• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Kudüs için Türkiye ayaktaydı

Erdoğan KAYA

       ABD’nin Kudüsü İsrailin Başkenti ilan etmesi sonrası Türkiye ayakta idi. Tabi Aksaray siyasileri ve sivil toplum kuruluşları Cuma günü Ulu Camii önünde Cuma namazı çıkışı büyük bir kalabalık ABD’nin Kudusü İsrailin Başkenti ilan etmesini öfke ile protosto etti.

     Aksaray Belediyesi, AK Parti İl Başkanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen programla Ulu Cami avlusunda toplanan binlerce vatandaş Kudus´ün yanında olduklarını haykırarak İsrail´i protesto ettiler.. Programda bir açıklama yapan STK Platformu Başkanı Eyüp Dağdaş, Kudüs´ün kutsallığın başkenti olduğunu belirterek, "Müslümanların ilk kıblesi, göz bebeği, bölgenin gayrimeşru devletinin sözde başkenti olarak açıklanmasıyla ilgili haklı tepkimizi dile getirmek için burada toplandık. 

       Kudüs, adı üzerinde kutsallığın başkentidir. Kudüs, şimdi esir, zincirlerle bağlanmıştır. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ifade ettiği üzere, Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Gönül bağımızın olduğu hiçbir coğrafyaya kayıtsız kalamayız. Bugün, barışı ve istikrarı tehdit eden bu adımları atanlar bu beldelerin huzurunu kaçıranlar, elbette Allah´ın lanetine uğrayacaklardır" dedi.

       Programa Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, merkez ilçe Başkanı Hamza Aktürk, sivil toplum kuruluşları ve vatandaş katıldı.

      Türkiye genelinde Kudüs tepkisi gösterilirken, Sayın Cumhurbaşkanımız dünyada en şiddetli şekilde tepki gösteren liderlerdendir. Hatta bununla kalmayıp diğer ülkelerin liderleri ilede görüşerek ABD’nin bu kararına ortak tepki gösterilmesi çağrısı yaptı.

       Avrupanın cılız ve kayıtsız kalaşını anlarım, ama şu müslüman gördüğümüz ülke liderlerine ne demeli? Hele Mısır ve Sudiarabistanın ABD’nin kapı kulluğunu yaparak sessiz kalmaları ne olduklarını ortaya koymaktadır.

     Zaten Mısır ve Sudiarabistan zaten ABD bu kararını kapalı kapılar arkasından onaylamışlar. Eğer İslam ülkeleri olarak geçinen bazı ülkeler Sayın Erdoğan gibi ciddi manada tepkileri olmuş olsa idi böyle bir kararın çıkmasına Amerika cesaret edemezdi.

      Ne imiş efendim, ABD seçimlerinde Yahudi lobisi Turumpu desteklemiş. Turumpta bunlara Kudüsün İsrailin başkendi ilan edeceği sözünü vermiş. Sözü nasıl açıkladı Kudüsü içerden vuran Mısır ve Sudiarabistanın desteği sonucunda. Çoğu insan Kudüs ile ilgili bilgi sahibi değil, ben biraz bilmeyenler için Kudüsü tanıtayım.

     Târihi çok eskilere dayanan Kudüs şehri, târih boyunca pekçok işgâl ve yağmaya uğradı. Âsurlu hükümdârı Buhtunnasar (Nabukatnazar) Kudüs'ü zabt ettiği zaman şehri yakıp yıktı. Mescîd-i Aksâ'da bulunan altın, gümüş ve diğer mücevherleri Babil'e götürdü. M.S. 70 senesinde Romalılar tarafından tekrar işgâl edilerek yakılıp yıkılan Kudüs şehri, 120 yılında tâmir, hazret-i Ömer'in halîfeliği sırasında da müslümanlarca fethedildi. 1099 (H.492)'de haçlılar (hıristiyanlar) Kudüs'ü istilâ edince yakıp yıktılar.

       Pek çok müslümanı kadın ve çocuk demeden kılıçtan geçirdiler. Bu arada Mescid-i Aksâ'yı da yağmalayıp üstüne haç diktiler. İçerisine heykeller koyarak kiliseye çevirdiler. Sultan Salâhaddîn-i Eyyûbî 1187 (H. 583)'de Kudüs'ü haçlılardan kurtarıp, Mescid-i Aksâ'dan haçları ve putları kaldırttı. Yavuz Sultan Selîm Han zamanında Osmanlı idâresine giren Kudüs, Birinci Dünyâ savaşından sonra, müslüman Türklerin elinden çıktı. 1967 (H. 1387)'deki Arap-İsrâil savaşında Kudüs, yahûdîler tarafından işgâl edildi.         Müslümanlar hicretten on altı ay sonraya kadar Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya yönelerek namaz kıldılar. Peygamber efendimiz (S.A.V.) mîrâca buradan yükseldi.          Hazret-i Ömer Kudüs'ü feth edince, Kudüs'teki kiliselere dokunulmaması için emir verdi ve hıristiyanlarla anlaşma yaptı. Kudüs ahâlisine bir de emannâme (emniyet

belgesi) verdi. Emannâmede buyurdu ki: "İş bu mektûb, müslümanların emîri Ömer bin Hattâb'ın, İlyâ (Kudüs) ahâlisine verdiği emân mektubudur ki, onların; varlıkları, hayatları, kiliseleri, çocukları, hastaları sağlam olanları ile öteki milletler için yazılmıştır..." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00