• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

(K)olay Doğum

Abdullah Güdendede

 

FİZİK TEDAVİ VE GÜNCEL SAĞLIK SORUNLARI

 

         İnsan neslinin devamı için tek yoldoğumdur. Doğuma kadar olan hamilelik süresince bireyde fiziksel ve hormonsaldeğişikler meydana gelir. Artık vücut diğer bir canlı içinde ihtiyaçlarıgiderecek şekilde çalışmalıdır. Hal böyle olunca bu değişimler bireyi fizikselve psikolojik yönden fazlasıyla etkiler. Asıl mesele ise fiziksel değişikliklereadapte olabilmek, en kolay şekilde doğumu gerçekleştirebilmek ve sonundabireyin baştaki görünümüne kavuşabilmesidir. İşte (k)olay doğum günümüzdepopüler bir mevzular arasındadır.

        

         Doğum doğal bir süreçtir. Bu sürecianormal durumlar haricinde biraz daha zorlaştıran çoğu zaman kendimiz oluyoruz.Kulaktan dolma bilgiler endişenin ve korkunun artması neden oluyor. Gerekligereksiz tavsiyeler ve iki can taşımanın getirdiği sorumluluk anne adayınıtedirgin ediyor. Psikolojik olarak zor bir süreç geçerken bir de yoğun fizikseldeğişimler ve estetik kaygı işi biraz daha zorlaştırıyor. Hâlbuki doğum doğalbir süreçtir. Süreci zorlaştıran çoğu zaman yaşam tarzımız ve uzmantavsiyelerine kulak asmamızdır. Çağın hastalığı olan hareketsiz yaşam ve korkugibi sebeplerle de hem doğum zorlaşıyor hem de anne adayının beklentininüstünde fiziksel tahribata uğramasına yol açıyor.

        

         Hamilelikte yapılacak fizikselaktiviteler doğumu kolaylaştıracağı gibi sonrasında da meydana gelecek fizikselproblemlerini de önler. Günümüzde zaten teknolojiyle hareket alanımızıdaralmışken evlere ve koltuklara hapsolmuş bireyler hamilelik sürecininözündeki doğallığı altüst ediyor. Bu durumda uzman yardımı artık zorunlulukhaline geliyor. Özellikle hamilelik sürecinde başlanarak bir fizyoterapistgözetiminde ve tavsiyesi ile yapılacak önerilerle anne karnında bebeğe gidenkan miktarının artmasına ve böylece beslenmesinin artmasına neden olur.  Bunun yanında zor ve uzun süren doğumlar daolumlu sonuçlar alınmaktadır. Doğum süresi kısalmakta ve kolaylaşmaktadır. Hamileliğingetirdiği kilolar ve bebekle artan yükü doğru şekilde adapte olarak taşımak ikincilolarak ortaya çıkacak bel boyun ve diğer fiziksel sorunlardan da korunmanızısağlar.

        

         Hamileliğin başlamasıyla birliktefizyoterapiste danışarak uygun programın çizilmesi ve size özel planınyapılmasıyla başlayacak süreç doğum sonrasına kadar devam edecektir. Hem anneadayının hem yeni doğanın sağlığı açısından çok önemli sonuçlar doğuracaktır.Anne için estetik kaygılar ve kilo problemlerinin de kolay aşılması sağlanacak.Zor ve uzun süren doğumla anne ve bebeğin sağlığını tehdit edecek çoğu sorununönüne geçilmiş olacaktır.

 

Sağlıklı,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

         FZT.ABDULLAH GÜDENDEDE

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Haber Bölge | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0534 325 83 00