• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit KARACA, "4 Şubat Dünya Kanser Günü” mesajı!

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit KARACA, "4 Şubat Dünya Kanser Günü” mesajı!
Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit KARACA, 4 Şubat Dünya Kanser Günü bir mesaj yayınladı.

Dr. Karaca Mesajında; 

“4 Şubat Dünya Kanser Günü” kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla her yıl ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklere sahne olmaktadır. Bilindiği üzere Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Ülkemizde en çok görülen çeşitleri erkeklerde akciğer kadınlarda ise meme kanseridir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Kanseri önlemek mümkündür ve öncelik, hastalığın erken teşhisi değil, bedenimizi sağlıklı tutup hastalanmayı engellemektir. Ayrıca doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Bu oran gerçekten büyük orandır. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

Gelecekte giderek daha büyük ve ciddi bir toplum sağlığı sorunu olacağı öngörülen kanserin meydana getirdiği ruhsal sonuçları, bunları tanıma ve tedavi etme süreçleri önemlidir. Kanserin ruhsal ve toplumsal yönleri göz ardı edilmemesi gerekir. Kanseri her aşamada önlemenin, erken tanı ve tedavinin sağlanmasının ve kanserli hastalara yaşamlarının her döneminde gereken destek ve katkının sağlanmasının koşulları sağlanmalıdır. Kanser sadece bu hastalığa yakalanan bireyi değil tüm ailesini ve yakınlarını derinden etkileyen bir durum olarak değerlendirilmeli ve ona göre bir mücadele yaklaşımı geliştirilmelidir.

Toplum olarak Sağlık Bakanlığımızın yönergeleri doğrultusunda yapılan tüm çalışmalara gerekli özeni göstermeli, üzerimize düşen sorumluluklar çerçevesinde bu toplumsal sağlık sorununa karşı mücadeleye ve bilinçlenmeye devam etmeliyiz. Devlet ve toplum olarak biz farkındayız, kanseri yeneceğiz.

 

 

                                                                                                 Dr. Seyit KARACA

                                                                               Konya Tabip Odası Başkanı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00