• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Sanal Sağlık

Abdullah Güdendede

FizikTedavi ve Güncel Sağlık Sorunları

Teknolojikgelişmeler çoğu hizmete sanal yoldan ulaşmamızı sağlıyor. Kıyafetten kitaba süseşyalarından sağlık malzemelerine artık sanal alışverişi kullanarakalınabiliyor. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen bunun gibihizmet alanları gün geçtikçe artıyor. Artık uzaktan eğitim çağına bile girdik.Sağlık camiası da bu teknolojik imkânların gelişmesinde nasibine düşeni alıyor.                 

Sağlıktatetkiklerin yapılması tedavi aşamasında teknolojik gelişmelerdenfaydalanılıyor. Bireylerin sağlığına verdiği önemse günden güne artıyor.Televizyon, gazete, dergi ve internet ortamında alanında uzman kişilerin kendialanıyla alakalı bilgilendirici programları ve yazıları farkındalık düzeyiniartırıyor. Bilinç düzeyinin artması koruyucu yaklaşımların öğrenilmesi vehastalığın tedavisi için kapsamlı bilgiye ulaşmakta endişelerin önüne geçmesinesebep oluyor.

Sağlığımızilgili bir problem başladığında tedavisi için en kısa zamanda ve en kesinçözümü bekleriz. Bu beklenti çoğu zaman verilen tedavinin süresinin kendinceuzun gelmesi ya da hastalığın türüne göre tedavisinin belirli bir aşamaya kadarolması, güven problemi ve medyatik şahıslara olan aşırı güven gibi sebeplerçoğu zaman uygulanan tedaviyi onaylatma yoluna kadar insanları götürüyor. Fiziktedavi alanı itibariyle biraz daha farklı oluğu için bu alanın tedaviprensipleri, hasta üstüne düşen sorumluluğun fazla olması, sorunun tamamençözülmesinin çoğu zaman hastanın bireysel katılımının gerektirmesi insanlarıkolay yoldan tedavi arayışına itiyor. Hal böyle olunca çoğu zaman gereksizgirişimlerle sonuçlanan birçok olayla karşılaşıyoruz. Televizyon başından her arayanatabanlık verildiği bir programı arayan hasta, kendisine verilmiş yardımcıcihazı bırakıp bunu kullanmaya başlaması gibi örnekler bunun en barizgöstergesidir. Yine her derde daha tek bir ilaç! Reklamları da hastaları yanlışyönlendirmektedir. Bir nevi umut tacirliği yapılmaktadır.

Hastalarınözellikle alanında uzman kişilerin vereceği ve resmi kanallardan alacağınıtedavilere devam etmesi gerekir. Son zamanlarda artan her derde dava diyesatılan, resmi bir sorumlusunun bulunmadığı ilaç ve türevleri bitkiselkarışımlarda olsa uzak durmalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon noktasında daaynı hassasiyeti göstermek gerekir. Özellikle günümüzde revaçta olduğu dönemdealternatif tedavilerin iyice arttığı şu zamanda gayri resmî yollardan, aksidurumlarda sorumlusunu bulamayacağınız yer ve kişilerden uzak durmalısınız.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Fzt. Abdullah Güdendede             

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00