• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C

Omurga Açıklığı

Abdullah Güdendede

Fzt. AbdullahGüdendede

İnsanoğlu hastalıklarla yüzleşmeye anne karnını düşmesiyle başlar. Çoğufaktörler insanda hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir. Özellikle doğumdansonraki süreçte çevresel faktörlerin rolü önemli oranda artar. Bunun yanındaçoğu zaman tek başına çevresel faktörler tek başına yeterli değildir. Genetikyapıdan gelen bazı yatkınlıkların olması ve hastalıkların soya çekimden dolayıiçte barındırılması da hastalığın görülmesinde önemli koşullardandır. Annekarnına düşme süreci bile bazı hastalıkların önlenmesi için vaktin geçmişolması anlamına gelebiliyor.

                Omurga açıklığı dediğimizhastalık (spina bifida) anne karnında 3-4 haftalıkken oluşur. Bu demek oluyorki hamile olduğunuzu anladığınız da zaten bebekte bu hastalık vardır. Omurgaaçıklığı tam olarak omurgadaki yapının kapanmaması ve çoğu zaman sırtta birkese halinde siniri de içine alan bir çıkıntının oluşmasıdır. Hastalığınseviyesine göre bu az hatta hiç belirgin olmayabilir. Kesenin bulunduğu omurgaseviyesine göre sinir etkilenmesinden ötürü duyu ve hareket kaybı vardır. Duyuve hareket kaybı sinirin gördüğü zarara göre değişmektedir. Tamamen ikisinin dekaybolması olabileceği gibi çok azda etkilenebilir. Bu süreçte çoğu zamanhidrosefali görülmektedir. Hidrosefali beyin omurilik sıvısının dolaşımınınbozulmasıyla aşırı miktarsa artmasıdır. Kafa bölgesinde bu basınçla birlikteaşırı büyüme meydana gelir ve cerrahi operasyonla düzeltilir.

                Hastalığınönlenmesiyle alakalı olarak şuana kadar yapılan çalışmalarda folik asiteksikliğinin etkisi üzerinde duruluyor. Anne adayı gebe kalmadan önce folikasit vitamini takviyesi yapılması hastalığın görülme sıklığını azaltmaktadır.Folik asit yani B vitamini özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.Bunlardan bazıları; pancar, brokoli, turunçgiller, kerevizdir . Tabi uzmanyardımı almak gerekir. Sadece vitamini almak yeterli olmayabilir. Vücuttakullanımıyla alakalı sorunların olması da muhtemeldir. Bununla birlikteözellikle alkol, sigara ve düzensiz yaşam gibi sağlıksız yaşam koşullarındanuzak durulmalıdır.

                Tedavi noktasında ise özelliklehastalık olduktan sonra tamamen bir tedavisi yoktur. Hastanın etkilenmeseviyesine göre çeşitli tedavilerden sonra kalan süreç tamamen fizik tedavi verehabilitayonla devam eder. Hastanın eve kapatılması doğru değildir. Özel eğitimve rehabilitasyon merkezlerinde devlet destekli ücretsiz hayat boyu tedaviolanağı vardır. Buradaki fizyoterapist tarafından hastanın bulunduğu seviyenintespitinden sonra mümkün olabilecek en üst seviyeye çıkarmak ve oluşabilecekikincil sağlık problemlerinin önüne geçmek için gerekli tedaviye başlanır.

                Sağlıklı, mutlu ve ağrısızgünler dileğimle…

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00