• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Omurga eğrilikleri

Abdullah Güdendede

fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları




Dünyanın vazgeçilmez bir çekimkuvveti vardır. Soyut ve somut manada da bu bir gerçektir. Biz somut manasıüzerine biraz kafa yoracağız. Canlı bir varlık olan insan sürekli olarak birenerji girdisine muhtaçtır. Yaşamını devam ettirmesi için bu enerjiyikullanması gerekir. Uyku ve dinlenme halinde de vücudumuzun kullanması gerekenenerji ihtiyacı vardır. Enerjiyi kullanmak için birçok sistemin kendine göreihtiyacı varken kas-iskelet sistemi de vücudun yer çekimine karşı kendivarlığını koruması ve sonrasında fıtratında olan şekli alabilmesi içinkullanır. Postür diye tabir edilen ideal duruş şeklimizde tam olarak iç ve dışfaktörlere karşı vücudumuzun en az enerji harcayarak adapte olması halidir.

 

Hayatın akışı içerisinde ne yapıpedip biz bu vücut düzgünlüğümüzü(postür) bozacak bir şeyler buluyoruz. Omurgaeğriliği dediğimiz sorunda tam olarak burada başlıyor. İlerleyen dönemlerdebelirli bir alt yapısı olması koşuluyla da skolyoz dediğimiz uzun süreli birhastalık baş gösteriyor. Her şey yolunda giderken neden peki vücutdüzgünlüğümüzü koruyamıyoruz. Aslında kasıtlı olmadan edindiğimiz bu yapıyıkasıtlı davranışlarla anormal hale getiriyoruz. Daha açık bir söylemle çoğuzaman biz isteyerek bunu yapıyoruz. Peki, bu duruş bozukluğunu nasılediniyoruz. Çok uzaklara gitmeden özellikle ergenlik dönemi başlangıcı vesonrasındaki döneme bakmak gerekir. Sorunun temelinde artan hareketsiz yaşamolduğunu görüyoruz. Gün geçtikte hayatı kolaylaştıran teknoloji küçük yaştanitibaren en az hareketle en çok nimete ulaşmamızı sağlıyor. Bunun yanındasınavlar artık başlı başına bir sorun teşkil ediyor. Toplumun büyük bir kesimiartık küçük yaşlarda masa başında vakit geçiriyor. Masa başı pozisyonlarındakihatalar ise sonrasında ileri vaade kalıcı fiziksel sorunlara kapı aralıyor. Bunlarındayanında çağın sorunlarından olan stres, yorgunluk ve psikolojik problemlerdeomurganın ve dolaylı yönden de vücudun anormal şekilde pozisyon almasına yolaçıyor. Bunların sonucu olarak ta bozulan postürle birlikte sağlıkla alakalıartan şikâyetler başlıyor.

 

Vücut düzgünlüğünü etkileyentemel faktörlerin başında kaykıl diye tabir edilen oturma şekliyle omurganınfarklı noktalarına gereksiz yük binmesi gelir. Sırt ve yakın bölge kaslarınınkuvvetsiz olması, bu kaslar arasındaki uzunluk gerilim ilişkisinin bozulması dayapının korumasız hale gelmesine sebep olur. Ergenlik döneminde özellikle kızçocukların göğsü saklama çabası, ergenlikle birlik vücudun ani büyümesi vekontrolünün zorlaşması, sırt çantalarını kullanırken hatalı taşımapozisyonlarının kullanılması, estetik kaygılar nedeniyle çoğu zaman doğruolmayan ayakkabı seçimi, düzenli egzersiz alışkanlığının kazanılamamış olması, travmatikdurumlar ve genetik olarak yatkınlık temel sebeplerdir. Bunların ilerleyenzamanda omurga eğriliği problemine yol açacaktır. Devam eden hatalarla birlikteise omurganın olağan eğrilikleri bozulmaya başlar. Genetik alt yapısıylabirlikte skolyoz dediğimiz omurganın üç düzlemde de meydana gelen eğrilikleribaşlayabilir.

 

Buradan ailelere düşençocuklarını gözlemlemek anormal duruş ya da oturuşlarında uyarmak.Bahsettiğimiz hataların yapılmasını önlemek ve özellikle küçük yaşlardanitibaren banyo esnasında sırtındaki noktaların aynı doğrultuda olması ve omuzseviyelerinin hemen hemen birbirine yakın olmasına dikkat etmektir.Aktif olarakkullandığımız tarafın omuz seviyesinin biraz yukarda olması ise her  insanda olan bir şeydir. Sağlıklı yaşam için herdaim en önemli kural hastalığa yakalanmadan önce tedbiri almaktır. Bu yüzdenrutin egzersizleri hayat boyu yapmak gerekiyor.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günlerdileğimle…

fzt.abdullah güdendede

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00