• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Korkudan uzak bir Bayram

Erdoğan KAYA

Salı günü mübarek kurban bayramını hep birlikte idrak edeceğiz. Bu bayrambiraz masraflı bir bayram olduğu kadar, garibanlar içinde mutlu bir bayramolmalı. Hele şu deri baskısı sona erdi ya o bir ayrı mutluluk. Paranızla yerinegetirdiğiniz bir ibadetin sonunda kestiğiniz kurbanın derisine zorla el konmasınerede ise yaptığınız ibadeti çığırından çıkarıp sizi isyan ettiriyordu. Bubayramda hükümetin aldığı bir kararla bu baskı son buldu ya onun için korkudanuzak bir bayram yaşayacağız.
Geçtiğimiz yıllarda iki sefer deri mağduru oldum. Birisinde deriyi bir hayırkurumuna yâda ihtiyacı olan bir kişiye vermek istedim. Ama derimiz elimizdenzorla alınarak el konmuştu. Deriden vaz geçtik işin içinde birde karakolagötürülmek vardı. Neyse ki derinin gitmesine razı olduk, karakola götürülmemizeşükretmiştik.

Birisinde de geçen sene derimiz başka yere vereceğimiz için elimizdengitmişti. Dedim bu sefer deriyi satayım onun parasını bir fakire vereyim diyedüşünüp eski terminal içindeki dericiye götürmüştüm. Nereden bileyim oradasivil polislerin beklediğini. Arabamızı yanaştırır yanaştırmaz iki sivil polisderimize el koymuştu.

Bunun anlamı şu demekti, kendi alın teriniz ve kazancınızla aldığınızelbisenizi sırtınızdan soymaya benziyordu. Hani demokrasi, din ve vicdanhürriyeti vardı? 28 Şubat sürecinde vatandaşın kendi isteği ile hayırkurumlarına verdikleri derilerden dolayı birçok hayır kurumunun derisine elkonup aylarca hatta yıllarca yargılananlar olmuştu.

Böyle bir anlayış ve düşüncenin neresinde demokratik bir özgürlük varkardeşim. Demir perde ülkelerinde bile görülmeyen özgürlüğün kısıtlandığınıülkemizde yaşadık. Aslında ihtilal açıktan yokmuş gibi görünüyordu ama bal gibigizli ihtilaller yaşadık. Eğer aldığınız kurbanın derisini istediğiniz gibitasarruf edip kullanamıyorsanız. Bundan dolayı karakola götürülüp hattamahkemeye çıkarıldı iseniz bunun adı demokrasi değil bal gibi ihtilaldi. Halabu düşünceyi savunanların olduğunu biliyorum, onların hangi akla hizmetettiklerini de anlamış değilim.
Kurban Vacip olan bir ibadet, amaçları dini kurallarla belli. Kurbanın etikendi ailen, eş dost ve fakirlerle bölüşmektir. Boğazına bir yıl boyunca etgirmeyen insanların da boğazına et girmesidir. Yoksa derin dondurucuya doldurupbir yıl boyunca kurbanın etini yemek değil.
Ben fetva müessesesi değilim, ama az çok bu konularda karıştırdığımız fıkıhkitapları var. Kurbanı bahane ederek etlik kesmeyeceğiz, eğer etlik keseceksekkurbanın dışındaki zamanlarda bunu yapacağız. İbadeti amacı dışında kullanmadandini emirlere uyacağız.

Ben çok kurban kesenlerden duyduğum çok çirkin ve yanlış düşüncelerdemevcut. Falanın kurbanından şu kadar et çıkmış bizimkinden az çıktı gibi sızlanmalaroluyor. Be kardeşim sen etlik mi esiyorsun kurban mı kesiyorsun. Yaptığımızibadetin hayrını koymuyoruz, buradaki maksat durumu iyi olanların şartlarauygun kurban kesmesi. Sen kasapmısın ki etin kilosunu hesap edip kestiğinkurbanı kurbanlıktan çıkarıyorsun. Sen ibadet yapıyorsun, vatandaşa et satmakiçin kasaplık yapmıyoruz.
Et gibi deride çok önemli, nereye ve nasıl verileceği açık bir şekildebellidir. Fakirlik ve dini ibadet olarak yerine getirdiğimiz derilerde dinikurallar içinde uygun yerlere vermeliyiz. Öncelikle en yakınımızdaki ihtiyaçsahiplerine vermeliyiz. Eğer ihtiyaç sahibi yoksa uygun olan bir hayır kurumunavermeliyiz. Dini amaç taşımayan ve Kuran hizmeti olmayan, yâda bütün insanlarınyararlanacağı bir hayır işine verebilirsiniz. Dini amacı olmayan dernek, partigibi benzeri derilere deri verilmemeli.
Onun için bana göre eskiden derinin verildiği bazı yerler umumun hizmetinesunulan amacı dışındaki yerler değildi. Alt tabakadan yapılan paylaşımlaryerine devede kulak giderdi. Deri toplayan muhtarlardan tutun, burada görevliolanlardan devam eden yüzde paylaşımları ben çok iyi biliyorum. Onun için SayınBaşbakana çok teşekkür ediyorum, bunun önünü açarak deri hürriyetimize yenidenkavuştuk. İsteyen istediği gibi parasıyla aldığı kurbanın derisini tasarrufetsin.

Bu arada kurban bayramı vesilesi ile kucaklaşarak, büyükleri mutlakaziyaret etmeliyiz. Bayram alışkanlığımız devam etmeli, tatili uzun görüpkaçmayalım çocuklarımızı da bu manevi değerlerimizi aşılayalım. Ben bu vesileile şimdiden bütün okurlarımın, Müslüman kardeşlerimin bayramını kutlarken,dünyada akan kanın ve savaşların durmasını Cenab-ı haktan diliyor, herkesinbayramını kutluyor sağlık ve afiyetler diliyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00