Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
Günümüzde hastalık ve sağlıkkavramları çok fazla kullanmaya başladığımız kavramlardandır. Hayatımızı bukadar çok ilgilendiren bu iki konu giderek önemini de artırmaktadır.Devletlerin sağlık için yaptıkları yatırımlar gün geçtikçe artıyor. Tedaviamacıyla her geçen gün yeni bir icat ortaya çıkarken, tedavi çeşitliliği deartıyor. İlaç sanayinin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Sağlıkta tedaviiçin yapılan masraflar geniş bir yelpaze de yapılan çalışmalarla giderekdevletler için artan bir maddi külfet oluyor. Bunun yanında hasta açısındanbakılınca hastalıkla günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlanması, işe gidememe vemaddi külfet gibi yaşamı zorlaştıran kısıtlamalar meydana gelmektedir. Bu durumbaşta bireyi hastalıktan korunmaya iterken devletlerin maliyetleri azaltmak içinkoruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmesine de katkıda bulunmuştur.
Koruyucusağlık hizmetlerinde birinci aşama, kişisel ya da toplumsal düzeyde sağlığıgeliştirmek amacıyla, aşılanma, fiziksel olarak gerekli kapasiteyi sağlama,dengeli beslenme, çevrenin güvenli hale getirilmesi ve duygusal yönden iyi durumdaolmak için gereken önlemlerin alınmasından oluşmaktadır. İkinci aşama, sağlığınbozulma olasılığı karşısında erken tanı ve tedavi önlemlerinin kişisel vetoplumsal düzeyde alınmasıyla gerçekleşir. Üçüncü aşamada ise; hastalığa bağlıolarak gelişebilecek sakatlık ve kalıcı bozuklukların en aza indirgenmesi,hastanın yeni duruma uyumunun sağlanarak yaşam kalitesinin arttırılması içinalınması gereken önlemler mevcuttur. Bunlar rehabilitasyon hizmetlerininalanına girmektedir. Koruyucu sağlık hizmetleri, çevreye ve kişiye yönelikhizmetler olarak ikiye ayrılır. Bütün bu koruma aşamaları ve rehabiliteseviyesinde en çok sorumluluk fizyoterapistlere düşer. Günümüzde teknolojikgelişmeler çoğu zaman bireylerin daha az hareket etmesine ve az enerjiharcamasına neden oluyor. Bunun yanında farklı meslek gruplarının çalışmakoşulları dolayısıyla belli pozisyonlarda aynı hareketi tekrarlaması da fizikselolarak sağlık sorunlarına kapı aralar. Öğretmenlerde omuz, işçilerde bel veboyun ve masa başında çalışanlarda ellerle ilgili problemler bunlara en güzelörnektir. Bunlar edimsel olarak gelişirken birde hayatın doğal bir getirisiolan yaşla birlikte kas-iskelet sisteminde meydana gelen sorunlarsa beklenen birsonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Beklenen sonuca karşın fizik tedavininkoruyucu yaklaşımlarıyla bunu çok geciktirmek mümkündür. Asıl üzerinde durmakistediğim konuda işin bu kısmıdır.
Erken fiziksel yaşlanma ne yazıkki toplumumuzda çok gördüğümüz bir sorun. Çoğu zaman engellenebilecek veyaertelenebilecek fiziksel rahatsızlıkları uygun koruyucu sağlık hizmetlerindenyararlan(a)madığımız için daha genç yaşlarda hayatımızın bir parçası halinegetiriyoruz. Bel ve boyun problemleri, omuz problemleri, fazla kilo, menisküsyırtıkları, el bileği problemleri, diz de ağrı, kulunç, kas romatizmaları,aerobik kapasite düşüklüğü, erken yorulma problemleri, güçsüzlük ve daha birçoksorun… Fizik tedavi ve rehabilitasyonun koruyucu yaklaşımlarıyla basit birşekilde engellenebilir. Biz toplum olarak ve devlet olarak bunun pek farkındadeğiliz. Bilmediğimizi bile söyleyebilirim. Avrupa da ilkokul sıralarında belve boyun koruma prensipleri ders olarak öğrencilere öğretilirken bizde halasağlık hizmetlerinde fizyoterapistler tedavi noktasında bile yeterli istihdamedilememektedir.
Bireylerin aile hekimliğisisteminde fizyoterapist bulundurularak hastalanmadan önce koruyucu sağlıkyaklaşımlarından yararlanmaları sağlanmalıdır. Uygun şekilde fizyoterapististihdamı bireyin yaşam kalitesini artıracak hem de sağlık için masraflarınazalmasını sağlayacaktır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Fzt.AbdullahGüdendede
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.