• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Kulunç

Abdullah Güdendede
 
 
 
 
                        Fizik Tedavi ve Güncel Sağlık Sorunları

                             

                          

                    Myofasial Ağrı Sendromu( Kulunç)

Yorucu bir günün sonunda başınızı yastığınıza koyup gün içinde yorulan zihin ve beden ikilisini dinlendirmek için uyursunuz, gece o kadar hızlı geçmiştir ki sabah uyandığınızdaysa hala devam eden yorgunluk belirtileri sizi rahatsız ediyordur. Yataktan kalkmak için uğraşırken bütün gece hiç kıpırdamadan uyuduğunuz halde sizi bir sürpriz beklemektedir. Zor geçen bir günün ardından dinlemenin her şeye iyi geleceğini zannederken boynunuzu bir tarafa çevirmenize sanki gizli bir güç engel olur hissini tüm benliğinizle yaşarsınız. Ensenizden omzunuza kadar yayılan bir ağrı gerçekten sizi rahatsız etmeye başlar. Nerden geldiğini anlayamadığınız bir sertlik vardır. Dokunduğunuzda gergin bir bant şeridi varmış gibi hissederseniz. Bununla birlikte işin en kötü tarafıysa ağrı vardır.

Günümüzde bahsettiğimiz olay örgüsüyle karşılaşmayan çok az kişi var.Yukarıda bahsettiğimiz hastalık halk arasında kulunç ya da yel vurması şeklinde bilinir. Kompleks bir hastalık olmamasına karşın rahatsız edicidir ve günlük yaşamımızı olumsuz etkilemektedir. Tedavisini geciktirmek, süreci çok daha zorlaştıracaktır. Sürekli tekrar eden ağrılar sizi çoğu zaman çileden çıkarabilmektedir. Tedavi edilmediği sürece bu rahatsızlık devam edecek yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyecektir.  Kasın ya da kasların etkilenmesiyle oluşsa da ağrılardan bölgesel olarak şikâyet edilir. Ağırlarının söylemleri genelde boynum, belim, sırtım, kolum ağrıyor şeklindedir. Bu yüzden de diğer hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

Tedavisinden önce sakınmak gereken şeylere değinmek gerekirse, öncelik soğuk ve sıcak ortam değişmelerine dikkat edin, direkt soğuğa maruz kalmayın. Kaslara ani yüklenmelerden kaçının, vücudunuzu tekrarlı travmalara maruz bırakmayın, stres; her zamanki gibi uzak durmanız gereken bir faktör, doğru oturma, yük kaldırma ve uyku pozisyonlarınıza dikkat edin, sürekli aynı pozisyonda kalmaktan sakının.

Tedavisinde ise fizik tedavi büyük öneme haizdir. Germe egzersizleri, kuru iğneleme tekniği, çeşitli gevşeme teknikleri, elektro fizyoterapi ajanları(TENS, ultrason) başta olmak üzere diğer birçok tedavi şekli vardır. Mühim olan, öncesinde tedbiri almak, maruz kalmışsak tedavisini geciktirmemektir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

 

                               Fzt. Abdullah GÜDENDEDE

                             a_gudendede@hotmail.com

 

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00