmeyin

Mutlaka tuz kullanılacaksa iyotlu tuz kullanmanın daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Konukçu, “Kullanacağımız tuz miktarı günlük olarak 5 gramı yani bir tepeleme çay kaşığı veya1 silme tatlı kaşığını geçmemeli. Sofranızda ki tuzlukları kaldırın. Yemeği sonradan tuz  ilavesi yapmayın. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanmak daha sağlıklıdır. Unutmayın tuz tüketimi arttıkça, kalp damar hastalıklarına yakalanma riski de artmaktadır” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00